Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρόσα»

Ένταση επικρατεί από το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς λίγο μετά τις 06.30 εισήλθε σε αυτή το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα», συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη. Το γεγονός επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης. Στη Λευκωσία συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο.
Στην περιοχή, πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9. Το τουρκικό «Μπαρμπαρόσα» που βρίσκεται ανατολικά του Κάβο Γκρέκο συνοδεύουν τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter και πλησιάζει την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3.Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Σύμφωνα με την οδηγία, από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει τα οικόπεδα 2, 3 και 9 για έρευνες.
Η έναρξη της γεώτρησης από ιταλική κοινοπραξία ENI-Kogas ενόχλησε σφόδρα την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στην ίδια περιοχή, δεσμεύοντας 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν επέλεξε τυχαία την ημέρα έναρξης των ασκήσεων με δοκιμαστικές βολές ρουκετών κι ότι πρόκειται για μήνυμα προς την Άγκυρα. Αεροναυτικές ασκήσεις, θα πραγματοποιεί από αύριο εξάλλου και το Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ' ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: