Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ν. Βαλαβάνη: Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προχωρά η βουλγαροποίηση της ελληνικής οικονομίας

Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την ανακοίνωση του σχεδίου πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ
«Και διαμοιράστηκαν τα ιμάτια αυτής…» 
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σταδιακά και μέχρι τέλους του 2015 ως «προαπαιτούμενη δράση» για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται: 
Πρώτον, το Δημόσιο να καταστεί «ιδιοκτησιακά» μειοψηφία στον «ανεξάρτητο» διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέχρι τον πλήρη αποχωρισμό του απ’ τα δίκτυα (2014). 
Δεύτερον, η δημιουργία και πώληση σε «επενδυτές» μιας νέας, πλήρως καθετοποιημένης και πλήρως ανταγωνιστικής, ως προς τη ΔΕΗ, εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα συγκεντρώνει το 30% των παγίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής, λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου, με αντίστοιχο μοίρασμα των λιγνιτορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και της εμπορίας, λογιστηρίων κτλ (2014-15). 
Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση της υπολειπόμενης «μητρικής» εταιρείας (2015).


Χαρακτηριστικό της έκτασης της έλλειψης προσχημάτων είναι το γεγονός ότι προβλέπεται ο κατάλογος με το σύνολο των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ να τεθεί στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε η ίδια η ΕΕ να επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία, που θα απαρτίσουν τη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου 1 στους 3 πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή του 30% του πελατολογίου της , που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία υποχρεωτικά (!!).
Γίνεται έτσι φανερό ποιο είναι το «νέο οικονομικό πρότυπο» σύμφωνα με το οποίο μετασχηματίζεται η σημερινή Ελλάδα  παίρνοντας πλέον συγχαρητήρια τόσο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όσο και από διεθνείς οίκους: Η Βουλγαρία. Η γείτονα χώρα, ουσιαστικά πλέον πλήρως «αποστειρωμένη», με μηδαμινό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος και έχοντας πουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της, στέλνει στους πολίτες της μηνιαίους λογαριασμούς της - πλήρως απελευθερωμένης  - ηλεκτρικής ενέργειας ίσους με ένα μέσο μηνιαίο μισθό. Με αποτέλεσμα να τους βάζει στο δίλημμα, αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ή θα ταΐσουν τα παιδιά τους. Η Βουλγαρία, όχι τυχαία, είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης των 27.

Ο λαός της χώρας μας, που σήμερα είναι τρίτη απ’ την άποψη της φτώχειας, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μπορεί να καταλάβει και από τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης γιατί αξίζει να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής: Πριν την πλήρη ληστρική διάλυση της χώρας, όσο ακόμα η Ελλάδα διαθέτει οικονομικά και παραγωγικά εργαλεία αναστροφής της συντελούμενης καταστροφής και εφαρμογής ενός σχεδίου πλήρους παραγωγικής και άλλης ανασυγκρότησης από μια αριστερή διακυβέρνηση ευαίσθητη στις λαϊκές ανάγκες για δουλειά και αξιοπρεπή ζωή, αντί για τις ανηλεείς «ανάγκες» διεθνών funds για μεγαλύτερα κέρδη. 
left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: