Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Η Μέρκελ και το φθινόπωρο των αποφάσεων

Οι όμορφες ημέρες στο Τιρόλο πέρασαν. Από τη Δευτέρα η Άγγελα Μέρκελ επέστρεψε στο Βερολίνο, από σήμερα τελειώνουν και επίσημα οι καλοκαιρινές διακοπές της. Πριν από ένα χρόνο σαν σήμερα, η καγκελάριος εξέπληξε τους πάντες με μια ανακοίνωση: έρχεται το «φθινόπωρο των αποφάσεων". Άμεση ήταν η θετική αντίδραση της εφημερίδας Bild, γεμάτα τα πρωτοσέλιδά της με εκφράσεις θαυμασμού για την πυγμή της. Αυτό που ακολούθησε ήταν λιγότερο πειστικό - μια δέσμη μέτρων λιτότητας χωρίς λογική, μια παράταση στη διάρκεια ζωής των πυρηνικών εργοστασίων που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά τη Φουκουσίμα, μια κολοβή μεταρρύθμιση των ένοπλων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, έστω και για λίγο, η Μέρκελ είχε εμφανίσει τη διάθεση να πάρει αποφάσεις και να κυβερνήσει, να συντονίσει τους κυβερνητικούς εταίρους της.
Αυτό το καλοκαίρι πολλοί πολίτες θα επιθυμούσαν να δείξει ανάλογο ζήλο η καγκελάριος- κι αυτή τη φορά να μην τους απογοητεύσει. Παρακολουθούν πώς επεκτείνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, πώς γκρεμίζονται τα χρηματιστήρια, πώς ακόμη και η υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών γονατίζει μέσα σε μια νύχτα υπό την πίεση ενός οίκου αξιολόγησης.
Σχεδόν καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους νέα νούμερα απωλειών. Έχουν πάντα τρομακτικά πολλά μηδενικά και κρύβουν νέα οικονομικά ρίσκα, τα οποία με κάποιο τρόπο θα υποστούμε. Σχεδόν κανείς δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις μυστηριώδεις εξελίξεις, που προκαλούν διάχυτο φόβο.
Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να τερματίσει αυτό το ταξίδι του τρόμου των αγορών με μια και μόνο δήλωση. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν από την καγκελάριο να επιδείξει θέληση, να παλέψει για να κερδίσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων οι δημοκρατικοί θεσμοί ώστε να σώσουν την κοινωνική και ελεύθερη Ευρώπη από μια κατάρρευση.
Η Μέρκελ, όμως, μοιάζει εδώ και μήνες σαν κυνηγημένη, σαν να παρασύρεται από τις εξελίξεις. Ούτε μια σαφή δήλωση. Ούτε ένα πειστικό σχέδιο. Ούτε καν μια ανάλυση της προκοπής. Η Μέρκελ φαντάζει πια στα μάτια των πολιτών τόσο ανίδεη, ώστε μετά από μόλις δύο χρόνια κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Φιλελεύθερων η πλειοψηφία στη χώρα νοσταλγεί τους Σοσιαλδημοκράτες στην καγκελαρία.
Η δραματική απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει αντικειμενικές αιτίες. Σε όλο τον κόσμο οι πολιτικοί δίνουν μια ασύμμετρη μάχη: η νομοθεσία χρειάζεται τον χρόνο της, οι κερδοσκόποι αντιδρούν αστραπιαία. Οι δημοκρατικές αποφάσεις λαμβάνονται δημόσια, ωστόσο κάθε δημόσια δήλωση μπορεί να καταστρέψει την επίδρασή τους στις αγορές. Η Μέρκελ μέχρι τώρα επέλεγε ένα μέσο δρόμο. Σκληρή κριτική ενάντια στους τεμπέληδες Έλληνες για το εσωτερικό ακροατήριο, ταυτόχρονα «πακέτο» διάσωσης για την Ελλάδα. Ένα βροντερό όχι στο ευρωομόλογο, ταυτόχρονα το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον κέρβερο της νομισματικής σταθερότητας, να αγοράζει επίφοβα ιταλικά ομόλογα. Αυτό που η φυσικός Μέρκελ θεωρεί συνετή στάθμιση των υπέρ και των κατά μιας απόφασης, οι αγορές το μεταφράζουν σε δισταγμό και έλλειψη κατεύθυνσης. Και οι πολίτες διαπιστώνουν με αυξανόμενη ανησυχία, ότι συνήθως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι προαναγγέλλει με σιγουριά η καγκελάριος.
Δεν εκπλήσσει κανέναν λοιπόν η νέα αναστάτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Όλο και περισσότεροι βουλευτές αρχίζουν να διαφοροποιούνται από τη Μέρκελ. Και τον Σεπτέμβριο, όταν θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το πακέτο για την Ελλάδα και η διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, τα πράγματα θα ζορίσουν για τη Μέρκελ. Βεβαίως, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι θα επιδείξουν υπευθυνότητα και θα βοηθήσουν να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, εάν οι ψήφοι του κυβερνητικού συνασπισμού δεν επαρκέσουν, η Μέρκελ θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές.
Πιθανόν ο φόβος μήπως χάσει την εξουσία να συσπειρώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, αυτό δεν θα κάνει μικρότερα τα προβλήματα. Η κρίση θα απαιτήσει όλο και τολμηρότερες, όλο και λιγότερο δημοφιλείς αποφάσεις. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι ενδείξεις για επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η ρωμαλεότητα της οποίας επισκίαζε μέχρι τώρα τις διεθνείς δραματικές εξελίξεις. Για αυτή την επιβράδυνση δεν είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση. Οπότε οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να οδηγήσουν με το ζόρι τη Μέρκελ σε ένα πραγματικό φθινόπωρο των αποφάσεων. Τώρα παίζεται το πολιτικό της μέλλον. Ή θα επιδείξει ηγετικές δυνάμεις ή θα χάσει οριστικά τη φερεγγυότητά της έναντι των ψηφοφόρων.
www.avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: