Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η «ΧΙΛΙΑΝΗ ΑΝΟΙΞΗ» ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

του ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ
Η νεοφιλελεύθερη φίλο-αμερικανική κυβέρνηση του Μ. Πινιέρα στην Χιλή, του επιχειρηματία που είναι μίγμα Μπερλουσκονισμού και Πινοσετικής κληρονομιάς, βρίσκεται σε δεινή θέση αφού έφερε προς ψήφιση νομοσχέδια που βάζουν οριστική ταφόπλακα στην ανώτατη εκπαίδευση και βάζουν στα «σπλάχνα» της ακαδημαϊκής κοινότητας και των δημοσίων ιδρυμάτων της, την «αγορά». Μια αγορά που θα θέσει ταξικούς όρους για όλους τους νεοεισερχομένους στην ανώτατη εκπαίδευση.
Δανεισμός από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τα υψηλά δίδακτρα που καθιερώνονται, δεκαετίες ομηρίας των φοιτητών που ως εργαζόμενοι θα ξεπληρώνουν τα δάνεια με τους τόκους να τρέχουν... και βέβαια ταξικούς φραγμούς στις λαϊκές οικογένειες και στα 2 εκατομμύρια Αραουκανών ιθαγενών, που θα τους «απαγορεύεται», ουσιαστικά, με βάση τα νέα δεδομένα, να εισέρχονται στα πανεπιστήμια της χώρας.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας έχει παραδοθεί πλήρως σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων τραστ του εξωτερικού και η ...γενικότερη κοινωνικό-οικονομική πυξίδα ακολουθεί τους νεοφιλελευθέρους δρόμους του βαρβάρου καπιταλισμού του 21ου αιώνα. Το φοιτητικό κίνημα τους τελευταίους δυο μήνες κατάφερε να φέρει μια κινηματική άνοιξη και ένα μεγάλο κοινωνικό τόξο δυνάμεων που δίνουν μαθήματα ενότητας και αποτελεσματικότητας στους αγώνες που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Τον τελευταίο Αύγουστο δυο μαζικότατες διαδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν στο Σαντιάγο αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Με νεκρούς και τραυματισμένους νέους, όπου το πινοσετικό παρακράτος δεν ξεχνά της τέχνη τις φυσικής εξόντωσης.

Καλλιτέχνες έχουν καταλάβει τις τελευταίες μέρες τα γραφεία του ΟΗΕ της Ουνέσκο ζητώντας ο πολιτισμός και η παιδεία να είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά. Τριάνταεξι φοιτητές βρίσκονται εδώ και σαράντα μέρες απεργία πείνας, με κίνδυνο τη ζωή τους. Συνδικάτα, δήμαρχοι, διανοούμενοι έρχονται στο προσκήνιο μαχητικά στο πλάι της νεολαίας. Στο ναδιρ οι δημοσκοπήσεις για την Κυβέρνηση της Χιλης με μόλις το 25% να στηρίζει τις επιλογές της. Το 70% να στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών, που θέτουν ζητήματα εθνικοποίησης των τραπεζών, του ορυκτού πλούτου, της βιομηχανίας.

Θυμάμαι την φωτογραφία του πανό έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου το 1973 «Κάτω η Χούντα του Πινοσέτ, από τους δικούς μας ήρωες του πολυτεχνείου τότε. Ακατάλυτοι οι δεσμοί και οι αγώνες των λαών μας που είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά τούτες τις μέρες.
Ας είναι οι δικοί μας αγώνες γεμάτοι ελπίδα με νίκες, και αλληλέγγυου διεθνισμού. Οι λαοί μας το έχουν μεγάλη ανάγκη!
iskra. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: