Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Γεώργιος Ξάνθος Τσικκουρής… Ο Κύπριος που θυσιάστηκε για δημοκρατία στην Ελλάδα

Ο Γεώργιος Ξάνθος Χρίστου Τσικκουρής γεννήθηκε στο χωριό Άσσια τον Ιούλιο του 1945. Τελειώνει τη Σχολή Τέρρα-Σάντα με άριστα και με υποτροφία μπαίνει στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Μιλάνου. Γρήγορα κερδίζει τη γενική εκτίμηση όλων των Ελλήνων φοιτητών και εκλέγεται πρόεδρος των Ελλήνων και Κυπρίων Φοιτητών Ιταλίας. Ήταν επίσης μέλος της Πανελλήνιας Αντιδικτατορικής Οργάνωσης Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος», που ήταν αριστερή αντιχουντική οργάνωση και το τμήμα Νεολαίας του Πανελλήνιου Αντιδιδακτορικού Μετώπου1.
Από την Ιταλία αρχίζει και η έντονη αντιστασιακή του δράση εναντίον της Χούντας, των δικτατόρων που κατέλυσαν με τη βία τη δημοκρατία και επέβαλαν ένα ανελεύθερο καθεστώς στην Ελλάδα. Ο Τσικκουρής αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε Ιταλία και Γαλλία με στόχο την ενδυνάμωση του κινήματος των ελευθέρων Ελλήνων κατά της Χούντας και συμμετέχει στο οργανωμένο αντιδικτατορικό κίνημα.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1970,  ο Γεώργιος Ξάνθος Τσικκουρής βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τη συναγωνίστριά του, Ιταλίδα, Μαρία Ατζελόνι. Ο Τσικουρής και η Ατζελόνι μετέφεραν αυτοκίνητο από τη Ευρώπη στην Αθήνα για μια αποστολή η οποία περιλάμβανε επίθεση με το φορτωμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Η έκρηξη σημειώθηκε πρόωρα με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο αγωνιστών. Την ευθύνη της αντιδικτατορικής ενέργειας ανέλαβε το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ).
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του αδελφού του ήρωα, Κώστα Τσικκουρή:
Ο αδελφός μου μεγάλωσε σε ένα χωριό της Μεσαορίας με τον τρόπο που είχαν μεγαλώσει και όλα τα άλλα παιδιά. Πιστεύω ότι ήταν σε μια δημοκρατική οικογένεια, ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ φιλελεύθερος άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα η ηλικία του Γιώργου ήταν τέτοια που μέσα στην περίοδο του ΄55 – ΄59 του αγώνα της ΕΟΚΑ και μετά ήταν τέτοιες οι εξελίξεις στην Κύπρο που όλους τους νέους όλους τους μαθητές τους είχε περιβάλει μέσα σε κείνη την έξαρση ενάντια στην κατοχή των Άγγλων Έτσι με αυτά τα κίνητρα της αποτίναξης του ζυγού, της ελευθερίας της Κύπρου είχε μεγαλώσει και ο Γιώργος Τσικκουρής…
…Ε, το αίσθημα του δικαίου της ελευθερίας το μιλούσαμε πολλές φορές, το να νοιώθει ένας άνθρωπος ελεύθερος, το ότι εκείνη την εποχή την Ελλάδα την είχαμε σαν το ιδανικό μας, την ιστορία της Ελλάδας όπως την εμαθέναμε, μέχρι και σήμερα νοιώθουμε τους Αρχαίους μας προγόνους με τα ιερά, με τα ιδανικά. Όλα αυτά συνέτηναν να είχε το αίσθημα ότι θα μπορούσε να συμβάλει εις την αποτίναξη του ζυγού, εις την εκδίωξη της χούντας. Τώρα πολλοί τότε είχαν κρατήσει στάση σιωπής, έλαχε ο Γιώργος ο Τσικκουρής, πιθανόν λόγω της θέσης του που είχε στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου να εβοήθησε ακόμη περισσότερο με το ότι πολλοί Έλληνες εξόριστοι πήγαιναν εις το Μιλάνο. Εκεί άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες υποστήριξης των εξόριστων ή άρχισαν να γίνονται ομάδες για να διοργανώσουν διαδηλώσεις ενάντια στη χούντα ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις τζαι λόγω του ότι ήταν οργανωμένος στο φοιτητικό κίνημα συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στη χούντα. Με την πάροδο του χρόνου έφτασε στο σημείο να δημιουργηθούν ομάδες αντίστασης και μια από τις ομάδες αυτές στην οποία συμμετείχε ο αδερφός μου κατέβηκε εις την Αθήνα και οργάνωσε την πράξη αντίστασης ενάντια την Αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία αμερικάνικη πρεσβεία ήταν το κέντρο καθοδήγησης των δικτατόρων2.
Η θυσία του Τσικκουρή έγινε πρωτοσέλιδο στις κυπριακές εφημερίδες. Παράλληλα η Σοσιαλιστική Νεολαία ΕΔΕΝ με ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…ο Τσικκουρής με την θυσίαν του έγραψε λαμπρήν αγωνιστικήν σελίδα εις την ιστορία των δημοκρατικών αντιστάσεων»3. Η ΕΔΕΝ απέστειλε επίσης τηλεγράφημα συμπάθειας στους γονείς του Τσικκουρή.
Ο Γεώργιος Ξάνθος Τσικκουρής αποτελεί σύμβολο ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια σε καθετί αντιδημοκρατικό και σε οτιδήποτε φασιστικό.
Σταματίου Γιώργος
ΔΚΚΦ ΑΓΩΝΑΣ
Γραφείο Τύπου
  1. Η αντιστασιακή οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» βρισκόταν σε συνεργασία με την Σοσιαλιστική Νεολαία της ΕΔΕΚ, ΕΔΕΝ κατά τα χρόνια της δικτατορίας. Μεταξύ άλλων, μέλη του «Ρήγα Φεραίου» έστελναν την «μήτρα» (συνήθως λινόλεουμ) των αφισών τους σε μέλη της ΕΔΕΝ στην Κύπρο και αυτοί με τη σειρά τους τις τύπωναν
  2. Εκπομπή Ανοικτοί Φάκελοι 21 Απριλίου 2010, http://www.cybc.com.cy/html/xounta_21apriliou1967.pdf
  3. Φιλελεύθερος, Λευκωσία, 5 Σεπτεμβρίου 1970.
 agwnas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: