Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κυπριακό κούρεμα: Ο εκβιασμός αντικατέστησε την αλληλεγγύη

Για «εκβιασμό» και «επικίνδυνο τετελεσμένο» ,από μέρους των ηγετών της Ευρωζώνης, κάνει λόγο ο ευρωπαϊκός Τύπος, αναφορικά με το ‘’κούρεμα’’ των τραπεζικών καταθέσεων στη Κύπρο ως αντάλλαγμα στη χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους 10 δις ευρώ. 
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
Αναλυτικότερα, η συμφωνία που συνήψε στις 16 Μαρτίου η Κύπρος με το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προβλέπει την επιβολή ενός φόρου 6,6% για καταθέσεις έως 100.000ευρώ και 9,9% για μεγαλύτερους λογαριασμούς, αναφέρεται στα ευρωπαϊκά Μέσα ως «αυθαίρετη», «απαλλοτριωτική» ακόμα και «επικίνδυνη». Για τον Τύπο, αυτό το μέτρο θέτει σε κίνδυνο τόσο την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης όσο και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Financial Times υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη ‘’πασαλείβει’’ μια ακόμα διάσωση» στρέφονται εναντίον αυτού του μέτρου τονίζοντας πως «την ώρα που η Ευρωζώνη είχε μπει στη σωστή πορεία της μάχης μιας διαρκώς μεταλλασσόμενης κρίσης χρέους, ξανακύλησε στη παλιά της φαυλότητα».
Η εφημερίδα, αναφέρεται και στην διαβεβαίωση ασφάλειας που παρέχεται από την Ε.Ε για καταθέσεις έως 100.000ευρώ, σημειώνοντας πως ανεξάρτητα από την όποια νομιμότητά της, προδίδει αυτούς που έχουν να χάσουν τα περισσότερα.
Επιπλέον γράφει πως «ακόμα και αν η δομή του ισολογισμού των κυπριακών τραπεζών επιβάλλει το ‘’κούρεμα’’ σε κάποιες καταθέσεις, οι ισχυρισμοί του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη πως δεν υπάρχει εναλλακτική στο παρόν σχέδιο αποτελεί προσβολή για τον Κύπριο μικροκαταθέτη ή επιχειρηματία», χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίσει πως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι πολιτικό, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη συνεχή λιτότητα και την υποστήριξη των τραπεζών ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Η καθημερινή εφημερίδα της Λισαβόνας Público, χαρακτηρίζει το σχέδιο διάσωσης ως «υπεξαίρεση» εκ μέρους του Eurogroup και το κατηγορεί γιατί εισάγει πρακτικές αυθαιρεσίας και κατάσχεσης, στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Público, «Τα λόγια είναι γνωστά. Μια ακόμα φορά, δεν υπήρχε εναλλακτική και μεταξύ άλλων, αυτή η λύση ήταν η λιγότερο επώδυνη. Αλλά η ανείπωτη διάσωση της Κύπρου που εγκρίθηκε από τους υπουργούς του Eurogroup νωρίτερα το Σάββατο δείχνει ότι η αξία των λέξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποτιμηθεί κατακόρυφα. Εκεί που παλιότερα υπήρχαν Ευρωπαίοι πολίτες με δικαιώματα, τώρα υπάρχουν πολίτες των οποίων οι καταθέσεις μπορεί να φορολογηθούν χωρίς προειδοποίηση, όπως έγινε στη Κύπρο».
Συμπληρώνει επίσης πως «Η Δημοκρατία έχει γίνει σχετική και ο εκβιασμός έχει αντικαταστήσει τη σταθερότητα. Οι λέξεις έχουν αλλάξει. Αυτή είναι η αληθινή κρίση της Ευρώπης».
Η Ολλανδική TROUW γράφει πως «Ένας φόρος επί των αποταμιεύσεων είναι καλός, αλλά η απαλλοτρίωση χρημάτων από τους Κύπριους μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική», ενώ εξηγεί ότι η Κύπρος μπορεί να είναι «ένας δημοφιλής προορισμός για το μαύρο χρήμα» αλλά η συμφωνία αυτή βλάπτει εκτός από τους πλούσιους Ρώσους και τους Κύπριους μικροκαταθέτες.
Η καθημερινή εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore πιστεύει πως η φορολόγηση των τραπεζικών λογαριασμών της Κύπρου ως εγγύηση του σχεδίου διάσωσης αποτελεί ένα «επικίνδυνο τετελεσμένο που κλονίζει την αξιοπιστία» ενώ διερωτάται: «Τί θα απογίνει τώρα με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ε.Ε;».
«Διαγραφή για τη διάσωση» γράφει η Kommersant στη Μόσχα αναλύοντας πως «Η Ε.Ε έχει αποφασίσει να σώσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χτυπώντας τη ρωσική οικονομία- χωρίς να συμβουλευτεί τη Ρωσία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τα ρωσικά κεφάλαια στη Κύπρο ανέρχονται , περίπου, στα 20δις δολάρια από τα συνολικά 90δις δολάρια. Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε το πρόγραμμα «άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο», γεγονός που προσυπογράφει και η Kommersant.
Η γαλλική Le Monde αναφέρει πως «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες αυτής της απόφασης» χωρίς να αποκλείει «μια πιθανή μεταδοτική επίδραση από το σχέδιο της Κύπρου» τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη της ανάληψης μέριμνας ώστε να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους οι επενδυτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και την Ιταλίας.
Στη Γερμανία η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «επίθεση στις καταθέσεις» γράφοντας πως « είναι το τελευταίο ταμπού που πρέπει να σπάσει», στην ευρωπαϊκή κρίση.
Η εφημερίδα τονίζει πως η Γερμανία ως μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει και τη μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη και αυτή που στη χειρότερη θα κληθεί να πληρώσει τα περισσότερα. Ωστόσο παραδέχεται πως αποτελεί μία μόνο από τις δεκαεπτά χώρες της Ευρωζώνης και πως τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι λίγο μόνο μικρότερα από τα αντίστοιχα της Γερμανίας.
Η γερμανική Deutsche Welle γράφει ότι «μετά από τρία χρόνια πείρας από την ελληνική κρίση, αλλά και λόγω του μεγέθους του υπό συζήτηση πακέτου βοήθειας προς την Λευκωσία, το Βερολίνο αντιμετωπίζει την διευθέτηση της κρίσης χρέους της Κύπρου σαν ένα είδος ρουτίνας και χωρίς τις λεκτικές ακρότητες που είχαν παρατηρηθεί στην πρώτη φάση της ελληνικής κρίσης».

Αναφορικά με την πατρότητα του μοντέλου διάσωσης, η DW γράφει ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, υποστήριξε πως ήταν η κυπριακή κυβέρνηση αυτή που επέμενε ότι η εφάπαξ εισφορά θα πρέπει να επιβαρύνει και τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δε, σε σημερινή του συνέντευξη κατονόμασε τον Νίκο Αναστασιάδη, ως εκείνον που πρότεινε την εισφορά και στους μικρούς καταθέτες.
«Προπατορικό αμάρτημα» αποκαλεί η εφημερίδα Handelsblatt την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπονοώντας ότι συμβαίνει αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούσαν ανοσιούργημα μέχρι σήμερα: να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι καταθέτες, ακόμα και οι μικροκαταθέτες, στη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική εφημερίδα New York Times χαρακτηρίζει την διάσωση της Κύπρου ως «υπόθεση μεγαλύτερη από ότι έδειχνε αρχικά».
Η εφημερίδα μιλά για «εκδικητική απόφαση που αφορά κυρίως τις καταθέσεις που γίνονται για λόγους ξεπλύματος χρήματος και αφορά κυρίως τους Ρώσους καταθέτες». Οι ΝΥΤ αναφέρουν πως οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στο ποσό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 19 εκατομμύρια να προέρχονται από Ρώσους.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: