Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος στις εκλογές

“ Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την αυτοδύναμία όποτε και αν γίνουν εκλογές και θα επιδιώξει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες  ”
Periodista
"Θα έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις". Με τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έθεσε ξεκάθαρα τον εκλογικό στόχο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!

Η αυτοδυναμία, ωστόσο, όπως εξάλλου είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αποκλείσει το ενδεχόμενο ευρύτερων συμμαχιών τις οποίες θα αναζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος της σωτηρίας της χώρας με όχημα μία ριζοσπαστική πολιτική και ως εκ τούτου οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και η κινητοποίηση του ελληνικού λαού είναι επιβεβλημένες ώστε να καταφέρει μια κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο τη ρήξη με το παρασιτικό κατεστημένο, αλλά και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου

"Η εκτίμησή μου είναι ότι αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα και ότι ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας στη νέα Βουλή είναι απολύτως εφικτός στόχος. Εν τούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος και τα εξαιρετικά κρίσιμα που έρχονται και που θα έχει ν’ αναλάβει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σχηματίσουμε, δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Δε θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει η πεποίθηση ότι ήδη έχει διαμορφωθεί κλίμα συντριπτικής δυναμικής για το ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, το οποίο είναι ικανό να δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Εξάλλου όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης "Δεν θα έσπευδαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να αλλάξουν τους εκλογικούς νόμους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και να ανοίξουν μια συζήτηση για το πώς θα κλέψουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν εκλογικούς νόμους τώρα και να μοιράσουν μεταξύ τους το bonus στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές".

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ακόμη ότι το πλατύ και ευρύ κοινωνικό ρεύμα που έχει ήδη μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα με εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί όταν τεθούν στον ελληνικό λαό τα ίδια, όπως συνέβη στις τελευταίες εκλογές, εκβιαστικά διλήμματα από την ετοιμόρροπη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όταν θα τεθεί και πάλι σε εφαρμογή το σχέδιο κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάρτηση με την πεποίθηση που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, ότι οι ριζοσπαστικές λύσεις και πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, θα αποτελέσουν το όχημα ώστε να επιτευχθούν επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους. Όπως είπε εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "Η επωφελής λύση είναι να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να εκπληρώσουμε ένα μέρος των υποχρεώσεών μας αλλά να επιβιώσουμε και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος και γι΄ αυτό λέμε κούρεμα χρέους, αναστολή τόκων και χρεολυσίων και δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη". 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε μάλιστα το λαό να ακυρώσει με την ψήφο του το μνημόνιο. Εξάλλου, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο από τη χώρα. Θα φύγει από την κυβέρνηση προφανώς. Και το μνημόνιο θα φύγει και θα πάει στην ιστορία, ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο, εξαθλίωση, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα".

Πότε θα γίνουν εκλογές;

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καταρρέει. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ντόπια δομημένα συμφέροντα και οι δανειστές πασχίζουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ζωντανό το κυβερνητικό σχήμα, είτε κατατρομοκρατώντας μέσω του μηχανισμού προπαγάνδας που βρίσκεται στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής, τον ελληνικό λαό, είτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία βέβαια ελάχιστη απήχηση έχουν την στιγμή που ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται και δημόσια περιουσία ξεπουλιέται.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπήρξε σαφής:  "Η απάντηση στην εξίσωση και στο ερώτημα πότε θα έχουμε εκλογές είναι συνάρτηση των λαϊκών αντιδράσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, όχι μονάχα της επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι δεδομένη, είναι συνάρτηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και εδώ πρέπει να επαναλάβω - μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας όταν ο λαός έχει τη βούληση να διεκδικήσει την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με δυναμική όταν ο λαός μας βρίσκεται στους δρόμους και διεκδικεί. Είναι ένα κόμμα άμεσα συναρτημένο με τα κοινωνικά κινήματα, τη λαϊκή κινητοποίηση". 

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δείχνει να παλινωδεί, πότε δηλώνοντας δημοσίως ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, πότε απειλώντας τους βουλευτές του κόμματός του ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αν δεν στηρίξουν μέχρι τέλους την καταστροφική πολιτική, πότε διακινώντας μέσω των συμβούλων του στο Μέγαρο Μαξίμου σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εάν επιβληθούν νέα μέτρα από την τρόικα, έστω και αν η εμπειρία έχει δείξει ότι ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε, αλλά υπήρξε ο πιο πιστός εντολοδόχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ήδη σειρά κρυφών δημοσκοπικών ερευνών, οι οποίες δείχνουν κατάρρευση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που έχει ενισχυθεί το κλίμα καχυποψίας για τις δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιούνται και δείχνουν δήθεν "μάχη σώμα με σώμα" ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω σε ότι έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις τους στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.  Δείγμα του πανικού από την απώλεια του σκληροπυρηνικού δεξιού ακροατηρίου υπήρξε και η ένοχη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Χρυσή Αυγή στο Πέραμα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου, από όπου κάθε τρεις και λίγο εξαπολύεται εμφυλιοπολεμικού τύπου προπαγάνδα, υπάρχει η φιλοδοξία του επαναπατρισμού των σκληρών Δεξιών και Ακροδεξιών ψηφοφόρων. 

Εκτός αυτού δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να οδηγεί στην εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα χαλαρώσει τη στάση της μετά τις γερμανικές εκλογές. Κάθε άλλο. Συνεπώς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους δανειστές, οι οποίοι θα σκληρύνουν κι άλλο την στάση τους στο προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα οι εντολοδόχοι των Αθηνών να οδηγηθούν στην πολιτική εξαφάνιση υπό το βάρος της λαϊκής οργής και αγανάκτησης και της κοινωνικής πίεσης. Όσο πιο σύντομα, λοιπόν, γίνουν εκλογές τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για την επιτυχή υλοποίηση της πολιτικής κοινωνικής σωτηρίας, δεδομένου ότι θα έχουν απομείνει περισσότερα εργαλεία για μία κυβέρνηση της Αριστεράς προκειμένου να επιτύχει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Οι δημοσκοπήσεις

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική προετοιμασία του κόμματος, εκφράστηκε προβληματισμός για τη λειτουργία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, δηλαδή την αξιοπιστία τους και την πραγματική καταγραφή των δημοσκοπικών ευρημάτων τους.

Η σύσκεψη κατέληξε σε δύο θέσεις:

1.- Τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών που διεξάγουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποβάλλονται στον ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς). Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των πρωτογενών στοιχείων - αποτελεσμάτων όλων των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων που κατατίθενται στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, όπως επίσης ότι πρέπει να βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα και πολιτικού κόμματος. «Αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν επηρρεάζονται από την κυβέρνηση και δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, τότε δεν έχουν λόγο να μην συνεργαστούν», ανέφερε κορυφαία κομματική πηγή.

2.- Έγινε ειδική αναφορά στην απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων που γίνονται το τελευταίο 15νθήμερο πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκφραστεί και πριν τις εκλογές του 2012, η απαγόρευση δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους κύκλους, ή σε ΜΜΕ εξαρτημένα από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, να διοχετεύουν τα στοιχεία υποτιθέμενων ερευνών - φημολογιών, χωρίς να γίνεται αναφορά στις εταιρείες που τις διεξάγουν, καθώς ισχύει η απαγόρευση και χωρίς να παρουσιάζονται τα ακριβή επιστημονικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να συσκοτίζεται ή να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, που αφορά στις τάσεις του εκλογικού σώματος, με τρόπο που να επηρεάζει την κρίση του. Μάλιστα έγινε αναφορά στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και στο έντονο κλίμα, μέσω διαρροών, σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων.
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: