Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκη για την Μέρκελ, ήττα για την Ελλάδα

“ Ειδικοί ξένοι αναλυτές και ανταποκριτές μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων σημείωναν με νόημα τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτε από την καγκελάριο Μέρκελ.  ”
Του Κώστα Καπνίση
Οι γερμανικές εκλογές επιβεβαίωσαν δύο πράγματα, τα οποία λίγο – πολύ ήταν και αναμενόμενα. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες και έριξαν την ψήφο τους έχοντας στο μυαλό τους τα συμφέροντα του γερμανικού λαού. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που οδήγησε την Γερμανίδα καγκελάριο ένα βήμα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία.
Το δεύτερο, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η εκλογική συντριβή και απόλυτη καταβαράθρωση για τους πρώην κυβερνητικούς της εταίρους, τους Φιλελεύθερους (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ. Ο Ρέσλερ, υπήρξε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας το δεκανίκι της Άνγκελα Μέρκελ , σε ότι αφορά την «κάλυψη» για την επιλογή και υλοποίηση των άγριων νεοφιλελεύθερων επιλογών όχι για τη Γερμανία αλλά για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Ένα από τα θύματα της συνεργασίας Μέρκελ – Ρέσλερ ήταν (και ακόμα είναι) η Ελλάδα.


Το μήνυμα των γερμανικών εκλογών είναι διπλό. Η Μέρκελ κατέγραψε μια μεγάλη προσωπική νίκη και μια μεγάλη προσωπική ήττα. Η μεγάλη της νίκη συνίσταται στο ότι κατάφερε να κινηθεί υπόγεια και «κλέψει» τις ψήφους του FDP, έχοντας καταλάβει ότι ο γερμανικός λαός ναι μεν την θέλει αλλά την ίδια στιγμή καταδικάζει την πολιτική της άγριας λιτότητας, την οποία έχει επιβάλλει η καγκελάριος με βοηθό τον Ρέσλερ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή ήταν και η μεγάλη της ήττα, η οποία προς το παρόν επισκιάστηκε από την παρολίγο αυτοδυναμία. Στις μεγάλες νίκες άλλωστε τα πρώτα εικοσιτετράωρα, αφήνουν πίσω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα όποια προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της «ομάδας».

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αυτή ήταν μια μεγάλη ήττα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία απόλυτα προσδεδεμένη και υποταγμένη στο άρμα της Μέρκελ και των επιλογών – εντολών της, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Η Μέρκελ δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και αυτό δε βοηθά τη συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα. Την βυθίζει όλο και περισσότερο στην απελπισία των αδιεξόδων, τα οποία η ίδια δημιούργησε αλλά και τον πανικό για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν. «Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση στην Ελλάδα για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων», είπε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την επικράτησή της στις χθεσινές εκλογές. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η απάντησή της σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το αν είπε την αλήθεια στους Γερμανούς πολίτες και τι έχει να πει για τις προεκλογικές δηλώσεις Σόιμπλε για την Ελλάδα και για το νέο μνημόνιο που έρχεται.

Η καγκελάριος παρόλο που απέφευγε προεκλογικά να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε χθες ήταν λαλίστατη και κάλυψε απόλυτα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι ««Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ' επανάληψη», για να συμπληρώσει ότι «ο κ. Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στην γερμανική Βουλή, με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο, τον περασμένο Αύγουστο». Λίγη μόλις ώρα μετά την επικράτησή της, η Άνγκελα Μέρκελ σκόρπισε στους πέντε ανέμους την ελληνική συγκυβέρνηση, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις προσδοκίες Σαμαρά – Βενιζέλου ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ειδικοί ξένοι αναλυτές και ανταποκριτές μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων σημείωναν με νόημα τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτε από την καγκελάριο Μέρκελ. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το οποίο δε λύνεται με τίποτε. Για αυτό άλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταφύγει στο τελευταίο χαρτί πριν από την οριστική του κατάρρευση. Στρατηγική της έντασης και όπου βγει. Μόνο που αυτά τα παιγνίδια όχι μόνο είναι επικίνδυνα, αλλά και πιθανότατα να οδηγήσουν σε μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή τον ελληνικό λαό.
periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: