Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Το παραμύθι της κόντρας Στουρνάρα - Τόμσεν

“ Αυτή η ιστορία έχει δράκους και κοράκια με γαμψά νύχια ”
Πράξη 1η
Ο Γιάννης Στουρνάρας τρώγοντας σούσι στο γραφείο του, κοίταξε το ρολόι. Στο μυαλό του έφερνε εκείνη τη δήλωση που έχει κάνει πριν από λίγο καιρό «Εγώ δεν θέλω να είμαι αυτός που θα κρεμάσουν στο Σύνταγμα». Ξανά και ξανά έφερνε στο μυαλό του εκείνη τη δήλωση. Ξέρει ο Γιάννης Στουρνάρας, ότι τα μέτρα τα οποία παίρνει θα ισοπεδώσουν την ελληνική κοινωνία. Ξέρει, όμως, καλά ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω. Όχι για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για τους φίλους του στην Ευρώπη. Η ώρα περνάει …
Πράξη 2η
Στην πρώτη σελίδα μεγάλης Κυριακάτικης εφημερίδας ένα «χτύπημα» αναφέρει «Ι. Στουρνάρας: “Με οδηγείτε στην παραίτηση”». Η κοινωνία σχεδόν ταυτόχρονα ψιθυρίζει: «Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί». Οι μυημένοι γνωρίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν δεν φέρει σε πέρας την αποστολή του. Να κρατήσει την Ελλάδα εξαθλιωμένη … στο ευρώ. Εξάλλου το έχει δηλώσει πριν από λίγο καιρό «Εμείς πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει».


Πράξη 3η
Ο κουρασμένος αναγνώστης του διαδικτύου διαβάζει τους διαλόγους ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρακαι στον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν:

(Οι διαρροές παρατίθενται αυτούσιες)

«Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό για να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

«Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω».

«Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη».

"Ούτε ένα ευρώ".

Ο Τόμσεν είπε:"Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

«Τελειώσαμε.Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση».

Και ο Τόμσεν απάντησε (δήθεν) «Δηλαδή μας λες να φύγουμε;» «Ναι να σηκωθείτε να φύγετε» απάντησε φωνάζοντας έξαλλος ο Στουρνάρας.

Πράξη 4η
Υπάρχει Έλληνας, ο οποίος πιστεύει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τσακώθηκε με τον Πολ Τομσεν, δηλαδή τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Όχι. Όμως, από τους διαλόγους, οι οποίοι διέρρευσαν ένας έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον: «Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση». Αυτή η φράση ίσως είναι η μόνη πραγματική. Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είναι ένας διορισμένος υπουργός οικονομικών και η κυβέρνηση επίσης. Ερώτημα (ρητορικό): Τον υπουργό Οικονομικών θα τον βρει η Τρόικα; Η Ελλάδα από προτεκτοράτο, έχει μετατραπεί σε αποικία.

Πράξη 5η (Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ)
Ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει μια διαβολική σκέψη. Ο ίδιος παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων στην Τρόικα, το οποίο υπήρξε εξαιρετικά σκληρό για την ελληνική κοινωνία και το οποίο δεν βγαίνει. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, κάνουν λόγο για ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος έχει δώσει όρκο πίστης … το σύστημα που τον στηρίζει και για το οποίο εργάζεται, ενώ πάντοτε υπενθυμίζουν ότι σε όλες του τις εκτιμήσεις "έχει πέσει έξω". Μάλιστα προσθέτουν ότι έχει "οικονομική σκέψη ανύπαρκτη. Είναι όμως υπάκουος". Ο Γιάννης Στουρνάρας έφερε στο μυαλό του δύο πράγματα: Τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών και κυρίως των Βενιζέλου και Κουβέλη. Αμέσως σκέφτεται ότι πρέπει να ξεκινήσει τις διαρροές, οι οποίες να αναφέρουν ότι «συγκρούεται» με τον Τόμσεν. Όπερ και εγένετο. Ο σκοπός του: Να πείσει, στη συνέχεια, τους πολιτικούς αρχηγούς ότι αφού η Τρόικα δεν δέχτηκε το δικό του πακέτο μέτρων, θα είναι αδύνατον να δεχθεί (και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) τις εισηγήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες θα αφορούσαν σε ένα πιο light πρόγραμμα.
Πράξη 6η
Ο Στουρνάρας κοιτάζει το ρολόι. Λίγο νωρίτερα τον έχουν γιουχάρει στον δρόμο. Δεν έχει όρεξη για σούσι, το οποίο έχει λίγα λιπαρά. Σκέφτεται, ξανά και ξανά τη δήλωση που έχει κάνει στο παρελθόν:«Δεν θέλω να είμαι εγώ αυτός που θα κρεμάσουν στο Σύνταγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: