Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

"Μαύρο" από την τρόικα: Απολύσεις και μειώσεις μισθών – Αυξήσεις ορίων ηλικίας για σύνταξη

Κόβουν κάθε συζήτηση οι τροϊκανοί και γυρνούν την πλάτη στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για κάποιου είδους συμβιβασμό θυμίζοντας την τελευταία συμφωνία του Μαϊου που περιλαμβάνει μια σειρά από προαπαιτούμενα.
Επί της ουσίας η τρόικα και όχι μόνο θυμίζουν ότι η χώρα έχει ένα μνημόνιο το οποίο πρέπει να τηρήσει, κατά γράμμα όπως έχει δεσμευτεί.
Κάπως έτσι διαμηνύουν τα κέντρα του εξωτερικού (τα μηνύματα ήρθαν και από την τρόικα και το ΔΝΤ και το eurogroup) πως για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πρέπει πρώτα η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Απαιτήσεις με... ημερομηνία λήξης 31/12/2014
Ο όρος “δεσμεύσεις” είναι αόριστος και έτσι είναι καλό να θυμηθούμε ποιες είναι αυτές.
Μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και αλλαγή εργασιακού καθεστώτος υπαλλήλων:
αυτός ο τίτλος μεταφράζεται με δυο πολύ σημαντικές κινήσεις. Η μια αφορά στους ήδη εργαζόμενους υπαλλήλους που θα αμείβονται βάσει προσόντων και έτσι θα είναι πολλοί εκείνοι που θα χάσουν περίπου 100 ευρώ από τον βασικό μισθό τους (βάσει του οποίου συνυπολογίζονται και τα επιδόματα που έχουν απομείνει) και έτσι ο νέος βασικός του δημοσίου θα καθοριστεί στα 680 που αντιστοιχεί στα 586 ευρώ (με 14 μισθούς) του ιδιωτικού τομέα.

Η δεύτερη βασική αλλαγή αφορά στους νέους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται ουσιαστικά υπό καθεστώς μαθητείας με μειωμένο δηλαδή μισθό και χωρίς μονιμότητα.
Ουσιαστικά επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να εξοικονομηθούν άμεσα 200.000.000 ευρώ το χρόνο από τις μειώσεις, αλλά και να πέσει ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος μέσω πρόσληψης νέων υπαλλήλων με μικρότερο από τον βασικό μισθό.

Η τρίτη βασική, όσο και άμεση, δέσμευση που αφορά στο Δημόσιο έχει να κάνει με τις απολύσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε χθες ότι οι 5.500 απολύσεις θα γίνουν κανονικά. Η χώρα έχει δεσμευτεί ότι για να μην υπάρξουν απολύσεις και το 2015 από το δημόσιο θα πρέπει οι πεντέμισι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να απολυθούν ως την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Η επόμενη δέσμευση που είναι εκ των βασικών αλλαγών που περιμένει να δει η τρόικα είναι το ασφαλιστικό. Εδώ η βασική αλλαγή έχει να κάνει με την αύξηση κατά πέντε έτη του κατώτατου ορίου για συνταξιοδότηση που θα σημάνει όμως αυξήσεις ακόμη και 12 ετών για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ θα φέρει ανατροπές και για τους εργαζόμενους που έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Παράλληλα όμως οι τροικανοί περιμένουν τις αναλογιστικές μελέτες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν εκτός από το όρια ηλικίας και τις ίδιες τις συντάξεις καθώς η βιωσιμότητα των ταμείων είναι οριακή. Οι τροϊκανοί δεν έχουν πειστεί ότι οι αλλαγές εξασφαλίζουν βιωσιμότητα ως το 2060 και επί της ουσίας ζητούν νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων, αλλά και στο εφάπαξ.

Σε ΄'ο,τι έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα η τρόικα περιμένει πρόταση της κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέο συνδικαλιστικό νόμο και θεσμοθέτηση του λοκάουτ, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταθέσει ολoκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: