Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ: Ζητά από το ΣτΕ να ακυρώσει την επιστράτευση του Ιουλίου

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις οι αποφάσεις για την επιστράτευση των εργαζομένων στην ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Η επιστράτευση των εργαζομένων είναι απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος και βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο. Εκτός από την Ομοσπονδία, την προσφυγή υπογράφουν και τρεις εργαζόμενοι στην ΔΕΗ.
Ειδικότερα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητάει να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου με τις οποίες επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και επιτάχθηκαν οι χρήσεις των ακινήτων και κινητών της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ αναφέρει ότι η επιστράτευση εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς εξακολουθούν να είναι σε εφαρμογή οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, με συνέπεια να μην είναι δυνατή από κανέναν εργαζόμενο στην ΔΕΗ να απεργήσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε απεργία που προκηρύσσεται από υπερκείμενη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΓΣΣΕ. Έτσι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον η επείγουσα ανάγκη της επιστράτευσης αυτή συνεχίζεται έως τώρα με συνέπεια να ισοδυναμεί με την λήψη μόνιμου μέτρου και όχι με την λήψη εξαιρετικού μέτρου λόγω δήθεν κινδύνου για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καμία από τις προϋποθέσεις επιστράτευσης, δηλαδή πολέμου ή επιστράτευσης αντιμετώπισης επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν συνέτρεχε για την επιστράτευση του προσωπικού της ΔΕΗ.
Τέλος, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι η επιστράτευση είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, στην 29η και 105η Διεθνείς Συμβάσεις της Γενικής Συνδιασκέψεως της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας περί αναγκαστικής εργασίας και στην 4η Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: