Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

«Προκαλεί η ΡΑΕ με τις δήθεν αποκαλύψεις της»

Επίθεση στη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εξαπολύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, με αφορμή ανακοίνωσή της για την κατάργηση της επιδότησης στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο.
Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι «η ΡΑΕ προκαλεί με την ανακοίνωσή της να ζητάει να την ευχαριστήσουμε διότι κατήργησε επιτέλους την προκλητική επιδότηση στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο, τον περίφημο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ)».
«Η κατάργηση του ΜΑΜΚ» επισημαίνουν οι ίδιοι «είναι αποτέλεσμα του επίμονου και συστηματικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και των εργαζομένων της ΔΕΗ. Υπενθυμίζουμε στη ΡΑΕ και στην κυβέρνηση ότι έχουμε καταθέσει τα δυο τελευταία χρόνια δυο γραπτές και δυο επίκαιρες ερωτήσεις με τις οποίες ζητούσαμε την κατάργηση του ΜΑΜΚ και δεν υπήρχε επίσης παρέμβασή μας στη Βουλή στην οποία να μην τονίζουμε την ανάγκη κατάργησης των προκλητικών επιδοτήσεων προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Συνεπώς τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναγκάζεται να ‘’αποκαλύψει’’ η ΡΑΕ τα τόνιζαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χρόνια τώρα.
«Τα μισά από αυτά τα χρήματα, που ωφελείται η οικονομία από την κατάργηση του ΜΑΜΚ, αρκούν για την κάλυψη του κόστους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» εξηγούν και καλούν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη ΡΑΕ να απολογηθούν γιατί:

Πρώτον, καθυστέρησαν προκλητικά στην κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, του κανόνα του 30%. Διότι παραδέχονται ότι για κάθε έτος λειτουργίας των δυο αυτών μηχανισμών οι καταναλωτές επιδοτούσαν τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με 110 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα λόγο (ή 250 εκ ευρώ αν η κυβέρνηση με τις αποφάσεις δεν είχε απαξιώσει την ΔΕΗ ώστε να μπορεί να γίνει πλήρη υποκατάσταση της παραγωγής από ΦΑ με λιγνίτη).

Και δεύτερον, γιατί με τις αποφάσεις τους δημιούργησαν ένα πανάκριβο ανορθολογικό μοντέλο ηλεκτροδότησης με συνέπεια οι αυξήσεις στη τιμή του ρεύματος την τελευταία 12ετία είναι 103% για τα νοικοκυριά και 76% για την βιομηχανία.

Οι κ.κ. Πετράκος και Ουζουνίδου καταγγέλλουν ως προκλητικό το αίτημα της ΡΑΕ να ζητάει «να την ευχαριστήσουμε», όταν την ίδια στιγμή που αναγκάζεται πλέον να εισηγηθεί την κατάργηση του ΜΑΜΚ, προωθεί το Νέο Σύστημα Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ) και τα Νέα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, προτάσεις οι οποίες σύμφωνα με τους βουλευτές, «αυξάνουν περεταίρω τις προκλητικές επιδοτήσεις στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων» και «εξυπηρετούν τους ομίλους των νέων μεταπρατών ενέργειας και καταστρέφοντας ταυτόχρονα την εναπομείνασα ελληνική βιομηχανία και οδηγούν σε ταχύτατη χρεωκοπία και πλήρη διάλυση τη ΔΕΗ».

«Είναι αποκαλυπτικό ότι στην προς διαβούλευση πρόταση ‘’ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ (ΜΔΕΙ) ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ’’ που δημοσιεύτηκε στις 29/9/2014, η ΡΑΕ παραδέχεται ότι σκοπός του ΜΔΕΙ δεν είναι η εξασφάλιση επάρκειας ισχύος αλλά η αύξηση της τιμής του ρεύματος ώστε να εξασφαλίζουν κέρδη οι ‘’ανεξάρτητοι παραγωγοί’’» λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν τονίζοντας ότι «η ΡΑΕ απροκάλυπτα τονίζει ότι ‘’Η αντιμετώπιση και άλλων ρυθμιστικών παρεμβάσεων (πώληση μικρής ΔΕΗ, δημοπράτηση προϊόντων τύπου ΝΟΜΕ…) θα επιτρέψει την ανάκτηση των επενδύσεων’’ και καταλήγει ότι ‘’η ΡΑΕ εξετάζει τρόπους συμμετοχής στο ΜΔΕΙ και των διασυνδέσεων (εμπορία) αποζημιώνοντας μονάδες που είναι εγκατεστημένες εκτός Ελλάδας’’. Οφείλει να απαντήσει η ΡΑΕ τι σημαίνει αυτό; Μήπως μονάδες στις χώρες των υποψήφιων αγοραστών του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ;».
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια: