Σε περίπλοκες λύσεις, που εξαρχής
προσκρούουν σε νομικά και άλλα προβλήματα, μπλέκεται η κυβέρνηση στην
προσπάθειά της να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, με τη μέθοδο της
«σαλαμοποίησης» και εκποίησης κομματιών.
Δεύτερο αποτυχημένο επεισόδιο προοιωνίζεται η τελευταία προσπάθεια να
δοκιμάσουν τις αντιδράσεις εργαζομένων και επενδυτών της Επιχείρησης,
με διαρροή που άφησαν να γίνει σχετικά με προωθούμενη λύση
ιδιωτικοποίησης του 100% του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και του
ανεξάρτητου διαχειριστή της ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προωθούσε αρχικά την ιδιωτικοποίηση μειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με την είσοδο ιδιώτη επενδυτή. Το σχέδιο προέβλεπε σε δεύτερη φάση την απόκτηση πλειοψηφίας από τον ιδιώτη, ενώ το Δημόσιο θα διατηρούσε υποχρεωτικά ποσοστό 34% στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς ως εγγυητής της διανομής ενέργειας προς όλους στην αγορά.
Τώρα όμως η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται σε πώληση από τη ΔΕΗ του 100% του ΑΔΜΗΕ, με το Δημόσιο να αγοράζει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας 34%, ενώ το 66% θα περάσει σε ιδιώτη.
Αλλά το σχέδιο προσκρούει στην αδυναμία του Δημοσίου να διαθέσει κεφάλαια ώστε να αγοράσει από τη ΔΕΗ το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ. Ετσι φέρεται πως το Δημόσιο θα πληρώσει τμηματικά και σε είδος, ισοφαρίζοντας την οφειλή του στη ΔΕΗ γι' αυτή την αγορά με το λιγνιτικό τέλος που καλείται να πληρώσει κάθε έτος η ΔΕΗ, για την πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη του Δημοσίου...
Ειδικά για αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εξοφλήσει το Δημόσιο, εκτιμάται ότι πρόκειται για άλλη μία περίπλοκη ακροβασία, η οποία προσκρούει σε νομικά εμπόδια και αντιδράσεις μεταξύ άλλων και από πλευράς ιδιωτών επενδυτών της ΔΕΗ.
Πέραν του ποσοστού που έχει το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, η Silchester κατέχει ποσοστό 13,8%, ενώ και άλλα αμοιβαία κεφάλαια ελληνικά και ξένα κατέχουν μικρότερα μετοχικά μερίδια κάτω από 5%.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου