Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βάψτε τ’ ασημικά

Του Στέλιου Κούλογλου 
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν είναι σανίδα σωτηρίας.
OΤΑΝ Ο ΝΑΠΟΛEΩΝ εισέβαλε τον 19ο αιώνα στην Πορτογαλία, οι κάτοικοι του Πόρτο χρησιμοποίησαν έναν ευρηματικό τρόπο για να διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία. Πριν τα γαλλικά στρατεύματα μπουν στην πόλη, έβαψαν στα λευκά όλες τις εκκλησίες, ο χρυσός των οποίων ήταν και ο κύριος στόχος των εισβολέων. Το κόλπο καθυστέρησε τα στρατεύματα, τα οποία, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις στον πόλεμο, αναγκάστηκαν ν’ αποχωρήσουν.
Ανάλογες τακτικές πρέπει
να χρησιμοποιήσουμε στην Ελλάδα, τώρα που η κυβέρνηση, ενδίδοντας στις απαιτήσεις της τρόικας, έβγαλε στο σφυρί οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί. Γιατί, στην πραγματικότητα, το ίδιο πράγμα γίνεται: παλιότερα οι διεθνείς δανειστές έστελναν τα πολεμικά πλοία για να μαζέψουν με το ζόρι τα δάνεια. Τώρα στέλνουν τους εμπειρογνώμονες της τρόικας και του ΔΝΤ, που είναι έτοιμοι, αν δουν ότι οι χρεωμένοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις για το ξεπούλημα, που ονομάζεται, κατ’ ευφημισμόν, «ιδιωτικοποίηση», να στείλουν μήνυμα στις περίφημες «αγορές» για να τιμωρήσουν με τα spreads τη χώρα.
ΔΕΝ ΠΡOΚΕΙΤΑΙ, σώνει και καλά, για κάποια συνωμοσία, που είχε από την αρχή στόχο ν’ αγοράσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, γερμανικές δημόσιες εταιρείες ακόμη και τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ. Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τύπου Μέρκελ είναι τόσο μικρών ικανοτήτων, ώστε ούτε συνωμοσία δεν μπορούν να οργανώσουν, εξ ου η απίστευτη κακοφωνία και η βαθιά κρίση της ευρωζώνης. Απλά, το σε συνταγή ΔΝΤ περίφημο μνημόνιο που επιβλήθηκε πέρυσι σε μια κυβέρνηση ανίκανη να διαπραγματευτεί οδηγούσε υποχρεωτικά στην ύφεση και στ’ άλλα καταστροφικά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Στις αιτίες της πανωλεθρίας θα πρέπει να προστεθεί κι η παροιμιώδης ανικανότητα των περισσότερων υπουργών της κυβέρνησης που, αντί να υλοποιήσουν εκείνες τις αλλαγές του μνημονίου (περιορισμός σπατάλης και γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων κ.λπ.) τις οποίες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν υλοποιήσει χωρίς να το επιβάλουν οι ξένοι, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να επιβάλλουν φόρους και να κόβουν μισθούς ή συντάξεις.
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. Το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο, αν πουλήσει όλη τη συμμετοχή του σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες στις τρέχουσες τιμές, ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ. Όμως πάνω από 4 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για κοινωνικές δράσεις, στήριξη ανέργων, παιδεία και κατάρτιση παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς από το 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2011 είχε απορροφηθεί μόνο το 7,33% των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και αυτό μόνο για τα προγράμματα που αφορούν κοινωνικές δράσεις - το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων που δεν έχει αξιοποιηθεί είναι πολύ μεγαλύτερο. Δισεκατομμύρια χάνονται, καθώς ολοκληρωμένες προτάσεις μουχλιάζουν στα γραφεία υπουργών που δεν τις υπογράφουν, συχνά επειδή στους δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος δικός τους για να επωφεληθεί, με το αζημίωτο για τον υπουργό φυσικά.
Καμία σχεδόν από τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχει προχωρήσει. Αυτές τις μέρες όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες, ακόμη και οι πιο μικρές, πρέπει να πληρώσουν 2.000 ευρώ σε διάφορους παρατρεχάμενους, καθώς είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύσουν τον ισολογισμό τους σε τρεις εφημερίδες, τη στιγμή που θα μπορούσαν να τον αναρτήσουν δωρεάν στο ίντερνετ. Όλα αυτά από την κυβέρνηση του opengov: πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια χαζοχαρούμενη παρέα που επιβάλλει δρακόντεια μέτρα έκτακτης ανάγκης στον λαό, αλλά, κατά τ’ άλλα, συμπεριφέρεται σαν να πηγαίνει εκδρομή.
Γι’ αυτό και δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όχι μόνο σε τομείς όπως το νερό ή η ενέργεια, που πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και στην υπόλοιπη δημόσια περιουσία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί (Ελληνικό) ή και να παραχωρηθεί πλήρως σε ιδιώτες (καζίνo π.χ.), αλλά όχι στη φτήνια και μέσα σε 15 μέρες (!), όπως γίνεται τώρα. Άλλωστε, ακόμη κι αν πουληθεί περιουσία 50 δισ. (πράγμα εξαιρετικά απίθανο, καθώς ο αριθμός είναι πλασματικός), τον Φεβρουάριο του 2015 το χρέος θα ανέρχεται, όπως σήμερα, στα 345 δισ. ευρώ.
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ότι δεν θα μας δώσουν τη δόση του Ιουλίου και θα χρεοκοπήσουμε. Αλλά με την ίδια οικονομική πολιτική και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει στάση, θα χρεοκοπήσουμε σε 3 μήνες, το πολύ σε 6. Άλλο είναι να χρεοκοπήσει μια οικογένεια που έχει περιουσία, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή βρέθηκε από κακούς χειρισμούς υπερχρεωμένη, κι άλλο μια φτωχή, που έχει ήδη ξεπουλήσει στους τοκογλύφους τ’ ασημικά της. Ας τα διαφυλάξουμε, όπως οι Πορτογάλοι, που έβαψαν τις εκκλησίες στο Πόρτο, δύο αιώνες πριν.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην LifO αυτής της εβδομάδας
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: