Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Οπλο μας είναι η οργή»

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Ο Μάλεκ Μούσταφα ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή και αυτός, μαζί με χιλιάδες άλλους νέους της Αιγύπτου που κατάφεραν με υψηλό επίπεδο οργανωτικότητας από τα κάτω, να αποκαθηλώσουν ένα τεράστιο και ισχυρό καθεστώς καταστολής και ανελευθερίας, που έστησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μετά τη συμφωνία «ειρήνης» το 1979, δηλαδή συμφωνία παροχής ασφάλειας στο Ισραήλ. 
Οι φωνές και τα συνθήματα των πολιτών ακούγονταν από το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και ήταν προφανές ότι η οργή του κόσμου ήταν μεγάλη.
Ποια θα είναι η αντίδρασή σας σήμερα μετά το χθεσινό διάγγελμα του Μουμπάρακ;
«Σήμερα; Στη μέση της προκλητικής ομιλίας του, ο κόσμος άρχισε από μόνος να κατευθύνεται προς το ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο. Τώρα αυτό πολιορκείται από δέκα χιλιάδες πολίτες που δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους του καθεστώτος να εισέλθουν μέσα. Χιλιάδες επίσης πολιόρκησαν το προεδρικό μέγαρο Αλ-Ουρούμπα. Πιστεύω ότι η μέρα αυτή δεν θα είναι καθόλου ειρηνική. Ο κόσμος είναι οργισμένος και θέλει να τελειώσει με το καθεστώς».
Θα επιχειρήσετε να καταλάβατε το μέγαρο δηλαδή;
«Εμείς κάνουμε ειρηνική επανάσταση και δεν καταλαμβάνουμε κυβερνητικά και κρατικά κτίρια, μόνο τα πολιορκούμε και εμποδίζουμε τη λειτουργία τους, τη λειτουργία σε οτιδήποτε που ανήκει στο καθεστώς. Τώρα εγώ βρίσκομαι έξω από την πολιορκημένη Βουλή, είμαστε χιλιάδες και θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να πέσει το καθεστώς ολοκληρωτικά».«Δεν θέλουμε βία»

Αν όμως πολίτες επιχειρήσουν να καταλάβουν το μέγαρο, ποια θα είναι η αντίδραση του στρατού;
«Πιστεύουμε ότι ο στρατός δεν θα σταθεί εμπόδιο. Υπάρχουν και αστυνομικοί και ούτε αυτοί θα σταθούν εμπόδιο. Aν τολμήσουν όμως, θα βρουν από τους πολίτες πολύ δυνατό μάθημα και απάντηση. Εμείς δεν θέλουμε βία και θέλουμε να αποφύγουμε τη χρήση βίας και δεν θέλουμε θύματα ούτε από μας ούτε από τους απέναντι».
Ποια άλλη πολιτική λύση βλέπετε εκτός από αυτήν που προτείνει ο Μουμπάρακ;
«Φαίνεται πως έχει συντελεστεί διάσπαση μεταξύ στρατού και Μουμπάρακ. Χθες συνεδρίασε το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο χωρίς την παρουσία του ανώτατου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του Μουμπάρακ δηλαδή, για πρώτη φορά. Μην ξεχνάμε ότι ο Μουμπάρακ έχει την προεδρική φρουρά. Περιμένουμε ανακοινωθέν από τον στρατό στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα λέει ότι θα τηρήσει την ασφάλεια και θα εξασφαλίσει ως θεσμός διακυβέρνησης τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών».
Μήπως ο Μουμπάρακ δεν παραιτείται επειδή εσείς δεν έχετε πολιτική ηγεσία;
«Στόχος μας είναι αυτός ακριβώς. Να μην έχουμε ηγέτη και ηγεσία γιατί δεν θέλουμε να βγει και να πει ο αρχηγός "γυρίζουμε σπίτια" και ότι "τελείωσε η επανάσταση". Η επανάστασή μας ξεκίνησε ακέφαλη και συνεχίζει να είναι έτσι. Εχουμε δημιουργήσει παντού επιτροπές "διαχείρισης" της επανάστασης όπως επιτροπή Aμυνας και Eνημέρωσης και Περίθαλψης και άλλες. Η επιτροπή Αμυνας μάλιστα τη δημιουργήσαμε στην πλατεία Απελευθέρωσης μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι πολίτες από τους τραμπούκους και ασφαλίτες του Μουμπάρακ και θα συνεχίζει να υπάρχει όσο κινδυνεύουν οι πολίτες που έρχονται και συγκεντρώνονται ειρηνικά και δημοκρατικά στην πλατεία Απελευθέρωσης».
«Προχωράμε σε καταλήψεις»

Τι εικόνα σάς έρχεται από τις άλλες πόλεις;
«Ενθαρρυντική και μας δυναμώνει. Χθες έγιναν συγκεντρώσεις και κατάληψη κρατικών κτιρίων και πυρπόληση αστυνομικών γραφείων σε πολλές πόλεις. Στην Αλεξάνδρεια πολιόρκησαν το κρατικό κανάλι, το γνωστό κανάλι Πέντε και τώρα αυτό υπολειτουργεί. Στο Πορ Σάιντ πυρπόλησαν το κτίριο της νομαρχίας, το ίδιο έγινε στην Αλ-Χάρτζε και στην αγροτική περιοχή Αλ-Φαϊγιουμ κατέλαβαν την εθνική και διέκοψαν την κυκλοφορία».
Πώς βλέπετε την αμερικανική πολιτική;
«Οι ΗΠΑ τώρα δεν στηρίζουν τη παραμονή του καθεστώτος και όπως έκαναν πριν και προσπαθούν να προσεγγίσουν και κερδίσουν νέους συμμάχους μέσα από τους κόλπους της επανάστασης. Η πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθεί παρ' όλα αυτά να είναι αμφίρροπη και να πατάει σε δύο βάρκες. Χθες όμως ο Ομπάμα ήταν οργισμένος με το διάγγελμα του Μουμπάρακ και περίμενε κάτι άλλο από αυτό που ανακοίνωσε. Γιατί έχει να απολογηθεί στην αμερικανική κοινή γνώμη, που φαίνεται πως τάσσεται υπέρ των Αιγύπτιων πολιτών και της επανάστασής τους».
enet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: