Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Γιούργκεν Σταρκ: “(Ξε)πουλήστε περιουσία 300 δισ.”

Nα προχωρήσει η Ελλάδα γρηγορότερα σε ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες υπολογίζεται να αποφέρουν έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη υπηρεσία. Αυτό ζητά, κυρίως, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ. «Μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους, το οποίο πρέπει να μειωθεί κατά 20%», σημειώνει.
Ο Γιούργκεν Σταρκ απορρίπτει τις προτάσεις περί «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μείωνε μόνο και ελάχιστα το φορτίο του χρέους, ενώ θα παρέλυε την οικονομική προσαρμογή.
Πηγή: tvxs
Επισημάνσεις:

1. Ο ίδιος ο ΓΑΠ έχει δηλώσει πριν από ένα χρόνο περίπου στη Νέα Υόρκη, ότι το σύνολο της ακίνητης δημόσιας περιουσίας ανέρχεται στα 270 δισ. ευρώ. Κάντε τις πράξεις για να βρείτε τι σημαίνουν 300 δισεκατομμύρια δημόσιας περιουσίας (σε συνθήκες ξεπουλήματος).
2. Η αναδιάρθρωση, στην παρούσα φάση και έως ότου καταφέρουν να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα είναι η χειρότερη λύση για αυτές. Το ίδιο όμως και για το ελληνικό κεφάλαιο, το οποίο ενδέχεται να βρεθεί χωρίς δικό του τραπεζικό σύστημα (τις χρεωκοπημένες τράπεζες θα τις σηκώσουν για πλάκα τα μεγαθήρια Ευρώπης και ΗΠΑ). Επίσης, όποτε και να γίνει αναδιάρθρωση, η ΕΚΤ θα συγκαταλέγεται στους χαμένους. Ένας λόγος ο “κεντρικός τραπεζίτης” να ξορκίζει το ενδεχόμενο, όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Ζαphod
papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια: