Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

"Αποικία των Βρυξελλών η Ελλάδα"

Για εθνική ταπείνωση μίλησαν Έλληνες πολίτες στην εφημερίδα Le Monde. Το στίγμα των "τεμπέληδων" και οι "φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης".
Αύξηση των ευρωσκεπτικιστών στη χώρα μας διαπιστώνει ο δημοσιογράφος
Οδοιπορικό στην πληγωμένη Αθήνα, της ύφεσης και της ψυχολογικής κατάρρευσης πραγματοποιήσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "η Ελλάδα είναι άρρωστη" και η εμβάθυνση της κρίσης προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης και των αυτοκτονιών.
"Η Ελλάδα πάσχει από ένα είδος της συλλογικής κατάθλιψης, που γεννήθηκε στο τούνελ της ύφεσης που δεν τελειώνει ποτέ" αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ με τίτλο Ελλάδα: Είμαστε μια "αποικία" των Βρυξελλών.
Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στις διαδηλώσεις, αλλά και στις τάσεις φυγής των νέων προς την Αυστραλία και άλλους προορισμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι "δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα".
Μιλώντας με Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες αισθάνθηκαν ταπεινωμένοι από τον χαρακτηρισμό "τεμπέληδες" και παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει το στίγμα έμεινε.

H Le Monde αναφέρεται στις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων που όμως πήγαν χαμένες, καθώς η επιστροφή στις αγορές, σύμφωνα και με την έκθεση της τρόικας δεν θα γίνει πριν το 2021.
"Έχουμε γίνει  αποικία των Βρυξελλών" δηλώνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης που βλέπει τον αριθμό των ασθενών του να αυξάνεται λόγω της κρίσης. Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δύο από τους ασθενείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν "ταπεινωμένοι" από την εικόνα της χώρας.
Ο Χρήστος και η Μαρία Μποσινίκη, που εργάστηκαν ως συμβασιούχοι περιέγραψαν το πώς βρέθηκαν στο δρόμο μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.
"Δεν θέλουμε να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας", δηλώνει η Μαρία.
Μειώνονται οι υποστηρικτές της ΕΕ στην Ελλάδα
Στη συνέχεια η εφημερίδα, αναφέρεται στη μεταπολίτευση και στο πώς έφτασε η χώρα σε αυτό το σημείο, ενώ επισημαίνει ότι πλέον ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα.
"Είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες έχουν τόσες πολλές επιφυλάξεις για την ωριμότητα της Ευρωπαϊκής ηγεσίας", λέει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Σεφερτζής.
Η Le Monde, αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του ενιαίου νομίσματος στην Ελλάδα, παραμένουν πλειοψηφία, ωστόσο  οι τάσεις αλλάζουν.
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δημοσκόπος Γ. Μαυρής σημειώνει επισημαίνει "τη σταδιακή διάβρωση των φιλοευρωπαϊκών συναισθημάτων στην Ελλάδα."
Τέλος, το αφιέρωμα στην Ελλάδα του μνημονίου, κλείνει με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και με σκληρή κριτική στην στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας.
"Το Παρίσι και το Λονδίνο πάντα επικαλούνταν το πλούσιο παρελθόν της Ελλάδας και χαρακτήριζαν την Αθήνα ως λίκνο της δημοκρατίας. Σήμερα τη θυμούνται μόνο για το χρέος της".
news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: