Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σε εκλογές λόγω διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ο Σαμαράς

“ Σύμφωνα με συζητήσεις και εισηγήσεις, οι οποίες έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό, ο κύβος έχει ριφθεί και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά το σενάριο των εκλογών, ακόμα και μέσα στον Μάιο, σε ένα σενάριο τριπλής κάλπης. Άλλωστε, αν δεν προβεί σε κάποια κίνηση σύντομα, κινδυνεύει να έχει το ίδιο πολιτικό τέλος με εκείνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του ”
Του Κώστα Καπνίση
Η οριακή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου – συμφωνία με την τρόικα την περασμένη Κυριακή ήταν από τις τελευταίες πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης, ίσως η τελευταία «μεγάλη», αλλά και μια επιβεβαίωση ότι οι δρόμοι φαίνεται να χωρίζουν πια για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Για τον πρόεδρο (προς το παρόν) της ΝΔ, το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, όπως η για καιρό υποβόσκουσα και πλέον ανοιχτή αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου εκ των ένδον είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο απειλεί με άμεση κατακρήμνιση την κυβέρνησή του.


Η καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον Απόστολο Κακλαμάνη ήταν το φανερό μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑΣ ότι ο πολιτικός του χρόνος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορείται ανοιχτά πλέον από τα εναπομείναντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική συρρίκνωση του κόμματος της Χ. Τρικούπη, αλλά και για τον ορατό κίνδυνο πολιτικού αφανισμού στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να τα βάλει ανοιχτά με την λεγόμενη παπανδρεϊκή πτέρυγα μπορεί να εκληφθεί ως μια ακόμα σπασμωδική κίνηση, η οποία φανερώνει τον πανικό του, αλλά και το γεγονός ότι κατανοεί ότι η πτώση του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα χρόνου.

Από την άλλη μεριά, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε χθεσινό της δημοσίευμα, κάνει λόγο για «ανησυχία του κυβερνητικού συνασπισμού για πρόωρη κατάρρευση», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το κλίμα μέσα στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κάθε άλλο παρά αρμονικό. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία, είναι πιθανόν οι νομοθετικές δυνατότητες της κυβέρνησης συνασπισμού να έχουν εξαντληθεί». Παράλληλα, η Süddeutsche Zeitung, κάνει αναφορά και στις κατά καιρούς ξεκάθαρες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας την Άνοιξη του 2015.

Είναι προφανές ότι πέρα από τα ντόπια καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν μια άλλη εικονική πραγματικότητα σε κοινωνικό – πολιτικό – οικονομικό επίπεδο, κανείς άλλος δεν πιστεύει την κυβερνητική προπαγάνδα. Το γεγονός αυτό όμως, όπως και τον διεθνή Τύπο, φαίνεται να τα παρακολουθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βλέπει ξεκάθαρα ότι αν δεν προβεί σε κάποια κίνηση θα έχει το ίδιο πολιτικό τέλος με εκείνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του. Πλέον, σύμφωνα με συζητήσεις και εισηγήσεις, οι οποίες έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό, ο κύβος έχει ριφθεί και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά το σενάριο των εκλογών, ακόμα και μέσα στον Μάιο, σε ένα σενάριο τριπλής κάλπης.

Η απόφαση των παπανδρεϊκών να κινηθούν εναντίον των επιλογών του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και η επιλογή του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί σε δημόσια θέα με τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αντίστοιχα στην ΝΔ με την λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα, η οποία «κοχλάζει» εδώ και καιρό με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσει να αποφύγει ο πρωθυπουργός, σε μια ύστατη προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων, μετά από το διαρκές πολιτικό σφυροκόπημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησής του «πέρασε» από τη Βουλή με τις ψήφους των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη, αλλά και με τα παρακάλια στους «αντάρτες» του γάλακτος.

Κοντά σε αυτά μπορεί να προστεθεί το «κατεπείγον πέρασμα» του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης και η χθεσινή αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η οφειλόμενη για σχεδόν έναν χρόνο δόση των εταίρων – δανειστών, θα δοθεί τμηματικά σε τρεις δόσεις στα τέλη Απριλίου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μάλιστα με τη συνοδεία 12 νέων προαπαιτούμενων. Ο πρόεδρος του Eurogroup μάλιστα πριν πατήσει σε ελληνικό έδαφος, υπογράμμισε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «Μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι πρέπει να συζητηθεί τώρα το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι περικυκλωμένη, αλλά και μπλεγμένη στα πολιτικά αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Το ύστατο πολιτικό χαρτί που έχει απομείνει στον πρωθυπουργό είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία με τις γνωστές επικλήσεις για «πολιτική σταθερότητα», «έξοδο στις αγορές», «φως στην έξοδο του τούνελ» και άλλα παρόμοια, τα οποία ακούει εδώ και τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός. Ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του ψάχνουν πλέον ένα τρόπο για να απαλλαγούν από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και εκτιμούν ότι η διανομή των 500 περίπου εκατομμυρίων του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένα εκατομμύριο περίπου ανθρώπους, αλλά και η «έξοδος στις αγορές» είναι ικανά να τον οδηγήσουν σε τριπλές κάλπες τον Μάιο και να έχει κάποιες ελπίδες μιας αξιοπρεπούς ήττας και μη αμφισβήτησής του από το εσωτερικό της ΝΔ. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός…
periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: