Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ!
ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΧΙΑ!
Υπεγράφη σήμερα από 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο - νάρθηκας που καταδικάζει τους λαούς της Ευρώπης στην φτώχια και την ανεργία. Η Βρετανία και η Τσεχία αρνήθηκαν να το υπογράψουν.
Ο στόχος του ισοσκελισμού των κρατικών προϋπολογισμών θα έχει πρώτα θύματα τους λαούς της Ευρώπης, αφού το τίμημα για την "δημοσιονομική πειθαρχία" θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι είτε άμεσα (με περικοπές μισθών και αύξηση φορολογίας) είτε έμμεσα (με την αποδιάρθρωση των υποδομών του κράτους πρόνοιας). Τα μέτρα που θα πηγάζουν από το σύμφωνο θα οδηγήσουν στο βάθεμα της ύφεσης στην Ε.Ε., την όξυνση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανεργίας (που ήδη χτυπάει κόκκινο) ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης . Ωφελημένες από αυτή την πορεία θα βγουν οι αστικές τάξεις της Ευρώπης, αλλά πρώτα και κύρια η γερμανική η οποία επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο, μονεταριστικό πρόγραμμά της.

Το Σύμφωνο προβλέπει την υιοθέτηση "χαλύβδινων δημοσιονομικών κανόνων" δηλαδή τον πάσει θυσία μηδενισμό των δημοσιονομικών ελλειμάτων καθώς επίσης και την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη - μέλη υπερβούν το όριο του 3% επί του ΑΕΠ. Οι κανόνες αυτοί προβλέπεται να ενταχθούν και στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες. Για ένα «ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα που έστειλαν οι αγορές και ότι επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη», έκανε λόγο από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ.

Ο ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ - ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για να τεθεί σε λειτουργία το δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες. Στην Ιρλανδία έχει προκηρυχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πoλίτες αν η χώρα τους θα ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο ωμός εκβιασμός προς τις ελίτ των χωρών της ΕΕ είναι ότι αν δεν αποδεχθούν το πλαίσιο, δεν θα έχουν δικαίωμα στην οικονομική στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Η Ισπανία που υπερψήφισε το νέο σύμφωνο δηλώνει από τώρα αδυναμία να συμμορφωθεί σε περικοπές της τάξης του 4% που απαιτούνται για το τρέχον έτος και μεταφέρει την εφαρμογή των μέτρων για το 2013.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ EFSF/ESM

Κατά την πρώτη μέρα της διήμερης συνόδου κορυφής ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ που προήδρευσε της συνόδου, επιβεβαίωσε την είδηση ότι: "Η απόφαση για την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ευρωζώνης θα ληφθεί πιθανότατα στην ανεπίσημη συνεδρίαση του Ecofin" και των κεντρικών τραπεζιτών που έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη. "Υπάρχει το αίσθημα ότι η σύνοδος των υπουργών στις 12 Μαρτίου ίσως να είναι πολύ νωρίς για την Γερμανία - το θέμα θα συζητηθεί πιθανότατα στο ανεπίσημο Ecofin", δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να θωρακίσουν τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης (Ισπανία, Ιταλία κλπ) μέσα από τη δημιουργία ενός ταμείου. που θα προκύψει από τα εναπομείναντα κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF και τα 500 δισ. ευρώ του μόνιμου μηχανισμού ESM
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: