Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Έντονες αντιδράσεις για τις «σιδηρόφρακτες» παρελάσεις

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα προγραμματιζόμενα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου. Η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιεί δύναμη 7.000 αστυνομικών εν όψει της επετείου προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο. Έντονα αντιδρούν κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία σημειώνει ότι ο θυμός ενός ολόκληρου λαού δεν αντιμετωπίζεται με την καταστολή. «Να μην αφήσουμε τους ακραίους να στείλουν λάθος μηνύματα», δηλώνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Δύναμη 7.000 αστυνομικών, στην οποία περιλαμβάνονται 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα αναπτυχθεί στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω χώρους. Επιπλέον, όσοι βρεθούν κοντά στις εξέδρες των επισήμων θα πρέπει να έχουν διαπίστευση, ενώ οι αστυνομικοί θα κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες που θα εμφανιστούν κοντά στο χώρο των παρελάσεων με πανό.
Στον βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που, μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της πλατείας Συντάγματος και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που -όπως πάντα- θα στηθεί μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα εν όψει της Επετείου, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά, παρουσία όλων των μελών της κυβέρνησης. Η πρόθεση για σύσσωμη παρουσία της κυβέρνησης στις παρελάσεις επαναδιατυπώθηκε και στο Υπουργικό της Πέμπτης. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, όπως πάντα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου με τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι οι ανάπηροι πολέμου αποφάσισαν να μην παρελάσουν, ενώ κλειστή από την Παρασκευή είναι η Νομική Σχολή.

ΠΟΑΣΥ: Ο θυμός του λαού δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή

Έντονα αντέδρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στην απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει ισχυρές δυνάμεις, ώστε να μην γίνουν επεισόδια. «Δεν είναι δυνατόν οι εθνικές επέτειοι να εορτάζονται με την επιβολή μέτρων αστυνομίας και μάλιστα καταστρατηγώντας κάθε έννοια ωραρίου, αδειών και ημερήσιων αναπαύσεων του αστυνομικού. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας. Τα κοινωνικά προβλήματα και ο θυμός ενός ολόκληρου λαού, δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

«Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στα πρωτοφανή μέτρα 'τάξης και ασφάλειας' και για τον πρόσθετο λόγο ότι για κάθε τι αρνητικό, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες στο ΟΑΚΑ, οι συνήθεις 'εισαγγελείς' θα σπεύσουν να κατηγορήσουν και πάλι την Ελληνική Αστυνομία», προσθέτουν.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Και η κυβέρνηση βολεύεται με την ένταση της καταστολής και οι προβοκάτορες της έδωσαν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιεί όχι μόνο κατά των προβοκατόρων, αλλά και κατά του κινήματος», δήλωσε η γ.γ. της ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Δεν εγκρίνουμε τις προβοκάτσιες, όποιος θέλει να τιμήσει την παρέλαση πρέπει να την τιμήσει σωστά και να αποκλείσει τις προβοκάτσιες», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «κάθε καπηλεία της 25ης Μαρτίου και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν είναι καταδικαστέα» και κατέληξε: «Μερικοί θέλουν όξυνση, προβοκάτσια και να βρεθούν προσχήματα για να αναβληθούν οι εκλογές».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα με τις διαθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης εν όψει των παρελάσεων. «Τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας και καταστολής, αλλά και η γενικότερη καλλιέργεια ενός κλίματος τρομολαγνείας πριν από τις εκλογές έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, να τρομοκρατήσει τον κόσμο, να επιχειρήσει ενδεχόμενα προβοκάτσιας, να στοχοποιήσει την αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες».

«Τέτοια παιχνίδια είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατία, επιχειρούν να συκοφαντήσουν τις κοινωνικές κινητοποιήσεις και την αριστερά, και να τις ταυτίσουν με ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες και τους αγώνες της», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με αφορμή τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «χιλιάδες αστυνομικοί, σιδερένιοι φράκτες, απαγορεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, αποκλεισμοί των Πολιτών, μέχρι και έλεγχοι αστυνομικών ταυτοτήτων, συνθέτουν το σκηνικό που στήνει η Κυβέρνηση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου». «Αφού πιστεύουν ότι εργάζονται υπέρ της χώρας γιατί φοβούνται; Και γιατί δημιουργούν σκηνικό έντασης;», διερωτάται το κόμμα του Γιάννη Δημαρά και καλεί τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τον εορτασμό της εθνικής επετείου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χωρίς ακρότητες.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Να μην αφήσουμε τους ακραίους να στείλουν λάθος μηνύματα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Λιμενικού Σώματος για την 25η Μαρτίου, σημείωσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους ακραίους να στέλνουν λάθος μηνύματα». «Στη νεότερη ιστορία του το ελληνικό έθνος μόνο μια φορά έχασε. Όταν ήμασταν διχασμένοι και κυριάρχησαν απόψεις ακραίες. Διανύουμε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όπου δοκιμάζεται η κοινωνική ειρήνη και το αίσθημα μας ως ελληνικός λαός», τόνισε.
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: