Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Το οξύμωρο: “Πατρίδα” και “Πατριωτισμός» και εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας

Γράφει η Ρένα Διακίδη
Όταν ήμασταν παιδιά, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού, οι δάσκαλοι μας μάθαιναν τι είναι πατρίδα μας. Ας το ξαναθυμηθούμε, διότι σε λίγο, τίποτε από όλα αυτά δεν θα είναι πατρίδα μας.
Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;….

 

Τι είναι πατριωτισμός Μερικές δεκαετίες μετά τα χρόνια της αθωότητας, 18 Οκτωβρίου 2011, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών του – που πειθήνια τον χειροκρότησαν 27 φορές – έδινε τον ορισμό του πατριωτισμού:

«Όμως, θέλω να ρωτήσω, ποιος είναι σήμερα πατριώτης; Τι είναι πατριωτισμός σήμερα; Πατριώτης είναι αυτός που διπλασίασε το χρέος και τις κρατικές δαπάνες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χρεώσει τις επόμενες γενιές, αλλά και κανείς να μην δανείζει πια τη χώρα μας, κινδυνεύοντας με χρεοκοπία; Ή αυτός που προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα;

Πατριώτης είναι αυτός που δίνει μάχη σε όλη την Ευρώπη, για να βρει χρήματα για τη χώρα του; Ή αυτός που στέκεται αμέτοχος και παριστάνει, από την ασφάλεια του καναπέ του, τον αδιάλλακτο και το σκληρό διαπραγματευτή;


Πατριώτης είναι αυτός που μειώνει τα ελλείμματα, για να γυρίσει η χώρα μας στη σιγουριά και την ασφάλεια; Ή αυτός που υπόσχεται ξανά παροχές και μειώσεις φόρων, που θα αυξήσουν και πάλι τα ελλείμματα και τα χρέη, εάν δεν πάμε σ' ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο;


Είναι πατριωτισμός το να μην αναλαμβάνει κάποιος τις ευθύνες του και να κρύβεται πίσω από την ψήφο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που κάνουν και θα κάνουν το καθήκον τους; Διότι εμείς κάνουμε το καθήκον μας, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι, αν ήταν απαραίτητη η ψήφος Βουλευτών και άλλων πολιτικών δυνάμεων, θα άφηναν να χρεοκοπήσει η χώρα.


Αλλά βεβαίως, έχουν αυτή την ευκολία, γιατί ξέρουν ότι αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, τις πατριωτικές και ιστορικές, όπως έχει κάνει πάντα μέχρι τώρα.


Είναι πατριωτισμός να αρνείσαι τη συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια; Ή μήπως είναι πατριωτισμός ή πράξη τιμωρίας, αν θέλετε,
απέναντι στους «κακούς» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του διεθνούς καπιταλισμού, το να καταστρέφουμε τα σχολεία μας ή τα Πανεπιστήμιά μας, τη δημόσια περιουσία του Ελληνικού λαού;

                        Η πραγματική μάχη είναι να αλλάξουμε την κοινωνία μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεφύγουμε από αυτές τις αλληλοκατηγορίες και να μπορέσουμε ενωμένοι να φτιάξουμε μια διαφορετική πατρίδα.Αυτό είναι το στοίχημα και αυτή είναι η πρόκληση. Είναι πατριωτισμός να συμπεριφερόμαστε σαν να αγνοούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας, τι προβλήματα και τι κινδύνους αντιμετωπίζουμε, φερόμενοι ο καθένας μας εγωιστικά, περιφρονώντας και τιμωρώντας την υπόλοιπη κοινωνία;
                        Αγνοώντας π.χ. τα προβλήματα 400 χιλιάδων συμπολιτών μας, που δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα και έχασαν τη δουλειά τους, οι οποίοι όμως δεν καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, δεν σπάνε σχολεία, ούτε κλείνουν δρόμους.


                        Είναι πατριώτης αυτός που ξεχνά πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, που ξεχνά την ιστορία μας; Είναι πατριώτης και προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πατρίδα αυτός που δεν αναγνωρίζει ούτε μια επιτυχία στη χώρα μας; Ούτε καν αυτές που αναγνωρίζουν όσοι στο εξωτερικό είναι καλοπροαίρετοι; Που θέλει να ποντάρει στην αποτυχία, που θέλει να προπαγανδίζει την αποτυχία, που θέλει να διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό; Και αυτά, βεβαίως, τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός.


Τι δεν είπε ο Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός που είναι βαθειά πεπεισμένος ότι γράφει ιστορία εξαθλιώνοντας και ξεπουλώντας τη χώρα, στην φλύαρη «οριοθέτηση» της έννοιας του πατριωτισμού, παρέλειψε σκοπίμως να πει έστω και μια λέξη για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή που τόσο απλόχερα και αναντίρρητα εκχωρήσαμε και να εξηγήσει πώς αυτή συνάδει καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον «πατριωτισμό». Ενδεικτικά υπενθυμίζω:


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 - Αξιωματούχος των Χριστιανοδημοκρατών δηλώνει ότι η Μέρκελ αναφέρθηκε στη «μόνιμη επιτήρηση» παραλληλίζοντάς την με το κλιμάκιο της τρόικας (εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν), αλλά προφανώς με μόνιμη παρουσία στη χώρα και με αρμοδιότητα να επιβλέπει τις χώρες που έχουν λάβει χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 - Σύμφωνα με το Reuters, που μάλιστα κάνει λόγο για νέα μορφή αποικιοκρατίας, αρχίζει να βρίσκει ευρεία υποστήριξη η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία ακόμα και με περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας !!!.Η ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα υπό τον Horst Reichenbach θα διευρυνθεί με εκατοντάδες τεχνοκράτες και  θα αποκτήσει εκτελεστικές αρμοδιότητες  για να έχει τον τελικό αποφασιστικό λόγο σε διάφορους τομείς και κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις.  Η ομάδα δράσης πρέπει να «αναλάβει ορισμένες από τις λειτουργίες του κράτους ώστε να λειτουργήσει η μηχανή». δηλώνει πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στο Reuters  Άλλος αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters ότι υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία μόνιμου σώματος στην Ελλάδα που θα συνεχίσει το έργο του κλιμακίου της τρόικας. «Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά που να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων» (γκαουλάϊτερ, δηλαδή) αναφέρει ο αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως το σχέδιο «πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά, ας το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια.. ή κάπως αλλιώς. Δεν μπορούμε να τους ποδοπατήσουμε»(!!!).


14 Οκτωβρίου 2011- «Ταυτίζουμε την εθνική κυριαρχία με την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική και εδαφική ακεραιότητα, την δυνατότητα του κράτους να χαράσσει την εξωτερική και αμυντική πολιτική του, προ πολλού τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς η εθνική κυριαρχία έχει διάσταση οικονομική», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρη.
  «Αν θέλει η χώρα να είναι εθνικά κυρίαρχη, υπερήφανη
και ανεξάρτητη, πρέπει να είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε. παραδεχόμενος ότι «ναι, έχει περιοριστεί η οικονομική και δημοσιονομική μας κυριαρχία».


4 Ιουλίου 2011 -
Για απώλεια εθνικής... κυριαρχίας προειδοποιεί τους Ελληνες ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή στη χώρα μας Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus ο κ. Γιούνκερ διαμηνύει ότι "η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά", τονίζοντας όμως ότι "δεν πρέπει να προσβάλουμε τους Ελληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".

11 Φεβρουαρίου 2010  «Η διαδικασία στην οποία έχουμε μπει είναι μια διαδικασία επιτήρησης. Δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάνοντας τη δουλειά μας θα μπορέσουμε το συντομότερο να πούμε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και δεν είναι κάτω από τη σκληρή αυτή επιτήρηση».
ΠΡΟΟΔΟΣ  20 Οκτωβρίου 2011
grafida 

Δεν υπάρχουν σχόλια: