Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Προκαλεί την κοινή λογική ο Σταυρίδης

“ Υποστηριζει ότι ο ΟΠΑΠ δεν ξεπουλήθηκε, όταν θα μπορούσε να πωληθεί στο 12πλάσιο της αξίας των ετήσιων κερδών του ”
Με την κοινή λογική "παίζει" ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ στην Emma Delta υποστηρίζει: «τα 625 εκατ. ευρώ που πήραμε από τη μεταβίβαση, ούτε στον ύπνο μας». 
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υποστηρίζει ότι η "πώληση" του ΟΠΑΠ δεν αποτελεί ξεπούλημα και καταλογίζει «συνθηματολογία» σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.
Μάλιστα μιλώντας στο ΣΚΑΪ  επεσήμανε ότι τα 550 εκατ. των κερδών του ΟΠΑΠ που πήραμε πέρυσι είναι από το 100% της επιχείρησης και πουλήσαμε το 33% (...) ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε 18,6 φορές τα κέρδη του, προεισπράττεις κέρδη 20 ετών, καθώς από το μεικτό κέρδος φροντίσαμε να πάρουμε το 30%. Μάλιστα διερωτήθηκε «Ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, σημαίνουν ανάπτυξη. Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε μια πώς θα γίνουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;».


Ξεχνά βέβαια ο κύριος Σταυρίδης ότι διεθνώς,  σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η αποτίμηση για εταιρίες τυχερών παιχνιδιών όπως ο ΟΠΑΠ, είναι 10 φορές τα ετήσια κέρδη τους. Μάλιστα την περίπτωση του ΟΠΑΠ, επειδή αποτελεί μονοπώλειο θα μπορούσε να φτάσει πωληθεί σε τιμή που αντιστοιχεί σε 12 φορές επί των ετησίων κερδών του.

Ωστόσο τα 652 εκ. ευρώ που προσφέρει η Emma Delta για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, αντιστοιχούν σε μόλις 4,4 φορές τα περυσινά κέρδη της εταιρίας (503 εκ. ευρώ) και κάτι λιγότερο από 4 φορές στα μέσα ετήσια κέρδη της προηγούμενης 3ετίας. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πουλήσει το 33% γύρω στα 2 δις ευρώ, αντί για τα 652 εκατ. που παίρνει τώρα το ελληνικό δημόσιο (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Σταυρίδη, για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου είναι πρόεδρος έβγαλε ανακοίνωση ότι ο μισθός του, δηλαδή το χρηματικό ποσό των 2950 ευρώ μηνιαίως είναι μικρός (Δείτε σχετικά ΕΔΩ). Τα συμπεράσματα εναπόκεινται στην κρίση του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: