Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Γ. Δραγασάκης: Οι πρόωρες εκλογές είναι δημοκρατική διέξοδος, όχι εκτροπή


«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα αλλά αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, καθώς οι βασικοί στόχοι του είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η θεσμική ανασυγκρότηση κράτους και κοινωνίας και η προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου»
Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει αν κυβερνήσει μαζί με τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Levy. Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στην Ευρώπη ένα σημείο αναφοράς» και έκανε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα δεν θα είναι μόνος του σε αυτήν τη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πορεία.
Όπως είπε, η στρατηγική για να βγούμε από την κρίση δεν πρέπει να είναι η εθνική αναδίπλωση και η εσωστρέφεια αλλά η επαφή σε διεθνές επίπεδο με τους λαούς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του αποτελεί ελπίδα, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εκτροπή αλλά δημοκρατική διέξοδος» συμπλήρωσε. Είπε ακόμα ότι πρέπει να καταργηθούν τα μνημόνια, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Σχετικά με το πρώτο, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει, όχι μόνο λόγω των κοινωνικών συνεπειών τους, αλλά και γιατί υιοθετήθηκαν καταπατώντας τις δημοκρατικές αρχές και της χώρας και της ΕΕ.
Όπως είπε «δεν πέτυχαν ούτε την νομιμοποίηση τους αφού επιβλήθηκαν με εκβιασμό, χωρίς να δικαιολογώ αυτούς που τα ψήφισαν».
Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ότι το μνημόνιο δεν ήταν απλά ένα οικονομικό πρόγραμμα αλλά πολλοί θεωρούν ότι λειτούργησε σαν όπλο μαζικής καταστροφής δικαιωμάτων και αναπτυξιακών προοπτικών.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα, αλλά αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης.
Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η θεσμική ανασυγκρότηση κράτους και κοινωνίας (μέσα από ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις) και η προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου. Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι χρειάζονται και ευρωπαϊκές πολιτικές (εκτός από τις εθνικές πολιτικές) για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια ήταν απορύθμιση και αναρωτήθηκε «έχουμε αγορά εργασίας; ή εργασιακή ζούγκλα; Έχουμε λειτουργικό κράτος; ή το χάος έγινε γενικευμένη κατάσταση;»
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται από την κυβερνητική πλευρά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το πρωί μας λένε τρομοκράτες, το μεσημέρι ότι είμαστε μέρος του συστήματος και το βράδυ ότι δεν συναινούμε», για να συμπληρώσει ότι «αυτά είναι τα προβλήματα, όταν η αντιπαράθεση δεν γίνεται στη βάση θέσεων και επιχειρημάτων».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: