Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αγανακτισμένοι και στο Ισραήλ

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ
Η αραβική άνοιξη φτάνει κατακαλόκαιρο στο Ισραήλ, όπου με επίκεντρο την ακρίβεια και την έλλειψη προσιτής στέγης χιλιάδες πολίτες καταλαμβάνουν τις πλατείες, διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη, το τέλος των ανισοτήτων και αξιοπρεπή ζωή.
Ολα ξεκίνησαν με την «εξέγερση του τυριού», ένα μποϊκοτάζ γαλακτοκομικών προϊόντων που οργανώθηκε μέσω Facebook και ανάγκασε τις ισραηλινές γαλακτοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές κατά 25%. Ενα μήνα μετά, οι διαδηλώσεις γενικεύτηκαν, οι γιατροί απεργούν απαιτώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και οι σκηνές έκαναν την εμφάνισή τους από το πολυτελές Μπουλεβάρ Ρότσιλντ του Τελ Αβίβ έως μπροστά στα Τείχη της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Σε ολόκληρη τη χώρα οι Ισραηλινοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μέσω κοινωνικών δικτύων μιας ομάδας αγανακτισμένων νέων και διαδηλώνουν για να δοθεί άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα της στέγης και της ακρίβειας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 5,2% φέτος, αλλά οι Ισραηλινοί διαμαρτύρονται για «μια οικονομία που ευημερεί, ενώ οι πολίτες δυστυχούν». Το Ισραήλ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στον ανεπτυγμένο κόσμο και ένα ολοένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Οι τιμές τροφίμων και καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μπορεί να φτάνει τα 600.000 δολάρια, ενώ το ενοίκιο ακόμη και στις φτωχογειτονιές των δύο πόλεων μπορεί να αγγίζει και τα 900 δολάρια.
Στην πραγματικότητα στέγη και ακρίβεια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσφορίας των πολιτών απέναντι συνολικά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνει ο Οφέρ Εϊνί, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Hista-drut, που στηρίζει το κίνημα.
Μετά τις μεγαλειώδεις πορείες του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπου συμμετείχαν νέοι, ηλικιωμένοι, επαγγελματίες και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αυτό που οι κυβερνητικοί εταίροι χαρακτήρισαν εκδηλώσεις μιας «συμμορίας αναρχικών» μεταμορφώθηκε σε έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Και αυτόν κατηγόρησε προσωπικά η Δάφνη Λιφ, από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων και ψυχή αυτού του κινήματος που ξεπερνά ιδεολογίες και πολιτικά κόμματα: «Εσύ κ. Νετανιάχου, οδήγησες εμάς, τη γενιά του Facebook, στους δρόμους και τη διαμαρτυρία. Σύντομα δεν θα έχουμε όνειρα. Δεν υπάρχει χρόνος να ονειρευτείς όταν πασχίζεις μονίμως να καλύψεις το νοίκι ή να πληρώσεις την υποθήκη».
Δημοσκόπηση της «Χααρέτζ» καταδεικνύει ότι το 87% των πολιτών στηρίζει το κίνημα των αγανακτισμένων και το 85% τις απεργίες των γιατρών, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει καταβαραθρωθεί στο 32% από 51% προ διμήνου. Τα δυσοίωνα μηνύματα ανάγκασαν τον Νετανιάχου να αναβάλει την προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη επίσκεψή του στην Πολωνία.
Επιχειρώντας να εκτονώσει το διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας παρουσίασε σχέδιο που υπόσχεται προσιτή στέγη για φοιτητές, νέα ζευγάρια, στρατιώτες που ολοκληρώνουν τη θητεία τους.
Οι διαδηλωτές απέρριψαν το σχέδιο ως παραπλανητικό και διαμήνυσαν ότι οι πλατείες δεν θα αδειάσουν αν δεν υπάρξει συνολική και οριστική λύση, ενώ η Ενωση Ισραηλινών Φοιτητών κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει το κίνημα. «Γιατί μόνο οι φοιτητές και οι νέοι;
»Και οι ηλικιωμένοι και οι άποροι; Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και συνεχίζουμε τον αγώνα που είναι όλης της κοινωνίας».
Ενδεικτική των διαθέσεων των αγανακτισμένων είναι η έκκληση για γενική απεργία την 1η Αυγούστου, που κυκλοφόρησε στο Facebook ο Ζβίκα Μπασόρ και έχει συγκεντρώσει χιλιάδες δηλώσεις συμμετοχής. Ο 36χρονος πατέρας γράφει ότι αγόρασε ένα διαμέρισμα με μια «εξωφρενική υποθήκη για 30 χρόνια» και εξηγεί γιατί αποφάσισε να απεργήσει. «Αγανάκτησα. Δεν μπορώ να συνεχίζω να πηγαίνω κάθε μέρα στη δουλειά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, να προσποιούμαι ότι αν δουλέψω αρκετά θα μπορέσω να προσφέρω μια αξιοπρεπή ζωή στην οικογένειά μου και στον εαυτό μου».
*«Αυτή είναι μια επανάσταση. Οχι μόνο για ένα προσιτό σπίτι ή την ακρίβεια, αλλά για το αν μπορούν οι πολίτες να ζουν σε έναν τόπο σαν κι αυτόν» γράφει ο Μπράντλεϊ Μπέρστον στη «Haaretz». «Μια επανάσταση για την υπαρξιακή απειλή που συνιστά για τους Ισραηλινούς όχι το Ιράν ή η Χαμάς, αλλά το ίδιο το Ισραήλ».
enet. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: