Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα πρώτα “πυρά” Ολάντ κατά Μέρκελ

Η Γερμανία δεν μπορεί να “βάζει ταυτόχρονα δύο σύρτες (στην πόρτα), τον έναν για τα ευρωομόλογα κι έναν άλλον για την επαναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους εκ μέρους της ΕΚΤ“, τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του περιοδικού Slate.
Όσον αφορά το ζήτημα της τόνωσης της ανάπτυξης, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι “θα θέσει το θέμα αυτό στους εταίρους, ιδίως στους φίλους Γερμανούς”.
“Η προεδρική εκλογή στη Γαλλία δεν σχετίζεται με καμία συνέπεια για τις γαλλογερμανικές σχέσεις” επισήμανε ο κ. Ολάντ, που αναμένεται να επισκεφθεί επίσημα το Βερολίνο στις 16 Μαΐου.
Το επιτελείο του Ολάντ ανακοίνωσε ότι “ήδη χθες βράδυ ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν ουσιώδεις διαβουλεύσεις“.
Η κ. Μέρκελ, θυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, “σνομπάρισε τον σοσιαλιστή Ολάντ καθ’ όλη την προεκλογική του εκστρατεία, παρέχοντας τη στήριξή της στον συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί, που ο Ολάντ νίκησε στο β’ γύρο των εκλογών” και θυμίζει επίσης ότι ο Σαρκοζί “απέρριπτε το αίτημα για μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική”.
Την ώρα που ο κ. Ολάντ διακήρυσσε προεκλογικώς ότι “πρέπει να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού συμφώνου, επισυνάπτοντας ένα Αναπτυξιακό σύμφωνο”, το Βερολίνο αποφάνθηκε κατηγορηματικά ότι, “το Δημοσιονομικό σύμφωνο δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμο”.

Το πρώτο τετ α τετ
Ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, δηλαδή στις 16 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπός του κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.
Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η Μέρκελ έχει προσκαλέσει τον Ολάντ στο Βερολίνο “όπου θα πάει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (σ.σ. στις 15 Μαΐου), την επόμενη ημέρα, προτού φύγει για τις ΗΠΑ όπου τον έχει προσκαλέσει ο Μπαράκ Ομπάμα“.
Σχόλιο RYaN: Η έλλειψη δυνατότητας για απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ, που θέλει να αλλάξει ο Ολάντ, είναι η ουσία του προβλήματος του σημερινού ευρώ. Από την άλλη, όμως, αν ποτέ δινόταν αυτή η απρόσκοπτη δυνατότητα, κανείς δε μπορεί να βρει ποιος θα ήταν ο λόγος που θα έκανε τη Γερμανία να παραμείνει στην ευρωζώνη….

Δεν υπάρχουν σχόλια: