Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

17 Νοέμβρη 2014: «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία»

Έχοντας διανύσει την απόσταση από τη χούντα των αμερικανοκίνητων συνταγματαρχών για να φτάσουμε στις σημερινές «τραπεζοκίνητες» και στενά εποπτευόμενες  από τρόικες δανειστών ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συμβεί πολλά.
Από την καταστροφή του Κυπριακού και την ντροπή των Ιμίων μέχρι την ισχυρή Ελλάδα της αρπαχτής και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεοελληνικής ματαιοδοξίας. Παρ όλα αυτά, σαν να μην πέρασε μια μέρα από το Νοέμβρη του 1973 το  σημερινό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούν να το συνοψίζουν τρεις λέξεις:  «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία»…

Ψωμί
Σύμφωνα με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα έχει:

  • Γενική ανεργία 25 με- 27%
  • Ανεργία γυναικών 31-33%
  • Ανεργία νέων πάνω από 50% 
Αν σε αυτούς τους αριθμούς (οι οποίοι συμπυκνώνουν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων) συμπεριληφθούν και οι στατιστικοί δείκτες για την μακροχρόνια ανεργία τότε η εικόνα είναι (σχεδόν) πλήρης.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ
  • οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω) αποτελούν το 74,4% του συνόλου των ανέργων και ανέρχονται σε περίπου 952.400 άτομα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία (eurostat)
  • οι μακροχρόνια άνεργοι είναι στο 19% του ενεργού δυναμικού του πληθυσμού
  • το ποσοστό αυτό βαίνει αυξητικά με ρυθμό 2% το χρόνο 
Με πιο απλά λόγια το 20% του ενεργού δυναμικού της χώρας είναι καταδικασμένο- σύμφωνα με τους στατιστικούς δείκτες της μακροχρόνιας ανεργίας- να μην  βρει ποτέ του εργασία.

Παιδεία
Ας αφήσουμε κατά μέρος τις προσωπικές εμπειρίες και ας πάμε στους ψυχρούς αριθμούς, της ΕΛΣΤΑΤ (  δες πλήρη σύγκριση των στατιστικών από τον Θ. Ηλιοδρομήτη στον Ημεροδρόμο)
  • Έκλεισαν  277 γυμνάσια ή το 14,9% του συνόλου
  • περίπου το 36% των καθηγητών γυμνασίου απομακρύνθηκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας
  • έκλεισαν 122 λύκεια και οι σχολικές μονάδες μειώθηκαν από 1.264 σε 1.142, δηλαδή κατά 9,7%, που σημαίνει ότι ένα στα 10 λύκεια έπαψε να υπάρχει.
  • Εκτός σχολείων βρέθηκε πάνω από το ¼ των καθηγητών. Το διδακτικό προσωπικό των λυκείων μειώθηκε από 28.122 σε 20.925 καθηγητές. Δηλαδή, οι θέσεις καθηγητών μειώθηκαν κατά 7.197 ή το 25,6% του συνόλου.
  • Στα ΤΕΙ καρατομήθηκε το 49,6% του διδακτικού προσωπικού. Απέμειναν μόνο 5.487 διδάσκοντες από 10.882 που ήταν στην αρχή στης ύφεση. ‘’Χάθηκαν’’ 5.395 θέσεις διδασκόντων.
  • Στα ΑΕΙ το διδακτικό προσωπικό μειώθηκε από 13.058 σε 11.076 άτομα. ‘’Χάθηκαν’’ 1.982 θέσεις διδασκόντων, ή το 15,2% του συνόλου.
δηλαδή:  η δημόσια Παιδεία είναι πλέον παρελθόν για ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ελευθερία
Σήμερα η χώρα διοικείται με βάση ένα, μοναδικό και αδιαμφισβήτητο σχέδιο του οποίου την υλοποίηση εποπτεύει ένας σιδηράς ισχύος μηχανισμός.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα περιθώριο παρέκκλισης από το δρόμο που υπαγορεύει αυτό το σχέδιο. Πρόκειται για το σχέδιο των δανειστών και τους μηχανισμούς ελέγχου και υλοποίησής του. Πρόκειται για το σχέδιο που περιγράφουν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις τα οποία μετατρέπονται σε νομοθεσία της χώρας με Προεδρικά Διατάγματα και Μεσοπρόθεσμα Νομοσχέδια, την εφαρμογή των οποίων εποπτεύουν  τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και ο μηχανισμός διοίκησης της task force  του Ράιχενμπαχ.

Με βάση αυτό το σχέδιο, λοιπόν, κυβερνάται η χώρα. Μόνο που αυτό είναι το σχέδιο των δανειστών και όχι της χώρας…

Οι δανειστές, προφανώς, έχουν κάθε συμφέρον να κρατήσουν τη χώρα για πάντα ως μια αποικία χρέους έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τον οικονομικό και πολιτικό της έλεγχο.

Από την άλλη μεριά, ο ελληνικός λαός έχει κάθε συμφέρον να βροντοφωνάξει για μια ακόμη φορά και να διεκδικήσει: «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία»

Δημήτρης Μηλάκας
pontiki.gr
via imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια: