Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Τα "δώρα" στον Μελισσανίδη συνεχίζονται...

"Τα σενάρια για δάνεια από Εθνική και Πειραιώς"
Σε αναζήτηση δανείου με σκοπό να μπορέσει να εξαγοράσει τελικά το 33% του ΟΠΑΠ βρίσκεται το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta με βασικούς μετόχους τον Γιώργο Μελισσανίδη, γιο του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη (ο οποίος έδωσε τα "χέρια" με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παρουσία καμερών για την ολοκλήρωση του deal), αλλά και τον Τσέχο Γίρι Σμεκ. Ήταν 12 Αυγούστου όταν... έπεσαν οι υπογραφές από τον κ.Μελισσανίδη με τον τότε πρόεδρο του Ταμείου Στέλιο Σταυρίδη, με στόχο να μη χαθεί η ευκαιρία της εγγυητικής επιστολής των 20 εκατ. ευρώ, την ώρα που εκκρεμούσαν οι ενστάσεις από την πλευρά της Emma σχετικά με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot. Τότε η... σεμνή τελετή έλαβε τέλος, αφού είχαν προηγηθεί διθυραμβικές δηλώσεις ένθεν και ένθεν, περί δυναμικής ανάπτυξης του Οργανισμού και άλλα συναφή.

Δάνειο ή ομολογίες;

Φτάνοντας στο σήμερα, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η εταιρεία ακόμη... ψάχνει τα χρήματα για να ολοκληρώσει την εν λόγω αποκρατικοποίηση. Και αυτό θα το επιτύχει με δύο τρόπους: είτε με τη σύναψη δανείου είτε με την έκδοση ομολόγων. Αν και το παραπάνω αποτελεί συνήθη πρακτική για εταιρείες σε διεθνές επίπεδο, εντούτοις το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία φέρεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να λαμβάνει δάνειο από τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων κατά βάση, εγείρει ζητήματα.
Και αυτό διότι εδώ και καιρό διακινείται σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο πως η εν λόγω εταιρεία ενδέχεται να λάβει δάνεια από τις τράπεζες Εθνική (250 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (150 εκατ. Ευρώ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γίρι Σμεκ είναι μέτοχος της δεύτερης τράπεζας. Εκτός κι αν υπάρχει παρέμβαση, όπως αναφέρουν ορισμένες πλευρές, χωρίς να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, του πρωθυπουργικού γραφείου για να διευθετηθεί το θέμα, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι γνωστό τοις πάσι πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι προσωπικός φίλος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
Εναλλακτικά ή ακόμη και προσθετικά, η Emma Delta ενδέχεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, έως 350 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εταιρεία θα εκδόσει ομόλογα, τα οποία μπορούν να πάρουν στα χέρια τους επιχειρηματίες, τράπεζες κ.λπ., χωρίς κάποιος να είναι σε θέση να "εμποδίσει" τις εγχώριες τράπεζες.

Η... έμπρακτη "στήριξη" της κυβέρνησης

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει "στηρίξει" την επιχειρηματικότητα του Δ. Μελισσανίδη, και όχι μόνο πουλώντας του τον ΟΠΑΠ. Τον Μάρτιο και τον Μάιο το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε δύο υπουργικές αποφάσεις ώστε ο επιχειρηματίας να πληρώσει σε (αρχικά 15 και μετά σε 45) δόσεις το ποσό των 6.665.065,29 ευρώ που είχε καταλογιστεί στην ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΪΛ. Μετά από έλεγχο που έγινε το 2010 για τη χρήση του 2001 καταλογίσθηκαν στην ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΪΛ πρόστιμα συνολικού ύψους 26.660.261,15 ευρώ. Η εταιρεία έκανε προσφυγή και όφειλε να δώσει το 25% των 26,6 εκατ., δηλαδή τα 6,6 εκατ.
Παράλληλα, σε έγγραφα που έχει δημοσιεύσει η "Αυγή" εμφανίζεται ο Δ. Μελισσανίδης ως οφειλέτης του Δημοσίου συνολικά. Συγκεκριμένα, στις 21 Αυγούστου όφειλε, ως ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΪΛ, στο δημόσιο 5.654.557, 38 ευρώ και από την συμμετοχή του (μαζί με τον Γιάννη Καρρά) στην Πετρέλαια Αιγαίου 10.376.605,4 ευρώ. Παρά το ότι είναι οφειλέτης του Δημοσίου ο Δ. Μελισσανίδης φωτογραφίζεται δίπλα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι του έδωσαν και τον ΟΠΑΠ (που αγοράζει με δανεικά)!
Αγουρίδης Γιάννης
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: