Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Βρετανία: Το ΤUC εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει γενική απεργία

Του Dan Milmo
Τα σωματεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκηρύξουν την πρώτη γενική απεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1926, έπειτα από ψηφοφορία στο ετήσιο Συνέδριο των Συνδικάτων. Αν τελικά προκηρυχτεί, η απεργία θα αφορά 6.5 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Η πρόταση κατατέθηκε από την POA, το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων υπαλλήλων, το οποίο κάλεσε το εργατικό κίνημα να διερευνήσει τα «πρακτικά ζητήματα» για μια γενική απεργία που θα αφορά 6.5 εκατομμύρια μέλη συνδικάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και που, αν τελικά διεξαχθεί, αναμένεται να προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση. Η πρόταση τελικά επικράτησε, μολονότι παρασκηνιακά δεν είχε ομόφωνη στήριξη.
Η κίνηση της POA καλεί το TUC να συντονίσει τη δράση κατά των μέτρων λιτότητας τηςκυβέρνησης στις βιομηχανίες, «με εκτεταμένες καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης και των πρακτικών προϋποθέσεων για μια γενική απεργία». Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο –το Unite, το Unison και το GMB, στα οποία η ιδιότητα του μέλους καλύπτει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα–, το υποστήριξαν.
Το TUC εκπροσωπεί 53 συνδικάτα, τα μέλη των οποίων εκπροσωπούν μεγάλο μέρος του ενήλικου εργαζόμενου πληθυσμού της Βρετανίας, από μέλη πληρωμάτων αεροσκαφών μέχρι δασκάλους δημοτικού, οδηγούς τρένων και χειριστές βυτιοφόρων.
Τo μεγαλύτερο συνδικάτο του Ηνωμένο Βασιελίου, το Unite, δήλωσε πως υποστήριξε «με περηφάνεια» την πρόταση για γενική απεργία και ζήτησε από το TUC να προσκαλέσει τους εργάτες σε μια πολιτική σύγκρουση, για την οποία το συνδικάτο πιστεύει ότι θα θεωρούνταν νόμιμη με βάση την Ευρωπαική Σύμβαση Διακιωμάτων του Ανθρώπου. «Το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι επιλογή», δήλωσε ο Στίβεν Τέρνερ, ανώτατο στέλεχος της Unite.
O Μπομπ Κρόου, γενικός γραμματέας του συνδικάτου υπαλλήλων στους σιδηροδρόμους (RMT) είπε πως κάθε αντιπρόσωπος στο συνέδριο του TUC εκπροσωπεί εργαζόμενους που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, προετοιμάζοντας και αυτός το έδαφος για μια σειρά συντονισμένων συγκρούσεων με τους εργοδότες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο καθένας σήμερα εδώ αντιπροσωπεύει κάποιον που δέχεται επίθεση από αυτή τη σάπια κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά η πρόταση για γενική απεργία δεν εγκρίθηκε ομόφωνα, εν μέσω φωνών που διαφωνούσαν από το βήμα του Συνεδρίου. Τα συνδικάτα των δασκάλων NASUWT και ATL αντιτέθηκαν στην κίνηση, όπως επίσης το συνδικάτο των πιλότων, το Balpa, το σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων, Prospect, και το σωματείο των εργαζομένων σε καταστήματα, το Usdaw.
Η Κρις Κιτ, γενική γραμματέας του NASUWT, της οποίας το συνδικάτο ανακοίνωσε, σε σύμπραξη με το συνδικάτο NUT, πως θα απόσχει από οποιαδήποτε εργασία υπερβαίνει το νόμιμο ως διαμαρτυρία αυτή τη βδομάδα, είπε πως αυτή η κίνηση ρισκάρει «να αποξενώσει την κοινή γνώμη από τα συνδικάτα». Η ίδια προσέθεσε: «Ας μην πείθουμε τους εαυτούς μας πως το να συζητάμε την προκύρηξη μιας γενικής απεργίας είναι η μαγική λύση».
Ο γενικός γραμματέας της POA, ο Στιβ Γκίλλαν, τόνισε πως όσοι προειδοποιούν ότι η πρόταση για γενική απεργία θα δώσει στην κυβέρνηση «το ραβδί για να μας δείρει», αγνοούν τις επιπτώσεις των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες από το 2010. «Ως προς το ότι δίνουμε στους αντιπάλους μας το ραβδί για να μας χτυπήσουν», είπε, «πιστεύω πως αυτό το κάνουν ήδη και πως έχει ήδη αρχίσει να πονάει».
Η τελευταία γενική απεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα το 1926 υπό τον συντονισμό του TUC. Διήρκεσε εννέα μέρες και προκλήθηκε από μια διαφωνία σχετικά με τις προσπάθειες να περικοπούν οι μισθοί των ανθρακωρύχων. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος πολλοί εργαζόμενοι από μια σειρά βιομηχανιών, από τις οδικές συγκοινωνίες μέχρι το χάλυβα και τις εκτυπώσεις.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κήρυξης της νέας γενικής απεργίας, το TUC δήλωσε πως θα εξετάσει τα νομικά και πρακτικά ζητήματα μέσα στην επόμενη χρονιά.

www.rednotebook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: