Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΤ, ΕΛΒΟ, ΟΛΠ

Συνεχίζουν την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις εξαγγελίες για ιδιωτικοποίησή του. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία, καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν από χθες εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, κινητοποιήσεις σημειώνονται και από τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ, ενώ οι συλλαλητήριο πραγματοποιούν το απόγευμα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.
ΟΠΑΠ: 24ωρη απεργία
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον στην ΟΠΑΠ ΑΕ και στην ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, και αντιδρώντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για εκχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές του ποσοστού του δημοσίου στην ΟΠΑΠ ΑΕ, την κατά τεκμήριο πιο κερδοφόρα διαχρονικά ελληνική εταιρεία με συμμετοχή δημοσίου, είναι επιλογή που στρέφεται από κάθε άποψη κατά του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι «θεωρούν χρέος τους να αντιταχθούν στην παράλογη και ύποπτη αυτή αποκρατικοποίηση».

ΟΛΠ: Ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία
 Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ διανυκτέρευσαν στο προαύλιο του Οργανισμού και παρέμειναν
μέχρι το πρωί της Τετάρτης, οπότε και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη. «Οι Οργανισμοί Λιμένων δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, αναπτύχθηκαν με το μόχθο των εργαζομένων και δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης για να τους ξεπουλήσει. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική ούτε την κοινωνική νομιμοποίηση να πουλήσει ΟΛΠ και ΟΛΘ», σημειώνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), στην ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.
«Το λιμάνι του Πειραιά δεν πωλείται» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Αλλο να εκμισθώνεις το σπίτι σου κι άλλο να το πουλάς» τόνισε. Παράλληλα, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, τον οποίο χαρακτήρισε ανακόλουθο και αλαζόνα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης
Υπό κατάληψη τελούν και σήμερα, για δεύτερη μέρα, τα γραφεία της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για πώλησή του.
Μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Αντώνης Δεληχάτσιος, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις και τόνισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ασπίδα του μικροαποταμιευτή, παραδίνεται στους ιδιώτες ντόπιους και ξένους τραπεζίτες. Ο φτωχός Έλληνας αποταμιευτής παραδίδεται στο αχόρταγο και αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο».

Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων: Στάσεις εργασίας
Τετράωρες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων» (ΕΛΒΟ) από χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο Πέμπτη, οπότε είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων (το 51% ανήκει στο Δημόσιο και το 49% σε ιδιώτες).
«Επί δέκα ολόκληρους μήνες, έχουμε στα χέρια μας προγράμματα συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 309 φορτηγών για τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις -τα 38 εκατ.- και για ανακατασκευές οχημάτων του ελληνικού στρατού -τα υπόλοιπα 10 εκατ.- τα οποία δεν μπορούμε να εκτελέσουμε, λόγω έλλειψης ρευστότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Παναγιώτης Ευλογημένος.

ΔΕΗ: Συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 18:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ τα μέλη της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην οδό Χαλκοκονδύλη 30, όπου χθες ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας.
Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αντιδρά στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και με ανακοίνωσή της απευθυνόμενη τόσο σε ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία «υπενθυμίζει» ότι δεν είναι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ και πως «δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποιήση να ιδιωτικοποιήσουν και να παραδώσουν σε τρίτους τη ΔΕΗ».

Έρχονται...
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προανήγγειλαν νέο συλλαλητήριο στις 4 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος (11 π.μ.) και πανελλαδική απεργία, πιθανότατα στις 21 Ιουνίου, με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας να τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με μία νέα καταιγίδα αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, σε συνέχεια της αποτυχημένης συνταγής του μνημονίου, που θα οδηγήσουν σε κοινωνική βαρβαρότητα και νέα αδιέξοδα.
«Μέτρα που δυστυχώς κινούνται στον ίδιο φαύλο κύκλο διεύρυνσης του χρέους και του ελλείμματος βυθίζοντας τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» λέει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ, με την ΑΔΕΔΥ να συμπληρώνει ότι με αυτά τα μέτρα το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων θα μειωθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 20%. Τα συνδικάτα κατηγορούν κυβέρνηση και τρόικα ότι «εκποιούν τα πάντα υποθηκεύοντας κάθε παραγωγική προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας» τη στιγμή που χρειάζονται «μέτρα αναδιανομής εισοδημάτων και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».
Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για το Σάββατο, 28 Μαΐου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ομονοίας (11 π.μ.).
Με κήρυξη 48ωρης απεργίας και δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής, απάντησε η ΟΜΕ-ΟΤΕ στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Παράλληλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αναλάβει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: