Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ακροδεξιά στην Ευρώπη: είναι ο Μπρέιβικ μεμονωμένο περιστατικό;

Τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, τον 32 χρονο δολοφόνο που σκόρπισε το θάνατο στη Νορβηγία, πολλοί -τουλάχιστον δημόσια- απαρνήθηκαν. Ισχύει όμως το ίδιο και με το μανιφέστο των περισσοτέρων των 1500 σελίδων, που έγραψε ο ίδιος; Μάλλον όχι, καθώς δεν είναι λίγοι και κυρίως οι εκπρόσωποι κομμάτων της Ακροδεξιάς, που σημείωσαν πως οι απόψεις του Μπρέιβικ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι ίδιοι καταδικάζουν απερίφραστα όσα ο νεαρός διέπραξε.Χαρακτηρίστηκε "ακροδεξιός, φανατικός χριστιανός, πολέμιος των μαρξιστών και των μουσουλμάνων, εχθρός της πολυπολιτισμικότητας". Ωστόσο, όσα γράφει στο παραληρηματικό κείμενό του, δεν είναι πράγματα που δεν έχουμε ξανακούσει. Απεναντίας έχουν ξαναειπωθεί, ξαναγραφτεί στο διαδίκτυο, ξαναπροβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχουν στείλει στα Εθνικά Κοινοβούλια πολλούς ασπαστές παρόμοιων ιδεών.
Αντιευρωπαϊκά, ξενοφοβικά και εθνικιστικά κόμματα της τάξης του 15% υπάρχουν πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά:

κάποιες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία έφεραν τη Μαρίν Λεπέν ακόμη και στον β' γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2012, ενώ το Κόμμα Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς είναι τρίτο στην Ολλανδία με 18%. Το Κόμμα του Δανικού Λαού έλαβε 15,2% και στηρίζει κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι Σουηδοί Δημοκράτες μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή με 5,7%, ενώ οι "Αληθινοί Φινλανδοί" του Τίμο Σόινι συγκέντρωσαν 17%. Στους κόλπους της ιταλικής Λέγκας του Βορρά προέκυψαν... υποστηρικτές του Μπρέιβικ, ενώ οι Βρετανοί ακροδεξιοί τον αποκήρυξαν. Όπως και η αρχηγός του Κόμματος Προόδου της Νορβηγίας, που έσπευσε να δηλώσει στο Reuters πως "ο δολοφόνος δεν είναι πια μέλος του κόμματός μας". Στην Ανατολική Ευρώπη τέλος, ρίγη προκάλεσε η άνοδος στο 15% του ρατσιστικού και νεοφασιστικού Jobbik της Ουγγαρίας.

Όπως ισχυρίζονται αρκετοί αναλυτές
" η ευρωπαϊκή ακροδεξιά αποτελεί απόρροια της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε συνδυασμό με την απόρριψη της πολυπολιτισμικότητας και τη δυσαρέσκεια για τις υπερεξουσίες των Βρυξελλών από ένα μικρό, πλην όμως, διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου". Η ισχύς των κομμάτων που αντιτίθενται στη μετανάστευση, αλλά και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αυξήθηκε σημαντικά στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ νεοφασιστικές και «εθνικιστικές» οργανώσεις ρίζωσαν στις σκανδιναβικές χώρες με κατεύθυνση προς το... Νότο.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πως το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό μπορεί να περιορίσει την έξαρση της άκρας δεξιάς στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Αν δηλαδή, το φρικτό μακελειό της Νορβηγίας θα ωφελήσει ή θα βλάψει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αν η αρνητική “διαφήμιση” του εγκλήματος μπορεί να δημιουργήσει νέους "Μπρέιβικ".
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: