Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Στην αντεπίθεση η Κίρσνερ για τα περί προστατευτισμού

Β.Π.  Υπάρχουν και ηγέτες που ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ (χωρίς ίχνος ραγιαδισμού) ΠΡΩΤΑ τα συμφέροντα της χώρας και τις ανάγκες πολιτών!!
Στην αντεπίθεση πέρασε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, μετά τις καταγγελίες της ΕΕ περί επιβολής μέτρων προστατευτισμού και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η πρόεδρος της Αργεντινής κατηγόρησε την Ευρώπη ότι επιβάλλει δασμούς υψηλότερους από το 100% της αξίας τους σε ορισμένα προϊόντα.
«Είναι σαν να θεωρείται νόμιμος ο προστατευτισμός όταν τον εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες και λαϊκιστικός ο προστατευτισμός όταν τον εφαρμόζουν αναπτυσσόμενες χώρες. Ε, λοιπόν, δεν είναι έτσι», τόνισε η Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, σημειώνοντας πως «εφαρμόζουμε μια πολιτική που προστατεύει τις επιχειρήσεις μας και την οικονομία μας.
Όπως ανέφερε η Κίρσνερ «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν δασμούς στο βούτυρο 159%, στο κρέας 126%, οι αργεντινοί παραγωγοί ρυζιού βρίσκονται αντιμέτωποι με δασμούς 450% στην Ιαπωνία, κι εμείς. . . εμείς έχουμε δασμούς 35%, τους οποίους δεν εφαρμόζουμε, μάλιστα».

Παράλληλα επισήμανε πως «η Αργεντινή είναι στη G20, πέραν της Γερμανίας, η χώρα με την μεγαλύτερη ελευθερία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο, και η 11η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την επενδυτική ελευθερία για τα κεφάλαια από το εξωτερικό».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προσέφυγε χτες εναντίον της Αργεντινής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ΠΟΕ , καταγγέλλοντας ότι επιβάλλει περιορισμούς και δασμούς στις εισαγωγές. Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Κάρελ ντε Χουχτ, έκανε λόγο για παραβίαση των «διεθνών εμπορικών κανόνων» και αξίωσε την κατάργηση όλων των συναφών μέτρων, που «προξενούν μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις της ΕΕ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει πως θα αναλάβει δράση μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κίρσνερ να εθνικοποιήσει εν μέρει την πετρελαϊκή εταιρία YPF, θυγατρική της ισπανικής Repsol
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: