Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Νέος Φόρος Ακινήτων: Εξόντωση των νοικοκυριών, μονιμοποίηση του «χαρατσιού»

Μονιμοποιούνται το χαράτσι (που ενσωματώνεται στον ΕΝΦΙΑ) και ο ΦΑΠ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις και κρυφές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους
Βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου του 2014, με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, και θα αντικαταστήσει (ουσιαστικά ενσωματώνοντάς τα) το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα. Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων.
Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθούν με "διαδικασίες εξπρές", αφού θα ακολουθηθεί η διαδικασία του επείγοντος.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών, το ερχόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ οι συνεδριάσεις στη βουλή θα διεξαχθούν πρωί - απόγευμα. Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, και την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ότι ο νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία μονιμοποιεί το χαράτσι και πλήττει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Για πρώτη φορά φόρος στα χωράφια!

Οι αγρότες,μπορεί να γλίτωσαν τον φόρο στα μαντριά και τα... κοτέτσια, όμως για τα χωράφια θα καταβληθεί για πρώτη φορά φόρος έστω και 1 ευρώ. Για τα αγροτεμάχια ο κύριος φόρος προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας.

Χωρίς εισαγγελική εντολή οι φορο-έλεγχοι στα σπίτια φορολογουμένων

Επιτόπιους φορο-ελέγχους στις κατοικίες των φορολογουμένων χωρίς εισαγγελική εντολή θα μπορεί να διενεργεί εφεξής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δηλωθεί ως έδρες ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να διενεργούν έρευνες σε κατοικίες με εισαγγελική εντολή, αλλά και χωρίς αυτή.

Συγκεκριμένα, η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές θα επιτρέπεται μόνο με εντολή του Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν η οικία είναι δηλωμένη ως επιχειρηματική στέγη ελεύθερου επαγγελματία (κάτι που ισχύει για το 95% όσων διαθέτουν μπλοκάκι) η πρόσβαση των εφοριακών σε αυτή θα περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα!

Δυσάρεστες εκπλήξεις του φορολογικού νομοσχεδίου

Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη του φορολογικού νομοσχεδίου είναι ότι από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τη δήλωση του φόρου εισοδήματος το αργότερο έως τις 30 Απριλίου. Επίσης, οι φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν πλέον σε 3 διμηνιαίες δόσεις τον φόρο εισοδήματος αλλά σε τρεις μηνιαίες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν δυσκολεύονται μία φορά να πληρώσουν τον φόρο σε διάστημα έως έξι μηνών, θα δυσκολευτούν πολλαπλάσιες αφού θα υποχρεωθούν να τον καταβάλουν στο μισό διάστημα. Επιπλέον, προβλέπεται ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι η εφορία μπορεί να αρνηθεί την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλη αρχή του δημοσίου τομέα, ενώ θα μπορεί να χορηγθεί φορολογική ενημερότητα κατά παρέκκλιση για ένα μήνα και με όρο παρακράτησης των εσόδων από πιθανές συναλλαγές.

Και «κρυφές» επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν πληρώσει έναν φόρο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας καταβολής, του επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί του ποσού του φόρου, ενώ το πρόστιμό αυτό μετατρέπεται σε 20% αν περάσει ένας χρόνος και σε 30% αν περάσουν δύο χρόνια, ενώ θα διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά.

Που σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος που δεν έχει να πληρώσει τους φόρους του (και αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των άδικων φόρων που έχουν επιβληθεί), όχι μόνο δε θα του αναγνωριστεί η αδυναμία, αλλά θα κληθεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα από αυτά που δεν έχει!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η φορολόγηση με συντελεστή 26% των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αδιακρίτως του τύπου βιβλίων που τηρούν, ενώ παράλληλα από το 2016 καταργείται το ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης για κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 ατόμων.

ΣΥΡΙΖΑ: Στοχοποιούν τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, αφήνουν στο απυρόβλητο τον πλούτο

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία των ακινήτων:

«Μετά τις επικοινωνιακές φούσκες περί δικαιότερης φορολόγησης και τέλους του χαρατσιού, το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων προσγειώνει στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας, που στοχοποιεί περαιτέρω τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα και αφήνει στο απυρόβλητο τον πλούτο.

Το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ «προσωρινός» φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται. Η φορολόγηση στα ακίνητα, που επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς αφορολόγητο όριο επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν γίνεται πιο δίκαιη, αλλά παγιώνει την υπερφορολόγηση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια. Τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο των 9000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), την ίδια στιγμή που η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία φοροελαφρύνεται προκλητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτοί που έχουν κάτω από 9000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, δεν πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρώντας έτσι από την απαλλαγή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι αντικειμενικές αξίες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου, έχουν οριστεί το 2007 και έκτοτε η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να είναι πλασματικές και να επιδεινώνουν την αδικία του φόρου.

Σε αντίθεση με ένα κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη φορολογία, ως ένα μηχανισμό αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης, με μεταφορά των φορολογικών βαρών από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες. Η δημιουργία περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό, με υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία, αποτελεί αναγκαιότητα, όπως και η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου αλλά και των φορελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.»

Πληροφορίες από: «Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών»
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: