Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η οικονομία της Ελλάδας κοντά στο Μπαγκλαντές

Σχόλιο...Ενώ το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου θριαμβολογεί, χειροκροτεί και πανηγυρίζει πως τα προβλήματα της χώρας βρίσκονται πίσω μας, πολλαπλασιάζονται οι εκτιμήσεις για το αδιέξοδο της πορείας της Ελληνικής οικονομίας. Γερμανοί οικονομολογοι στην Financial Times υποστηρίζουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχισθεί και η Τρόικα επισήμως εκτιμά ως αβέβαιη την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2015.
Ο κ. Βενιζέλος επιζητά στις εκλογές την επιβράβευση για τα αδιέξοδα που δημιούργησε το κόμμα του στη χώρα, για τη φτώχεια, την ανεργία και τις συνεχώς συρρικνούμενες αμοιβές.
Ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης ιδρύει ρεύμα εντός του ΠΑΣΟΚ "για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ". Πόσο πια νεοφιλελεύθερη - δεξιά "ανανέωση" ονειρεύεται και θέλει να καλλιεργήσει ο φιλόδοξος και επίμονος "κηπουρός";

«Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ελληνική οικονομία", γράφουν οι Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo την τρέχουσα χρονιά ακόμα και χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ ξεπερνούν την Ελλάδα σε οικονομική απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος στο 2%.’Σε περίπτωση που σημειωθεί δραματική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 8% τότε ενδέχεται να ξεπεράσουν την Ελλάδα ακόμα και το Μπαγκλαντές και η Χιλή’, υποστηρίζει ο Στέφεν Έλστνερ, ερευνητής του ινστιτούτου Ifo, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα οικονομικής έρευνας της Γερμανίας.

Με βάση την αγοραστική δύναμη το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πέφτει για πρώτη φορά κάτω από εκείνο ορισμένων υπό ανάπτυξη χωρών ή αναδυόμενων οικονομιών. Ας σημειωθεί ότι το 2009 η Ελλάδα καταλάμβανε την 35η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2010 την προσπέρασαν Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 η Ελλάδα έπεσε στην 40η θέση, πίσω από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίνεται η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης χρέους. Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος ακόμα και το 8%, μετά από συρρίκνωση γύρω στο 6,5% το 2011. ’Πρόκειται για την μεταπολεμικά μεγαλύτερη ύφεση σε χώρα της Δύσης’, εκτιμά ο οικονομικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Berkeley Μπάρι Άιχενγκριν στους Financial Times Deutschland.
Πηγή:dw.de
peripasok

Δεν υπάρχουν σχόλια: