Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Για μια ακόμη φορά, η αμείλικτη πραγματικότητα, που είναι πεισματάρικη και δεν υπακούει σε επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις, διαψεύδει οικτρά τις δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βρούτση, ότι η ανάκαμψη είναι προ των πυλών και η ανεργία έχει ανασχεθεί.
Μεταξύ πολλών ειδήσεων ,είτε για κλείσιμο επιχειρήσεων (SPRIDER 850 άνεργοι), είτε για αναχώρηση από την Ελλάδα (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της EUROSTAT για την ανεργία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ανεργία τον Ιούνιο του 2013 σημείωσε νέο ρεκόρ φθάνοντας το 27,9% του ενεργού πληθυσμού ή σε απόλυτους αριθμούς στα 1,4 εκατομμύρια άτομα, έναντι ποσοστού 27,6% που ήταν το Μάιο.
Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών, καταγράφεται στο τρομακτικό 61,5%, ενώ η ανεργία στις γυναίκες έφθασε στο 31,9%.
Οι επιδόσεις αυτές είναι μακράν οι χειρότερες στην Ε.Ε. με την Ισπανία να ακολουθεί με ποσοστό ανεργίας 26,2%.

Και ενώ η ανεργία έχει πάρει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις της πρόσφατης μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τις οποίες ο κ. Βρούτσης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως καταστροφολογικές, ο Επίτροπος, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει σχέδιο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση πρέπει να περάσουν μέχρι το Νοέμβριο και να αρχίσουν να υλοποιούνται από την αρχή του 2014.

Το θέμα αυτό έχει θέσει επιτακτικά η Τρόικα στον πρώτο γύρο των συζητήσεων με την Κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η έκθεση του ΔΝΤ του Ιουλίου για την πρόοδο του Ελληνικού προγράμματος, που στο ίδιο μήκος κύματος με την έκθεση της Κομισιόν, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, παρά τις ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και το κόστος των απολύσεων, η εργατική νομοθεσία παραμένει ιδιαιτέρως άκαμπτη, ιδιαίτερα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Αφού απορύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας και ισοπέδωσαν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, όπως ομολογούν, θεωρούν άκαμπτη την εργατική νομοθεσία επειδή θέτει για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, όριο για τις ομαδικές απολύσεις το 5%.
Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τίθεται επιτακτικά από την Τρόικα, γιατί επείγονται να την εφαρμόσουν σε πρώτη φάση στις Τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίηση, είναι υποχρεωμένες να παρουσιάσουν σχέδια αναδιάρθρωσης, που θα προβλέπουν κλείσιμο υποκαταστημάτων και απολύσεις προσωπικού που υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τις 10.000.

Σε δεύτερη φάση, οι ομαδικές απολύσεις θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, διαχείρισης και ανακύκλωσης της ανεργίας. Οι παλαιοί εργαζόμενοι, που αμείβονται με υψηλότερες αμοιβές, θα απολύονται και στη θέση τους θα προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και χαμηλές αμοιβές.

Με τον τρόπο αυτό η ανεργία των νέων, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για την ασφάλεια του συστήματος, όπως ομολόγησε ακόμη και ο κ. Σόιμπλε, θα μεταβληθεί σταδιακά στην ανεργία των μεσήλικων, που θα πετιούνται στον καιάδα της ανεργίας, χωρίς καμιά προοπτική επανένταξής τους στην παραγωγική διαδικασία, με μοναδική προσδοκία μετά από χρόνια εξαθλίωσης, την Εθνική Σύνταξη των 360 Ευρώ, που σκοπεύουν να καθιερώσουν, στα πλαίσια της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη - επαγγελματική - ιδιωτική), αφού προηγούμενα θα έχουν οδηγήσει το υπάρχον σε πλήρη κατάρρευση.

Έτσι, βήμα-βήμα, όπως λέει και η κ. Μέρκελ, δόση τη δόση, για να διατηρείται η πίεση και ο εκβιασμός του Ελληνικού λαού, ολοκληρώνεται ένα πρωτοφανές στην ιστορία κοινωνικό και οικονομικό ντάμπινγκ, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης.

Αυτό πράγματι είναι success story, αλλά για τους Τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο. Για τους εργαζόμενους, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα μας είναι μια ιστορία καταστροφής που θα χρειασθούν αγώνες πολλών ετών για την αντιμετώπισή της.

enalaktikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: