Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΗ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ ΑΡΠΑΧΤΙΚΩΝ

του Κυριάκου Λυμπέρη
Τον τελευταίο χρόνο η εργατική τάξη δέχεται την πιο σκληρή και ανελέητη επίθεση από το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο. Μια επίθεση που ξεκίνησε με πρόφαση το δημοσιονομικό πρόβλημα και έπληξε τελικά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα αν βρίσκονται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία από το ΔΝΤ-ΕΕ με μοναδικό σκοπό να μειώσουν δραστικά τους μισθούς να καταστρέψουν την μεσαία τάξη και να ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής τις δημόσιες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες σε γάλλους και γερμανούς.
Εξαίρεση δε θα μπορούσε βέβαια να κάνει η κυβέρνηση για την ΔΕΗ, την πιο μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας μας που είναι και η πιο κερδοφόρα.

Με μια ολοκληρωτική επίθεση που προκαλεί «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» έχει προκαλέσει στις τάξεις των εργαζόμενων σύγχυση απελπισία και φόβο.
Το ασφαλιστικό των εργαζομένων μετέωρο καθώς η κυβέρνηση με το έτσι θέλω «αλαζονικά και αυταρχικά» γράφοντας στα παλιά της υποδήματα τους νόμους του κράτους δε χρηματοδοτεί το ταμείο με πρόσχημα το δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενη που βγαίνουν στη σύνταξη να μην μπορούν να πάρουν ούτε το εφάπαξ ούτε την σύνταξη και οι εν ενεργεία εργαζόμενοι να παρακαλάνε να μην αρρωστήσουν γιατί δεν θα πληρωθούν τα νοσήλια τους. Τα ιατρεία σε πλήρη αποσύνθεση αφού δεν υπάρχουν γιατροί επειδή δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις.
Σε πλήρη δυσλειτουργία γιατί δεν υπάρχουν εφόδια και απαραίτητα υλικά. Αν δουλεύουν αυτή τη στιγμή τα ιατρεία οφείλεται καθαρά και μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού (όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ).

Η επίθεση συνεχίζεται με την απειλή πώλησης μονάδων της επιχείρησης. Κανένας ιδιώτης δεν θέλει να πάρει το ρίσκο για μια τόσο μεγάλη επένδυση και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αγοράσει τζάμπα (τζάμπα μάγκας) και να έχει άμεσο κέρδος.

Αυτή η επιχείρηση κολοσσός φτιάχτηκε από το υστέρημα του Έλληνα εργάτη μέσω μιας δυσβάστακτης φορολογίας όχι τόσο για να έχει αυτός φθηνό ρεύμα, αλλά κυρίως γιατί οι βιομηχανίες (αλλά και οι βιοτεχνίες) μέσω του φθηνού ρεύματος από ειδικά τιμολόγια θα γινόντουσαν πιο ανταγωνιστικές με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η πώληση της ΔΕΗ ή τμημάτων της (αν καταφέρουν να την κάνουν), δεν θα είναι επένδυση αλλά αρπαχτή σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας αφού η χώρα δε θα κερδίσει τίποτα. Θα είναι αρπαχτή σε βάρος του άνεργου, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, γιατί αυτός έχει πληρώσει για να φτιαχτεί αυτή η επιχείρηση και σ΄αυτόν ανήκει αυτός ο κολοσσός.

Η επίθεση συνεχίζεται και για να προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στις τάξεις των εργαζόμενων ο σκοτεινός Υπουργός ανακοίνωσε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επιχείρηση που προβλέπει την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εντολοδόχων, το οποίο προβλέπει την μείωση προσωπικού και το ξεπούλημα των θυγατρικών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη πώληση μεριδίων των θυγατρικών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ σε ποσοστό στο 17% .Όσον αφορά το προσωπικό που εργάζεται στις θυγατρικές και είναι προς πώληση δεν εγγυήθηκε τίποτα και άφησε να εννοηθεί ότι το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από αυτούς που θα τις αγοράσουν.

Φυσικά το «σκιάχτρο» Υπουργός αναφέρθηκε σε πλεονάζων προσωπικό στους Διοικητικούς Υπαλλήλους δηλώνοντας έτσι ότι η ΔΕΗ δεν εξαιρείται από την εργασιακή εφεδρεία. Τι ειρωνεία; Μιλάει για πλεονάζων προσωπικό τη στιγμή που έχουμε μείνει «τρείς και ο κούκος». Στο Διοικητικό προσωπικό ακούνε τα εξ αμάξης από το καταναλωτικό κοινό εξαιτίας των επιλογών της Διοίκησης της ΔΕΗ να μην κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.

Τη στιγμή που κάθε μήνα στο τεχνικό προσωπικό έχουμε ένα θάνατο, και η εργασία έχει γίνει για τους τεχνικούς ρωσική ρουλέτα «ΑΥΤΟΣ» μιλάει για πλεόνασμα προσωπικού. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ

Εντάσσονται στο νέο μισθολόγιο και οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο με περικοπές που φτάνουν το 35% όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31/12/2009. Για τη ΔΕΗ οι περικοπές από το 2009 ήταν της τάξης του 21% και θα πρέπει τουλάχιστον σε διάστημα 3-5 μήνες να μειωθούν τα μεταβλητά στοιχεία του κάθε εργαζόμενο κατά 14%. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο αρχικό σχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών και οι ΔΕΚΟ εντάσσονταν στο νόμο με το ίδιο καθεστώς όπως οι Υπάλληλοι Δημοσίου Δικαίου

Έπειτα όμως από συνεχόμενες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ Ομοσπονδίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Υπ. Οικονομικών πραγματοποιήθηκε η πιο πάνω ρύθμιση για όλες τις ΔΕΚΟ. Σίγουρα το να χάνεις 14% από το μισθό δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Αν συγκρίνουμε όμως το αρχικό νομοσχέδιο και την μείωση που θα επέφερε στους μισθού μας (οι τεχνικοί υπάλληλοι θα είχαν μειώσεις που θα έφταναν και το 60% και κάτι λιγότερο οι διοικητικοί), καταλήγει να είναι το μικρότερο κακό, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία που η κυβέρνηση έχει σπείρει τον φόβο και τον τρόμο στους εργαζόμενους με την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει επιβάλει σε συντάξεις και μισθούς.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΒΑΤΑΙ

Η υποχώρηση αυτή της κυβέρνησης δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πίεσης της ομοσπονδίας μας, ήρθε γιατί η κυβέρνηση με την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει στην εργατική τάξη με τους φοροεισπρακτικούς νόμους τα χαράτσια ,την ανεργία που έχει χτυπήσει ταβάνι, την μείωση μισθών και τη μείωση των συντάξεων, έχει κάνει μια κοινωνία που είναι έτοιμη να εκραγεί. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει μια γενικευμένη κοινωνική εξέγερση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω γιατί ΦΟΒΑΤΑΙ αυτή την ΕΚΡΗΞΗ.

Μια έκρηξη που απ΄ότι φαίνεται δε θα μπορέσει να την αποφύγει οι οποία μπορεί και να έχει και μεγάλες απρόβλεπτες διαστάσεις.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ένα νέο φορομπηχτικό μέτρο (που εμπνεύστηκε από αρρωστημένα μυαλά) έρχεται να συνδεθεί με όλα τα αλλά χαράτσια για να βυθίσει τα φτωχά νοικοκυριά πιο πολύ στο οικονομικό αδιέξοδο.

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά στήνονται στην ουρά για να κάνουν διακανονισμό ρεύματος γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Τη στιγμή που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είναι της τάξης των 800 εκατ. Ευρώ, η κυβέρνηση μεταβάλει την ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα γνωρίζοντας ότι θα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δε θα πληρώσουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την δόση του διακανονισμού.

Η κυβέρνηση που αποδεικνύεται ότι δεν κάνει τίποτα στη τύχη και όλα είναι μελετημένα με μεγάλη ακρίβεια έχει το σκοπό της. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να κάνει την εταιρεία προβληματική και σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών με 35% να μπορέσει να τη ξεπουλήσει ευκολότερα σε «εξευτελιστική τιμή».

Την Πέμπτη 13/10/11 η ΓΕΝΟΠ έκανε κατάληψη στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ έτσι ώστε να μην εκδοθούν οι λογαριασμοί και με αυτόν τον τρόπο να προστατευθούν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι

Η κατάληψη κράτησε 2 ημέρες καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμασμένη όπως φαίνεται έδωσε εντολή οι λογαριασμοί να τυπωθούν σε άλλους χώρους.

Μεγάλη σημασία όμως έχει (και εδώ είναι το στοίχημα της ΓΕΝΟΠ προς την κοινωνία) όταν σταλθούν οι λογαριασμοί και δεν πληρωθούν, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι να μην κόψουνε το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά σαν απάντηση στην απειλή της κυβέρνησης ότι όποιος δεν πληρώσει, το ρεύμα θα κοπεί.

Μόνο έτσι θα ακυρωθεί ο νόμος γιατί το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Μόνο έτσι θα κερδίσει ξανά το συνδικάτο την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και θα ξεπλυθούν οι όποιες αμαρτίες του παρελθόντος για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: