Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Πρόστιμο σε όποιον διαδηλώνει!

Η πραγματική αντιπολίτευση στην Ισπανία μεταφέρθηκε στους δρόμους και η κυβέρνηση Ραχόι παίρνει τα μέτρα της
Από τα 600.000 ευρώ, που προέβλεπε ο καινούργιος νόμος προστασίας του πολίτη που προωθεί το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ως πρόστιμο για συγκεντρώσεις πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο χωρίς προηγούμενη έγκριση των Αρχών, έπεσε στα 30.000 ευρώ την περασμένη βδομάδα, καθώς η απόπειρα της ισπανικής κυβέρνησης για πρωτοφανή περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών προσέκρουσε σε ύφαλο.
Η αντιπολίτευση προειδοποίησε τον Μαριάνο Ραχόι στη Βουλή ότι, αν περάσει ο συγκεκριμένος νόμος, θα υπάρξει τέτοια αντίδραση, που όμοιά της δεν έχει ζήσει ποτέ η Ισπανία. Και το υπουργείο Εσωτερικών αναδιπλώθηκε. Η συγκέντρωση πολιτών έξω από τη Βουλή χωρίς έγκριση των Αρχών, που βάσει του αρχικού σχεδίου αξιολογούνταν ως «πολύ σοβαρό» αδίκημα, αίφνης μετατράπηκε σε «σοβαρό» και το αρχικά προβλεπόμενο πρόστιμο των 600.000 ευρώ μετακυλίστηκε στο ποσό των μόλις 30.000 ευρώ (αλλά η ουσία είναι ότι παραμένει). Το πρόστιμο των 30.000 ευρώ που προβλεπόταν για το «σοβαρό» αδίκημα της προσβολής αστυνομικής αρχής έπεσε κι αυτό στα 100-1.000 ευρώ.
Το αρχικό «πράσινο φως» που έδινε το προσχέδιο του νόμου στην αστυνομία να αποκλείει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια συγκεκριμένων πολιτών, στην ουσία πολιτικών (βλ. διαμαρτυρίες για τις εξώσεις έξω από τα σπίτια βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος) έτυχε κι αυτό υποσημείωσης: «Μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις όχλησης».

Αντίθετα, παραμένουν ως είχαν κάποια μέτρα συντηρητικού εντυπωσιασμού, με τα οποία ο Μαριάνο Ραχόι ευελπιστεί να ανακτήσει τη συμπάθεια δικών του ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα, ως «πολύ σοβαρά» αδικήματα ο νόμος (ο «βελτιωμένος») κρίνει ότι πρέπει να αξιολογούνται: συναλλαγές με πόρνες κοντά σε σχολεία, το θεωρητικά αυτονόητο «καλλιέργεια ή διακίνηση ναρκωτικών» (το δεύτερο παρεμπιπτόντως γίνεται κι αυτό κοντά σε σχολεία), η παρακώλυση της κυκλοφορίας των δρόμων (μόνο οι αστυνομικοί μπορούν...), η κατάληψη δημοσίων κτηρίων...
Ως «πολύ σοβαρά» παραμένουν επίσης: η διατάραξη της ασφάλειας των πολιτών σε δημόσιους χώρους, η συνάθροιση/διαμαρτυρία σε κομβικά σημεία, όπως αεροδρόμια, ηλεκτρικοί σταθμοί κ.ο.κ. και το πολύ... τζεϊμσμποντικό «στραβώνω πιλότους αεροπλάνων, οδηγούς τρένων και λεωφορείων με ακτίνες λέιζερ».

Κοινωνικές ομάδες, σωματεία δικαστικών και η αντιπολίτευση έχουν απορρίψει όλες τις εκδοχές του νομοσχεδίου. Η κλασική αντιπολίτευση ωστόσο δεν πολυαπασχολεί τον Ισπανό πρωθυπουργό. Τα νούμερα τον απασχολούν, γι' αυτό και απαντά με... νούμερα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», 65% των πολιτών στην Ισπανία τάσσονται υπέρ του α-κομματικού κινήματος των 15-Μ, 78% τάσσοται υπέρ των κινητοποιήσεων. Η ουσιαστική αντιπολίτευση έχει μεταφερθεί στο δρόμο, ο Μαριάνο Ραχόι το γνωρίζει, γι' αυτό και το άχτι του για τους δρόμους.

(Πηγές: El Pais, ABC, El Mundo, La Vanguardia, Europapress)
grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: