Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

To Μνημόνιο της Κύπρου

Αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προβλέπει μεταξύ άλλων το Μνημόνιο της Κύπρου.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης ψάχνει στήριξη και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσου Μητσόπουλου, εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνική ενότητας.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», που φέρνει στη δημοσιότητα και το αγγλικό κείμενο, το Μνημόνιο που έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Τρόικα αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων το Μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, και κατ΄ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.


ΠΗΓΗ: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: