Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

70 ημέρες στους δρόμους οι Βούλγαροι: Ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης

Συνεχίστηκαν την Κυριακή, για 73η μέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία κατηγορούν για διαφθορά.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια που έχουν καταγραφεί στη χώρα, ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου, έπειτα από τον διορισμό του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεβσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS).
Η απόφαση για το διορισμό του κ. Πέεβσκι ακυρώθηκε, ωστόσο, οι διαδηλωτές συνέχισαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.Οι διαδηλωτές στη Βουλγαρία, κυρίως νέοι, μορφωμένοι που έχουν ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό, αγωνίζονται ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, το οποίο χαρακτηρίζουν διεφθαρμένο και ανίκανο..
να μετεξελίξει τη Βουλγαρία σε μια «κανονική Ευρωπαϊκή χώρα», όπως είναι το βασικό τους αίτημα.
Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μπροστά από το κτίριο όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Μαφία», «Εκλογές» και «Παραιτηθείτε», οι διαδηλωτές επανέλαβαν το αίτημά τους για την παραίτηση της κυβέρνησης.
Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας και η λεωφόρος Ντοντούνκοφ ήταν κλειστές για την κυκλοφορία.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, κάνοντας μια «στάση» έξω από το κατάστημα Krusha, το οποίο καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε σε κινέζικο εστιατόριο που βρίσκεται κοντά. Οι διαδηλωτές οργανώνουν μια φιλανθρωπική δράση για το κατάστημα.
Έξω από το κτίριο της Βουλής υπήρχε αστυνομική δύναμη που απαγόρευσε στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία γύρω απ' αυτό.
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: