Ο γίγαντας της ελληνικής βιομηχανίας που εξασφάλισε ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και φτηνή κιλοβατώρα στον Έλληνα καταναλωτή, απειλείται με εξαφάνιση. Οι πιέσεις της Τρόικας και των συμφερόντων, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η ανυπαρξία Διοίκησης και ενεργειακού σχεδιασμού, οδηγούν την Δημόσια Επιχείρηση στην διάλυση, το ξεπούλημα, τον αφανισμό.
Σαλαμοποίηση, στρατηγικός επενδυτής, ξεπούλημα “με το κομμάτι”, το νέο “Business plan” της κυβέρνησης.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεν επιδέχονται κανενός είδους παρερμηνεία. Ο αρμόδιος Υπουργός, με την ανάληψη των καθηκόντων του, έβαλε “ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ” στην ΔΕΗ.
Σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης, με την ανάπτυξη της ΔΕΗ να αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, ο Υπουργός έρμαιο των συμφερόντων, σχεδιάζει την εκποίηση του Δημόσιου Ενεργειακού κολοσσού.
Σε περίοδο “πραγματικής” ή πλασματικής οικονομικής και ενεργειακής ύφεσης, με τους πολίτες να στενάζουν από την σφοδρότητα των φοροεισπρακτικών μέτρων, η κυβέρνηση του μνημονίου, προεξοφλεί την επιδρομή στα λαϊκά στρώματα, μέσα απ’ τα “τιμολόγια - φωτιά”, που - επιδιώκουν, επιθυμούν και επιβάλλουν - στην άκρως ιδιωτικοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συμπαιγνία διαπλοκής και συμφερόντων. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παραχωρεί “γη και ύδωρ” στα παράσιτα της κερδοσκοπίας, το “επενδυτικό πρόγραμμα” της ΔΕΗ βρίσκεται εγκλωβισμένο στις καλένδες της διαπλοκής και των ποικιλώνυμων συμφερόντων.
Ενδεικτικό, η Μονάδα Φυσικού Αερίου στο ΑΛΙΒΕΡΙ, η οποία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα τεθεί σε λειτουργία, καθώς ο διαγωνισμός για την κατασκευή του υποθαλάσσιου Αγωγού μεταφοράς αερίου, βρίσκεται στον αέρα και ένας θεός ξέρει πότε θα απεμπλακεί από τις συμπληγάδες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κάθε λογής εμπόδια και παρεμβάσεις των ιδιωτών ανταγωνιστών.
Αντίστοιχα, η Μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, για την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος της μη ολοκλήρωσης, καθώς μπορεί η κατασκευή να προχωρά, αλλά δεν αναμένεται να μπει σε λειτουργία, εφόσον έχουν και εδώ “βαλτώσει” τα έργα κατασκευής του Αγωγού Φυσικού αερίου και των κέντρων υπερύψηλης τάσης (Κ.Υ.Τ. Πάτρας και Μεγαλόπολης).
Αποκορύφωμα κωλυσιεργίας, η κατασκευή των Μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, για τις οποίες, ‘επισήμως’, αναζητείται πηγή χρηματοδότησης, την ώρα που ο βασικός μέτοχος, δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο και οι κρατικές τράπεζες κωφεύουν για την επενδυτική άπνοια της πιο κερδοφόρας Επιχείρησης του τόπου.
Και ενώ το “επενδυτικό πρόγραμμα” της ΔΕΗ βρίσκεται στον αέρα, ενώ οι επίδοξοι ανταγωνιστές ολοκληρώνουν την κατασκευή μονάδων και ξεκινούν την πώληση ενέργειας στη ΔΕΗ, ο αρμόδιος Υπουργός, σπεύδει…. να εγκαινιάσει την νέα μονάδα του ομίλου ELPEDISON, εξαίροντας μάλιστα τη συμβολή και την προσφορά του, στην αγορά ενέργειας.
Παράλληλα, η διορισμένη Διοίκηση της Επιχείρησης, εκτελεί με μαεστρία το κυβερνητικό σχέδιο πλήρους αποδυνάμωσης της ΔΕΗ, θέτοντας σε καθεστώς Ψυχρής Εφεδρείας, την ιστορική μονάδα του ΑΗΣ. Άγιου Γεωργίου στο Κερατσίνι.
Ο κολοσσός της εγχώριας βιομηχανίας δεν είναι λάφυρο προς παραχώρηση. Η κυβέρνηση μετατρέπει σε αντικείμενο πώλησης τον σημαντικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Παραδίδει βορρά στα επιχειρηματικά συμφέροντα το σπουδαιότερο ενεργειακό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος.
Τα ερωτηματικά αμείλικτα:
- Γιατί άραγε πρέπει να ξεπουληθεί η ΔΕΗ ; Μήπως έτσι θα γεμίσουν τα αδεία δημόσια ταμεία ή μήπως έτσι θα αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος ;
- Ποιον εθνικό στόχο εξυπηρετεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η παραχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων και υδάτινων πόρων ;
- Πως διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρων, η τιμή της κιλοβατώρας, το βαλάντιο του έλληνα καταναλωτή από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις ρεύματος που θα επιβληθούν προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ;
Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και η συμβολή της στην κοινωνία δεν αποτιμάται με χρηματιστηριακούς όρους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, απαιτείται κοινό μέτωπο και αγώνας. Τα σχέδια εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπόθεση που αφόρα τον κόσμο της δουλειάς και τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών.
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Η τύχη του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτάται από τη βούληση της κυβέρνησης και των διεθνών εντολέων της. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, άλλα και το σύνολο της εργατικής τάξης, δεν αποδέχονται την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας, την κοινωνική και οικονομική τους εξόντωση.
Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας για την παραγωγή ενέργειας προς όφελος των μικρών καταναλωτών και της Ελληνικής οικονομίας. Οι εργαζόμενοι και η Ελληνική κοινωνία θα σταθούν εμπόδιο, θα αντισταθούν, θα προστατέψουν την ΔΕΗ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ, ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ είναι Επιχείρηση εθνικής σημασίας και μέγα Εθνικό κεφάλαιο της χώρας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου