Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΔΕΚ και η εξέγερση του Πολυτεχνείου...

Αδέλφια ο αγώνας σας είναι και αγώνας μας. Οι νίκες σας νίκες μας, οι νεκροί σας νεκροί μας. Από το ακριτικό μετερίζι της Κύπρου ενώνουμε μαζί σας τη φωνή για Ψωμί και Λευτεριά.
(Σ.Ν. ΕΔΕΝ προς εξεγερθέντες φοιτητές)
Στις 15 Νοεμβρίου 1973 ξέσπασε στην Ελλάδα η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Μαζί τους ενώθηκε τότε και μεγάλος αριθμός πολιτών. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, που τελικά καταπνίγηκε στις 17 Νοεμβρίου, συμμετείχαν και πολλοί Κύπριοι φοιτητές. Μάλιστα Κύπριοι φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο...
Γιαννάκης Ομήρου, σημερινός Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ, είχαν στήσει οδοφράγματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να ανακοπεί η πορεία των αρμάτων μάχης που εισήλθαν λίγο αργότερα στο Πολυτεχνείο1.
Στους τοίχους του Πολυτεχνείου βρέθηκαν συνθήματα υπέρ της ΕΔΕΚ και του Λυσσαρίδη. Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε η χουντική εφημερίδα Μεσημβρινή, η οποία επικαλέστηκε πληροφορίες για την ανάμειξη Κυπρίων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις 24 Νοεμβρίου 1973 η εφημερίδα δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία από τους τοίχους του Πολυτεχνείου όπου αναγραφόταν οι λέξεις Ε.Δ.Ε.Κ. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ2. Ενώ από κάτω αναγραφόταν στη λεζάντα:
…Μεταξύ των πολλών συνθημάτων διά των οποίων οι ταραξίαι ερύπανον τους τοίχους του Πολυτεχνείου Αθηνών, ήσαν και τα εγκωμιάζοντα τον φίλον και σύμβουλον του Κυπρίου Κυβερνήτου κ. Λυσσαρίδην και το κόμμα του. Η ανωτέρω φωτογραφία ληφθείσα υπό του εν Αθήναις ανταποκριτού μας, αποτελεί εν εισέτι αποδεικτικόν στοιχείον το οποίον επιβεβαιοί τας πληροφορίας μας, ότι Κύπριοι διεδραμάτισαν πρωταγωνιστικόν ρόλον εις τας οχλοκρατικάς εκδηλώσεις των νεοελασιτών εις Αθήνας3.
Την ίδια φωτογραφία αναδημοσίευσε η εφημερίδα της ΕΔΕΚ, Τα Νέα, στις 25 Νοεμβρίου. Από τη μια για τη Χουντική εφημερίδα Μεσημβρινή, τα συνθήματα θεωρήθηκαν σαν ένα αρνητικό για την ΕΔΕΚ γεγονός ενώ για την εφημερίδα της ΕΔΕΚ το γεγονός αυτό θεωρήθηκε σαν κάτι θετικό και τιμητικό για το κόμμα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ στο Β’ Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 1974 ανέφερε:
Η φασιστική αντίδραση «κατηγόρησε» την ΕΔΕΚ σαν υποκινητή αυτών των εκδηλώσεων, γιατί στους τοίχους του Πολυτεχνείου αναγράφηκαν συνθήματα για την ΕΔΕΚ. Τα γεγονότα υπήρξαν αυθόρμητη έκρηξη του αδούλωτου Ελληνικού λαού. Όμως θέλουμε να το διακηρύξουμε για άλλη μια φορά, πως για μας υπήρξε τίτλος τιμής η αναδίπλωση συνθημάτων μέσα στο καμίνι της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης του λαού… Ακόμα το γεγονός ότι οι ηρωϊκοί φοιτητές αναδίπλωναν συνθήματα της ΕΔΕΚ στην κρίσιμη ώρα του αγώνα τους μας δημιουργεί επιπρόσθετες υποχρεώσεις να σταθούμε ακόμα πιο φανατικά, ακόμα πιο πεισματικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά δίπλα στον αγωνιζόμενο αδελφό Ελληνικό λαό4.
Επιπλέον Τα Νέα καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τάχθηκαν σαφώς υπέρ των φοιτητών και εναντίον της Χούντας5. Επιπλέον ο Λυσσαρίδης δήλωνε ότι:
Ζωντάνεψε το δημοκρατικό ηφαίστειο στην Ελλάδα. Ροδίζει η αυγή της ελευθερίας κι όλων των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται, υπό όποιες συνθήκες κι αν βρίσκονται, η καρδιά τους κτυπά μέσα στα ελεύθερα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια μέσα στους επαναστατημένους δρόμους της Αθήνας. Εμείς, αναπόσπαστο κομμάτι, του ελληνικού λαού, είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα τους6.
Επίσης η Σοσιαλιστική Νεολαία ΕΔΕΝ με ανακοίνωσή της ανέφερε:
Η Σοσιαλιστική Νεολαία της Κύπρου με πολλή χαρά και περηφάνεια χαιρετίζει τα αδούλωτα ελληνικά νειάτα και δηλώνει την πλήρη συμπαράστασή της στον αγώνα τους για Λεύτερη Ελλάδα. Αδέλφια ο αγώνας σας είναι και αγώνας μας. Οι νίκες σας νίκες μας, οι νεκροί σας νεκροί μας. Από το ακριτικό μετερίζι της Κύπρου ενώνουμε μαζί σας τη φωνή για Ψωμί και Λευτεριά. Το τέρας του αντιλαϊκού φασισμού μόνον με λαϊκή επανάσταση νικιέται. Εμπρός για να σηκώσουμε ψηλά την προδωμένη Ρωμιοσύνη. Εμπρός για Πανελλήνια Λευτεριά. Εμπρός για λαϊκή επανάσταση7.
Λόγια διαχρονικά και τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε…
Σταματίου Γιώργος
ΔΚΚΦ ΑΓΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: