Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ψάχνουν διέξοδο

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
 Η ώρα των σημαντικών συγκρούσεων έφτασε. Βουλευτές, στελέχη και υπουργοί σε ΠαΣοΚ και ΝΔ αντιλαμβάνονται την περιδίνηση στην οποία έχουν περιπέσει ως συγκυβέρνηση με τόσα μέτωπα ανοιχτά: απεργία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, απολύσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ, κλείσιμο ψυχιατρείων, κ.λπ. Παράλληλα οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα περάσουν τεστ αντοχής με προϋπολογισμό [ψηφίζεται Σάββατο βράδυ], φόρο ακινήτων, πλειστηριασμούς, κ.ά.
Το σημείου βρασμού πλησιάζει και καθώς δεν φαίνεται βαλβίδα διαφυγής, η έκρηξη θεωρείται πολύ πιθανή. Η δεύτερη σκέψη του Μαξίμου είναι να επανέλθουν έρθουν στην ημερήσια διάταξη οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αποφευχθεί η ψηφοφορία σε σημεία που είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσουν την συγκυβέρνηση.

Τέλος η πολιτική

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι τόσο απλό –αποφεύγουμε πέντε κρίσιμα σημεία και συνεχίζουμε. Βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο δεν θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή, αλλά και ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο -ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Και συζητούν –για πρώτη φορά σε τόσο ευδιάκριτες «ομάδες»- όχι να επαναλάβουν την κίνηση της Θ. Τζάκρη και να διαφοροποιηθούν, αλλά να αντιδράσουν μαζικά με αλλαγή ηγεσίας –να απομακρύνουν τον Ευ. Βενιζέλο. Αντιλαμβάνονται ότι έτσι η πολιτική τους σταδιοδρομία έχει τελειώσει, ενώ προβληματική είναι και η επιστροφή τους στις προηγούμενες επαγγελματικές τους δραστηριότητες –η τοπική κοινωνία δεν θα τους υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Ντόλιου ότι θα προκληθεί έκρηξη, αν εφαρμοστούν τα μέτρα για τους πλειστηριασμούς -«θα έχουμε κοινωνική έκρηξη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνον στον Έβρο όπου ζω. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Δεν διανοούμαι ότι μπορώ να ψηφίσω κάτι τέτοιο και να επιστρέψω στον Έβρο». Προς ώρας, βουλευτές του ΠαΣοΚ αποκλείουν [;] την «ηρωική έξοδο», τύπου Τζάκρη -αν και πάλι ο Γ. Ντόλιος, πριν λίγες μέρες, είχε τονίσει ότι δεν δέχεται το εκβιαστικό δίλημμα «ψηφίστε τα όλα ή πέφτει η κυβέρνηση»-, φλερτάρουν με την ιδέα ανατροπής μέσα στο ΠαΣοΚ! Δεν είναι λίγες οι φωνές που τάσσονται κατά της πλήρους ταύτισης με τη ΝΔ –η υπόθεση με τα ναυπηγεία θα καταδείξει, για άλλη μια φορά, το μέγεθος του εναγκαλισμού-, ενώ βλέπουν τη «σωτηρία» τους μέσα από μια συνεργασία με τον ΣυΡιζΑ. Κόντρα, βέβαια, σε όλες τις κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, γνωρίζοντας ότι το κόμμα του μπορεί να μην εκλέξει ούτε έναν ευρωβουλευτή [το όριο είναι περίπου το 4,5%], κινείται για ευρύτερες συμμαχίες, με στόχο να συγκροτήσει ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να διαχυθούν και οι ευθύνες της αποτυχίας.

Ψάχνει συμμαχίες

Στο ψηφοδέλτιο θα μπορούν να ενταχθούν η Κίνηση των 58, πρώην εκσυγχρονιστές, η Νέα Ελλάδα του Α. Λοβέρδου, ενώ κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν και στο συνέδριο της ΔημΑρ. Ότι, δηλαδή, οι διαφωνίες στελεχών της θα οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους -δύσκολα. Στο ΠαΣοΚ, πάντως, ελπίζουν φέρνοντας ως παράδειγμα τη κοινή στάση με ΔημΑρ και Α. Λοβέρδο για τα φάρμακα και, πιθανώς, για τα υποβρύχια.
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τον Ευ. Βενιζέλο. Παράλληλα, μπροστά στις εσωτερικές αντιδράσεις, η ηγεσία του ΠαΣοΚ δείχνει να αποστασιοποιείται από τους χειρισμούς του Αδ. Γεωργιάδη στο θέμα του ΕΟΠΥΥ. Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, καταλογίζει στον Αδ. Γεωργιάδη ότι με τους χειρισμούς του εγκλωβίζει το διάλογο για την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση [sic] σε μία άγονη και αδιέξοδη σύγκρουση. Την ίδια ώρα η ΠΑΣΠ ζητά την παραίτηση του υπουργού Παιδείας για το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια και τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου.

Αδειάζει Βενιζέλο

Με σχόλιό του ο Γ. Ελενόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και σχολιασμούς, που ακολούθησαν προδημοσίευση του βιβλίου του Θαπατέρο, υπερασπιζόμενος την πολιτική και τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «είναι απορίας άξιο, πώς κάποιοι που μιλούν για τα ανύπαρκτα ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου “γαλλικά” του Σαρκοζί, εντέλει συμφώνησαν με τον τελευταίο σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα». Παράγραφος που εκτός των άλλων ερμηνεύεται και ως κριτική κατά του Ευ. Βενιζέλου.
Στις αρχές Νοεμβρίου του 2011 ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο βρέθηκαν στις Κάννες, προκειμένου να «διαπραγματευθούν» με τους Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί για το δημοψήφισμα, κάτι που αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Ο Ευ. Βειζέλος εμφανίζεται να πιέζει τον Γ. Παπανδρέου να ανασκευάσει τα περί δημοψηφίσματος [«Πρέπει, Γιώργο, να προχωρήσεις σε μια δήλωση άμεσα, για να αναιρείς τα περί δημοψηφίσματος, πριν φτάσουμε στην Αθήνα»], ο Γ. Παπανδρέου να μην αποφασίζει [«Θα το σκεφτώ και θα δω τι θα κάνω»] και τελικά να κάνει τη δήλωση ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως με την επιστροφή του από τις Κάννες  [03.11.11], στις 4:45 τα ξημερώματα –«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ήταν η παράγραφος της στροφής 180 μοιρών του Ευ. Βενιζέλου, που άδειαζε τότε τον Γ. Παπανδρέου.

epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: