Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τροϊκανό κόσκινο

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., θα πρέπει όχι μόνο να συγκεκριμενοποιήσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ αλλά και να θέσει σε τρο­χιά εφαρμογής τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το Μνημόνιο για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ ύψους 31,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τουλάχιστον 15 μνημονιακέςυποχρεώσεις που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, οι οποίες έχουν κα­θυστερήσει στην υλοποίησή τους και ο βαθμός προόδου τους θα συνεκτιμηθεί μαζί με το πακέτο των μέτρων από την τρόικα, προκειμένου να αξιολογηθεί θετικά ή όχι η ελ­ληνική οικονομία.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως, αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστι­κή τροποποίηση και ριζικές αλλαγές τη στιγμή που θα μπορούσε να τεθεί προς εξέταση μία ενδεχόμενη χρο­νική παράταση επίτευξης των μνημονιακών στόχων λόγω και της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
Παιχνίδι πιέσεων

Οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν το δικό τους παιχνίδι πιέσε­ων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μεγάλη δόση του φθινοπώρου δεν μπορεί να αποδεσμευθεί, αν μαζί με την έγκριση του πακέ­του των μέτρων για την επόμενη διετία δεν υπάρξει παράλληλα θετική αξιολόγηση από το κλιμάκιο της τρόικας για την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, σύντομα:

♦ Να υλοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις βασικών δημόσιων αγαθών (νερό, φυσικό αέριο, λιγνίτης κ.λπ.).

♦ Να τακτοποιηθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους.

♦ Να εφαρμοσθεί η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους δημο­σίους υπαλλήλους έως το 2015.

♦ Να κλείσουν φορείς του Δημοσίου.

♦ Να εφαρμοσθούν οι διατάξεις για τα κλειστά επαγγέλματα.

♦ Τέλος, να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και του συστήμα­τος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου, με την άφιξή τους στην Αθήνα, ζήτησαν αναλυτική κατάσταση με την πρόοδο των μνημονιακών προαπαιτούμενων και τσεκάρουν κατά την προ­σφιλή τους τακτική ένα «ναι» ή «όχι» δίπλα σε κάθε εκκρεμότητα, αναλόγως αν αυτή έχει περαιωθεί. Θα εξετάσουν δηλαδή τι έχει και τι δεν έχει υλο­ποιηθεί, ελέγχοντας παράλληλα και τη δημοσιονομική κατάσταση, για να δουν αν μπορούν να περι­οριστούν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πάρε να ’χεις…

Οι δεκαπέντε κωδικοί που περιμένουν το «ναι» της τρόικας αφορούν τις εξής μνημονιακές υποχρεώσεις:

♦ Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση των ληξι­πρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους οι οποίες έχουν υπερβεί τα 6,3 δισ. ευρώ.

♦ Σχέδιο για την ευελιξία τιμών. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή και δεν έχει προωθηθεί λύση. u Πιλοτική έκδοση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών. Με βάση την εξέλιξη του έργου, θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013.

♦ Αναμόρφωση δικαστικού συστήματος. Προβλέπεται ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση των ειρηνοδικείων, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικείων, η υποβο­λή σχεδίου εργασίας για τη μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια και τα διοικητικά εφετεία κ.λπ. Έχουν προωθηθεί κάποιες συγχωνεύσεις ειρηνοδικείων, αλλά απομένουν πολλές εκκρεμότητες.

♦ Περαιτέρω εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών, νοσο­κομειακών δαπανών και παροχών πρόνοιας.

♦ Προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Έναρξη διαδικασιών πώλη­σης ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΛ.ΠΕ., ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC, λιμανι­ών, αεροδρομίων και Εγνατίας Οδού.

♦ Δημοσίευση πρώτης φάσης απογραφής των κρατικών περιου­σιακών στοιχείων.

♦ Αλλαγές στο σύστημα υγείας με παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση, στη χρήση γενόσημων φαρμάκων κ.λπ.

♦ Μείωση μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις.

♦ Αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.

♦ Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μέτρα που ακό­μη δεν έχουν προωθηθεί.

♦ Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου αλλά και εφαρμογή όλων των σχετικών διατάξεων και για όσα επαγγέλματα δεν έχουν προχωρήσει.

♦ Αποσύνδεση φορολογίας, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μερισμάτων και καταβολών προς τις επαγγελματικές ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές.

♦ Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αφορά μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.

♦ Εφαρμογή μέτρων για την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μία από τις πολλές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στον χώρο της ενέργειας και η τρόικα απαιτεί σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο λει­τουργίας του κλάδου
Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: