Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η χρήση της κρίσης για την επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού

TNI report: using the crisis to entrench neoliberalism
Αντι να λύνουν την ευρωπαϊκή κρίση τα όργανα της ΕΕ επιτρέπουν στις συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές ελιτ να πλουτιζουν μέσα από την εντατικοποίηση της εκποίησης κρατικών  περιουσιακών στοιχείων

Η παρακάτω εργασία και το infographics είναι αποσπάσματα από το έγγραφο εργασίας, Privatising Europe: Using the Crisis to Entrench Neoliberalism, που μόλις κυκλοφόρησε από το Transnational Institute στο Άμστερνταμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει σήμερα τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την ίδρυσή της πριν από 20 χρόνια. Η οικονομική ανάπτυξη καταρρέει: Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί.
Η κρίση του ευρώ είχε λανθασμένα αποδοθεί  στην απώλεια έλεγχου επί  των κρατικών δαπανών, και ετσι  η επακόλουθη επιβολή  περιοριστικών προγραμμάτων και η αύξηση του δανεισμού έχει οδηγήσει  σήμερα σε αύξηση των εθνικών χρεών και αύξηση της ανεργίας.
Τα  χρέη στις  χώρες που έχουν κρίση  εκτινάχθηκαν – όπως ήταν απολύτως προβλέψιμο-  στα ύψη: Οι  υψηλότερες αναλογίες  χρέους προς το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα (153%), την Ιταλία (127%), η Πορτογαλία (120%) και η Ιρλανδία (117%).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ανταποκριθεί  στην κρίση με την εφαρμογή σοβαρών προγραμμάτων λιτότητας και σκληρές περικοπές σε ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές. Τα μέτρα που αντικατοπτρίζουν αυτές τις αμφιλεγόμενες πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής είχαν επιβληθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, και για αυτές τις πολιτικές είχαν  δυσφημιστεί τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο  και η Παγκόσμια Τράπεζα. Τα αποτελέσματα σήμερα, όπως και  τότε στο Νότο, ήταν τιμωρητικά για τους φτωχότερους, ενώ οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι – συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών ελίτ που προκάλεσαν την οικονομική κρίση – είναι μέχρι τώρα αλώβητοι ή ακόμη  και πιο πλούσιοι από ό, τι πριν.
Πίσω από τις ανήθικες και αρνητικές επιπτώσεις των περιττών περικοπών, βρίσκεται πολύ πιο συστηματική προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κεντρική Τράπεζα (που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ)  για την  εμβάθυνση της απορρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας. Η  σκοτεινή ειρωνεία είναι ότι μια οικονομική κρίση που πολλοί ανακήρυξαν ως το «θάνατο του νεοφιλελευθερισμού», αντίθετα με τις προβλέψεις, έχει χρησιμοποιηθεί για την εμπέδωση του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές σε χώρες  της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά είναι αλήθεια ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ  ενσωματώνονται όλα τα μέτρα που θεσπίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η  παρούσα έργασία  παρέχει μια ευρεία αλλά και ατελής εικόνα αυτού που μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως «πωλήσεις φωτιά» μεγάλων  δημόσιων υπηρεσιών και εθνικών περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ευρώπη. Συνδυαστικά  με την απορρύθμιση και τα μέτρα λιτότητας, που αποδεικνύονται μια καταστροφή για τους πολίτες. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν  σαφείς νικητές από αυτές τις πολιτικές. Οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να “σκουπίσουν”  τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία στο μέσον μιας κρίση σε  πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι ο αλόγιστος δανεισμός των τράπεζών που  ταυτόχρονα εμπλέκονται σε  αυτές  τις εκποιήσεις επιστρέφει σε βάρος των πολιτών.
Ευτυχώς όμως, υπήρξαν νίκες στη μάχη για την προστασία και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρώπη. Νίκες  που λειτουργούν ως φάροι ελπίδας. Υπάρχει ακόμη και μια αντίθετη τάση του “remunicipalisation” που διατρέχει  την Ευρώπη καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται  το κόστος και  τα μειονεκτήματα της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και  ιδίως του νερού. Καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού μεγαλώνει  και γίνεται αντιληπτό ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέχει πολύ από την επίλυση της κρίσης αλλά και ότι  τα όργανα της ΕΕ  την  χρησιμοποιούν για να εδραιώσουν τις  ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές  που απέτυχαν, τα αντι-κινήματα και  η αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση  θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να σταματήσει αυτή η συνεταιρική εξαγορά της Ευρώπης.


 ROAR Collective
μετάφραση papaioannou Read the full report here.
papaioannou-giannis 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

http://adf.ly/KMeAV
Ενδιαφέρον θα έλεγα