Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η μεγάλη απόδραση Σαμαρά και Βενιζέλου

“ Ήδη στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, μία συζήτηση η οποία περιλαμβάνει κυρίως ευχολόγια, αλλά και έντονη σεναριολογία αναφορικά με την πολιτική διάσωση της δίδυμης ηγεσίας της δικομματικής κυβέρνησης, μέσω αξιωμάτων σε ευρωπαϊκές θέσεις.  ”
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αντιληφθεί ότι η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσλαμβάνει νομοτελειακό χαρακτήρα.
Ήδη στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, μία συζήτηση η οποία περιλαμβάνει κυρίως ευχολόγια, αλλά και έντονη σεναριολογία αναφορικά με την πολιτική διάσωση της δίδυμης ηγεσίας της δικομματικής κυβέρνησης, μέσω αξιωμάτων σε ευρωπαϊκές θέσεις. 


Αντιλαμβάνονται τα επιτελεία των ηγεσιών σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ότι η αναμενόμενη εκλογική συντριβή στην διπλή (αν δεν διενεργηθούν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές) εκλογική μάχη της άνοιξης θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα και θα επιβεβαιώσει την μη κοινωνική και λαϊκή νομιμοποίηση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Πως εξάλλου θα μπορέσει από εκεί και πέρα να κυβερνήσει το δικομματικό κυβερνητικό έκτρωμα, με μία Νέα Δημοκρατία της οποίας τα ποσοστά θα έχουν συρρικνωθεί, αλλά και με ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εισέλθει στην επόμενη βουλή. Υπάρχει πολύ πρόσφατο παράδειγμα, με την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2009, οδηγήθηκε στην σύντομα στην εκλογική συντριβή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προετοιμάζουν την μεγάλη απόδραση, μιας και ο πολιτικός βίος της κυβέρνησής τους είναι περιορισμένης διάρκειας από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι θα επιβάλλουν με υπόδειξη των δανειστών νέα σκληρά μέτρα στον ελληνικό λαό. Ήδη κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες τάχθηκε υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση, και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι "Εγώ πάντως θα ψήφιζα σίγουρα τον Αντώνη Σαμαρά". Από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσαν σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να μεταπηδήσει στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνουν την ψυχολογία της ήττας που έχει κυριαρχήσει στα ανώτατα κλιμάκια της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά και το άγχος τους να αντεπιτεθούν επικοινωνιακά για να ισοσκελίσουν τις εντυπώσεις σε ότι έχει να κάνει με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ ήδη αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για το κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό να σύρεται πίσω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μην έχοντας άλλη επιλογή από το να τον στηρίζει προκειμένου να μην καταρρεύσει η δικομματική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υπήρξε η απόλυτη στήριξη που παρείχε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στον Ευάγγελο Βενιζέλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ένα ζήτημα το οποίο στο κοντινό παρελθόν είχε αναδείξει ως σκάνδαλο η ίδια η Νέα Δημοκρατία.

Στο ΠΑΣΟΚ, πολλά στελέχη πιστεύουν ότι η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία είναι επιβεβλημένη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα οδεύει προς την πολιτική εξαφάνιση και δεν έχει περιθώρια ανάκαμψης με την παρούσα ηγεσία. Ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα σε ότι αφορά στην συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού κόμματος, κάτι που αποτελεί και τον μεγάλο ανεκπλήρωτο, προς το παρόν, πόθο της ντόπιας διαπλοκής. Στο εσωτερικό του κόμματος έχει ξεσπάσει ήδη συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταπηδήσει σύντομα σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ενδεχομένως σε εκείνο του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχωρώντας από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Με αυτόν τον τρόπο πιθανότατα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα απέφευγε, μέσω μιας βελούδινης διαδοχής και το εσωκομματικό στραπάτσο, εν όψει της εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διδάξει η πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία, κάθε φορά που πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας, φέρονται να προετοιμάζονται για δήθεν μεταπήδηση σε κάποιο αξίωμα στο εξωτερικό, σημαίνει ότι ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει. Παρόμοια σεναριολογία είχε αναπτυχθεί, λίγο πριν από την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου, γύρω από τα πρόσωπα των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου. Καθίσταται λοιπόν απολύτως αντιληπτό ότι Σαμαράς και Βενιζέλου προετοιμάζονται για την μεγάλη απόδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: