Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για το νέο νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση στη Βουλή. Πάντειο, Πολυτεχνείο Κρήτης και σχολές του ΑΠΘ τελούν υπό κατάληψη, ενώ ΕΜΠ και πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβαλαν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.Ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, και πρόσκεινται στο ΚΚΕ, από νωρίς το πρωί απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών. Μέλη του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών» προχώρησαν το πρωί και στην κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, ενώ σχεδιάζουν και συμβολικές καταλήψεις άλλων κτιρίων του πανεπιστημίου.
Την ίδια ώρα σε κατάληψη βρίσκεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές, ενώ γενικές συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα Πανεπιστήμια. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το Πολυτεχνείο στην Κρήτη, καθώς και σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Τρίτη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών. Η εξεταστική αναβάλλεται τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Η Σύγκλητος είχε ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι θα κινηθεί νομικά κατά του νέου νόμου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός. Στο ΑΠΘ, η Σύγκλητος αρνήθηκε να αναβάλει την εξεταστική περίοδο, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα, θα επανεξετάσει κατά την αυριανή της συνεδρίαση.
Στην Πάτρα αναβλήθηκε η εξεταστική για σήμερα, προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Αύριο θα γίνει έκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ και την Παρασκευή των πρυτάνεων.
Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης υποστήριξε ότι ό νέος νόμος είναι από την ίδια τη φύση του δυσεφάρμοστος και τον παραλλήλισε με εκείνο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ, επειδή είναι ένας «κακός νόμος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Για το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι εξετάσεις λόγω των κινητοποιήσεων., ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε πως «πρόθεση της Συγκλήτου είναι να αρχίσουν οι εξετάσεις από τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να προβλέψω... Αν οι φοιτητές εμποδίσουν για τον α' ή β' λόγο να γίνουν οι εξετάσεις, όμως, εμείς δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε».
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: