Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Σταθερή αλλά κρίσιμη η υγεία του Νίκου Ρωμανού

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», παραμένει ο Νίκος Ρωμανός που βρίσκεται σε απεργία πείνας για 20ή μέρα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.
«Έχει το ψυχικό σθένος να δίνει μάχη για τα πιστεύω του» δήλωσε στον ρ/σ Κόκκινο η γιατρός του Λίνα Βεργοπούλου, η οποία τόνισε ότι μετά από 20 μέρες ασιτίας ο οργανισμός του απεργού πείνας μπαίνει σε ένα μεταίχμιο και είναι ευάλωτος σε σοβαρές επιπλοκές. Η Λίνα Βεργοπούλου επανέλαβε επίσης ότι η υποχρεωτική σίτιση που διέταξε ο εισαγγελέας για τον Νίκο Ρωμανό, συνιστά «βασανιστήριο» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το νοσοκομείο Γεννήματος επισκέφθηκε το Σάββατο το μεσημέρι και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τις Μάνια Παπαδημητρίου Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή. Οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από τους θεράπωντες ιατρούς για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του 24χρονου Νίκου Ρωμανού.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης, μέσω των ανακοινώσεων των γιατρών που παρακολουθούν το Ρωμανό, του δικηγόρου του, της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού που ενημερώνεται σχετικά, αλλά και δημοσιευμάτων που κατακλύζουν τον Τύπο και το Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι το αίτημα του ίδιου, εκτός από δίκαιο, είναι και απολύτως σύννομο, δημιουργεί απορία και οργή η μέχρι τώρα άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να παρέμβει, διασφαλίζοντας το δικαίωμα που ο Ρωμανός διεκδικεί με το ύστατο μέσο, την ίδια του τη ζωή», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να «διασφαλιστεί ένα αυτονόητο δικαίωμα και να προστατευτούν η ζωή και η υγεία ενός νέου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή, ζητά να τερματιστεί το σκηνικό αστυνομοκρατίας που έχει στηθεί στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς: με δέκα περίπου πάνοπλους αστυνομικούς στο εσωτερικό του νοσοκομείου (χωρίς την εξωτερική φρουρά...), να φρουρούν έναν απεργό πείνας, απαιτώντας ταυτότητα ακόμα και από γιατρούς που τον παρακολουθούν, το σκηνικό αυτό δεν στερείται απλώς δημοκρατικής ευαισθησίας. Είναι απολύτως απαράδεκτο και εκτός κοινής λογικής».

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία του νεαρού κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, επιβάλει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωση του το τμήμα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ. Όπως επίσης σημειώνει, επίσης, «η παροχή αδείας για λόγους σπουδών κατά τη διάρκεια της φυλάκισης που εκτίει προβλέπεται από τη νομοθεσία και ανταποκρίνεται στον νομικό μας πολιτισμό. Η Δικαιοσύνη δεν εκδικείται. Σωφρονίζει».

Με αφορμή την συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού ανακοίνωση εξέδωσε και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ στην οποία αναφέρει ότι ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. «Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

«Επικοινώνησε μαζί μου ο Δικηγόρος του κ. Κωστάρη. Του δήλωσα πως πάγια πολιτική μας είναι οι έγκλειστοι να μπορούν να σπουδάζουν. Η συμπεριφορά του Ηρακλή Κωστάρη όπως ενημερωνόμαστε είναι άψογη άρα πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του . Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό», αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Την Παρασκευή, περίπου 300 αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Νίκο γερά ως τη λευτεριά«. Ο Νίκος Ρωμανός παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου στο οποίο νοσηλεύεται φρουρούμενος, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους με το πρόταγμα της γροθιάς του.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: