Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

«Αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα»!!!


Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί του; Ίσως μόνο όσοι κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα και έζησαν πλουσιοπάροχα σε βάρος του απλού Έλληνα πολίτη , του φορολογούμενου και του συνταξιούχου…
Ο Γενικός Επιτρόπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), Γ. Σχοινιωτάκης, ζητά να εντοπιστούν και να επιστραφούν όλες οι αμοιβές στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ κ.λπ. που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.
Με την παραγγελία κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα αναρίθμητες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμφωνίες για υψηλές αποδοχές, αλλά και προμήθειες με την υποχρέωση οι υπεύθυνοι και οι εισπράξαντες να επιστρέψουν μεγάλα κονδύλια.
Ο Γ. Σχοινιωτάκης τονίζει ότι η ΕΡΤ ανήκει ουσιαστικά στον δημόσιο τομέα, αφού επιχορηγείται από το κράτος.
Κάνοντας λόγο για «αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα» ο Γ. Επίτροπος παραγγέλλει στους οικονομικούς επιθεωρητές να «ξεσκονίσουν» όλο το Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το κράτος φορείς (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κρατικούς οργανισμούς, ιδρύματα κ.λπ.) και την ΕΡΤ για να διαπιστώσουν αν όλες οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έγιναν με νόμιμο διαγωνισμό και αν όλες οι προμήθειες άνω του 1 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν προηγουμένως για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας στο ΕΣ. Οπου δεν τηρήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά έγιναν π.χ. απευθείας αναθέσεις χωρίς προληπτικό έλεγχο του ΕΣ, οι συμβάσεις πρέπει να ακυρωθούν και να καταλογιστούν τα ποσά σε βάρος των αρμοδίων και όσων εισέπραξαν, προκειμένου να επιστραφούν.

Ειδικά για την ΕΡΤ ο έλεγχος θα αφορά τις αποδοχές διοικητή, διευθυντικών κ.λπ. στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιών, υπαλλήλων κ.λπ., και το αν οι συμβάσεις τους για παροχή υπηρεσιών έγιναν με διαγωνισμό -όπως απαιτείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ή με απευθείας αναθέσεις, οπότε είναι άκυρες. Κατά τον Γ. Επίτροπο, ο διαχειριστικός έλεγχος μπορεί να διαταχθεί από το ΕΣ στην ΕΡΤ, γιατί ουσιαστικά ανήκει στον δημόσιο τομέα (είναι ψευδεπίγραφο ΝΠΙΔ – Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και σε κάθε περίπτωση επιχορηγείται από το κράτος, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, ενώ εισπράττει και ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) που κάθε πολίτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Η παραγγελία-σοκ του Γ. Σχοινιωτάκη αφορά έρευνα αμοιβών της τελευταίας 6ετίας, και σήμερα, για να εντοπιστούν ποιοι εισέπραξαν και εισπράττουν αποδοχές ανώτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου (ανέρχονται σε 6.090 ευρώ και με επιδόματα σε 9.700 ευρώ) κατά παράβαση του Συντάγματος.
Στη σχετική παραγγελία προς τους οικονομικούς επιθεωρητές, πέραν της ΕΡΤ, ζητείται να ερευνηθούν για τις αμοιβές διοικητικοί λειτουργοί και υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή κρατικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ιδρύματα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ακόμα ζητείται να επεκταθεί η έρευνα και σε φορείς που με αντισυνταγματικές διατάξεις εξαιρέθηκαν από τον συνταγματικά θεσπισμένο έλεγχο του δημόσιου χρήματος που διενεργεί το ΕΣ, όπως συνέβη π.χ. με τον ΟΠΑΠ.
Στην ΕΡΤ και τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς ζητεί να ελεγχθεί αν στελέχη και υπάλληλοί τους ήταν ταυτόχρονα πολυθεσίτες χωρίς να το δηλώσουν στο ΕΣ και αν οι συνολικές αποδοχές τους ξεπέρασαν παράνομα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ανάλογη έρευνα ζητεί και για υπαλλήλους ή συμβασιούχους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους από την ΕΡΤ και τους άλλους φορείς, εφόσον είναι παράλληλα συνταξιούχοι του Δημοσίου χωρίς να το δηλώσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να «κοπεί» κατά 70% η σύνταξή τους μηνιαίως. Κάνει μάλιστα λόγο ότι αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό συνταξιούχος και ταυτόχρονα αμειβόμενος από την ΕΡΤ με 25.000 ευρώ μηνιαίως.
Όσοι καταλογιστούν με υποχρέωση επιστροφής ποσών θα έχουν δικαίωμα έφεσης για να κριθεί η υπόθεση από το ΕΣ ως ανώτατο δικαστήριο.
Καιρός να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: