Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Θα αντέξει ο γάιδαρος του Χότζα;

Ρένα Διακίδη 
Έχουμε αφήσει πίσω μας σχεδόν ενάμιση χρόνο μνημονιακής πολιτικής, η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει υπό το βάρος της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης και ανεργίας, αλλά ακόμη δεν μας έχει δοθεί μια πειστική απάντηση, πώς γίνεται η σωτηρία της χώρας να περνά δια της καταστροφής της, της εξαθλίωσης και τις αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού της.
Μέχρι σήμερα, οι απαντήσεις δίνονται στερεότυπα στο ερώτημα αυτό. Με μονόδρομους και εκβιαστικά διλήμματα, ότι αν δεν κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους δανειστές μας, θα μας εγκαταλείψουν στο έλεος του Θεού και τότε γιοκ, μισθοί, γιοκ συντάξεις. Παύση πληρωμών! Το ακούει ο έρημος ο πολίτης και φοβισμένος γυρίζει και το άλλο μάγουλο οικειοθελώς για ένα ακόμη ράπισμα… Έτσι πορευόμαστε προς την καταστροφή, με την καθημερινότητά μας εδώ και λίγο καιρό να τη διανθίζει ο  φερόμενος ως χαρισματικός Ευάγγελος Βενιζέλος με τη ρητορεία του, όμως ούτε αυτός μας έπεισε, αφού ο λόγος του, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει το άσπρο, μαύρο, βρίθει από αντιφάσεις.
Ας πάρουμε ενδεικτικά την εκπληκτική ομιλία του τη Δευτέρα στη Βουλή και ας δούμε κάποια σημεία της:
«Βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα μια ύφεση που είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλέψει και η Τρόικα πριν από λίγους μήνες στα τέλη της Άνοιξης, μια ύφεση που τώρα είναι και αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών που στηρίζουν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας».

Τι μας λέει ο υπουργός; Ότι οι χαρτογιακάδες γιάπηδες των Βρυξελλών έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους , όταν κι ένα παιδί δημοτικού μπορούσε να προβλέψει την ύφεση που θα έφερναν τα μνημονιακά μέτρα και ως συνέπεια της ύφεσης, την αποτυχία των δημοσιονομικών στόχων που τέθηκαν από τους δανειστές. Αυτό μου θυμίζει λίγο τη λαϊκή παροιμία «στου κασίδη το κεφάλι μαθαίνουν οι μπαρμπέρηδες»! Έτσι είμαστε κι εμείς το πειραματόζωό τους. Θα αντέξει ή θα ψοφήσει ο γάιδαρος του Χότζα; Ο κ. Βενιζέλος μας λέει ακόμη ότι μόλις τώρα οι τροϊκανοί άρχισαν να συζητούν με την κυβέρνηση το πρόβλημα της ύφεσης, ενώ μέχρι τώρα απαιτούσαν απλά την ίδια πολιτική αλλά πολύ σκληρότερη. Σήμερα, 18 μήνες μετά πήραν είδηση τι έχουν κάνει και τώρα «συζητάνε» με την κυβέρνηση!!! Εγώ πάλι, γιατί πιστεύω ότι καθόλου δεν έχουν μετανιώσει για την ακολουθούμενη πολιτική; Και για ποιο λόγο άλλωστε; Ο κ. Βενιζέλος, όπως και ο πρωθυπουργός,  διαρκώς επαναλαμβάνει ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στα υπεσχημένα, ασχέτως αν τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, όπως είχε πει στην περίπτωση της αύξησης  του ΦΠΑ προ ημερών. Αν είναι άδικα και παράλογα, για ποιο λόγο τα παίρνουμε;  Πως γίνεται αυτά να μεταφράζονται σε «σωτηρία» της χώρας (επανερχόμαστε στο αρχικό θεμελιώδες αλλά αναπάντητο ερώτημα);
Και συνεχίζει τα ευφυολογήματα του ο κ. >Βενιζέλος

« Το γεγονός ότι οι προβλέψεις τώρα φέρνουν την ύφεση πάνω από το 4,5%, δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να αποθαρρύνει δημόσιες, αλλά κυρίως ιδιωτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να ανακόψουν την ύφεση και να διαψεύσουν τη φορά αυτή επί το θετικότερο μια επιστημονική πρόγνωση η οποία βεβαίως γίνεται μέσα στο πλαίσιο αναφοράς των οικονομικών προγνώσεων που τελικώς ανάγονται σε ανθρώπινες συμπεριφορές. Και εκεί τίποτα δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια, γιατί η οικονομική ψυχολογία είναι πραγματικό μέγεθος και επηρεάζει συμπεριφορές και οικονομικά αποτελέσματα, αλλά επηρεάζει και καταθετικές και επενδυτικές συμπεριφορές. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός, όλος ο ελληνισμός. Διότι ένας στόχος που πρέπει να θέσουμε τώρα είναι να διαψεύσουμε την πρόγνωση αυτή, δηλαδή να έχουμε μια πιο συγκρατημένη ύφεση, για να μπορέσουμε να μπούμε στο 2012 με αισιόδοξους και ευνοϊκούς όρους. Έχει, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πάψουμε να καταβυθιζόμαστε σε μία αίσθηση ότι η κρίση είναι βαθιά και ότι θα γίνει ακόμη βαθύτερη και ότι δεν τα καταφέρνουμε και ότι δεν μπορούμε. Πρέπει να αποτινάξουμε το ζυγό της απαισιοδοξίας, διότι εάν κάνουμε μια μεγάλη κινητοποίηση, εάν διατεθούν πόροι οι οποίοι υπάρχουν στην πραγματική οικονομία και εάν δεν υπάρχει αυτός ο δισταγμός, ο οποίος κυριαρχεί στην οικονομική και κοινωνική συμπεριφορά μας, τότε τα πράγματα είναι ευκολότερο να αλλάξουν. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά λέω ότι είναι συγκριτικά ευκολότερο».

Δεν ξέρω αν αντελήφθην τι θέλει να πει ο …ποιητής Βενιζέλος, αλλά αν κατάλαβα καλά, πιστεύει ότι η οικονομική κρίση είναι κυρίως ψυχολογία!  Μάλιστα!!! Δηλαδή, αν αλλάξει η ψυχολογία των 1.000.000 ανέργων, θα βρουν δουλειά την επόμενη μέρα; Αν αλλάξει η ψυχολογία των ιδιοκτητών εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν, θα τις ξανανοίξουν την επόμενη μέρα;  Θαύμα!!! Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί!!! Αν με το να γελάμε σαν χαζοχαρούμενοι αντιμετωπίζουμε την ύφεση, τότε τι τα θέλουμε τα σκληρά μέτρα και τις δόσεις των δανείων; (Όπως λέει κι ο Λαζόπουλος δόση στη δόση γίναμε όλοι εξαρτημένοι!)
Και συνεχίζει ακάθεκτος ο «χαρισματικός» λαλίστατος και ευφράδης υπουργός Οικονομικών:

«Αυτά είναι ζητήματα που βεβαίως θα τα συζητήσουμε με πιο συστηματικό τρόπο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να καταρτίσουμε το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα σέβεται τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας και τους δεδομένους μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους, αλλά στο εσωτερικό των στόχων αυτών θα επιβάλλει μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής ευαισθησίας και αναπτυξιακής προοπτικής, αποκαθιστώντας αδικίες και ανισότητες που έχουν παρεισφρήσει λόγω της πίεσης, της ανάγκης για άμεση απόδοση, για άμεσα μέτρα, για θετικά αποτελέσματα, για να εγκριθούν οι εκταμιεύσεις, για να εγκριθούν τα νέα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας».


Και πάλι δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα, αλλά τη αισιοδοξία μας και τη χαρά της ζωής μας θα την επανακτήσουμε μέσα από το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα!!!  Το οποίο όχι μόνο θα μας βοηθήσει να … γνωριστούμε μεταξύ μας, όπως έλεγε προ ημερών ο κ Βενιζέλος (δυστυχώς υπουργέ μου γνωριζόμαστε πολύ καλά, φτάνει τόσο) αλλά επιπλέον θα μας φέρει πίσω όλα αυτά που πετσοκόψανε με τον πιο βάρβαρο  τρόπο οι «σοσιαλιστές» κυβερνώντες τα τελευταία δύο χρόνια. Αφού  επαναφέρουν αργά αλλά σταθερά τον εργασιακό Μεσαίωνα, αφού δημιουργούν με θαυμαστή συνέπεια την Ταϊβάν της Ευρώπης, ώστε το ξεπούλημά μας να είναι συμφέρον για τους αγοραστές μας, το νέο φορολογικό θα τα αποκαταστήσει όλα! Μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής ευαισθησίας και αναπτυξιακής προοπτικής, θα αποκαταστήσει αδικίες και ανισότητες, ωσάν το μαγικό ραβδί των παιδικών μας παραμυθιών!!! Και πάλι δεν αντελήφθην εγώ η αφελής, γιατί τόσο καιρό καταστρέφουν αυτά που την επόμενη μέρα θα προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν;

Εν κατακλείδι, ολόκληρη η χώρα ζει την αποθέωση του παραλόγου!!! Οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους!!!  Τι παραμύθια θα μας πουν ακόμη για να δικαιολογήσουν τον ενδοτισμό τους και την αδιέξοδη πολιτική που ως εντολοδόχοι των δανειστών της χώρας υλοποιούν.!!! Τελικά, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι ότι το να παρακολουθείς τον ειρμό των σκέψεων του υπουργού των Οικονομικών, βλάπτει σοβαρά την υγεία…

Ρένα Διακίδη - ΠΡΟΟΔΟΣ  Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: