Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΠΑΠ: Θυσία στο βωμό της κρίσης («Δεν πουλάμε, χαρίζουμε»)

Πρώτης τάξης «φιλέτο» το οποίο θα διασφαλίσει «ζεστό» χρήμα για το ελληνικό Δημόσιο θεωρείται ο ΟΠΑΠ. Ωστόσο, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μακροπρόθεσμα η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει μείζονα απώλεια για τα δημόσια ταμεία. Ζητούμενη είναι επίσης η νέα πραγματικότητα στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού μετά την αποκρατικοποίηση του βασικού χρηματοδότη αντίστοιχων δράσεων.
Δουλειές με «φούντες»
Τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, εν μέσω κρίσης, παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δις ευρώ και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δις. Τα κέρδη της ανέρχονται σε περισσότερα από 700 εκατ. ετησίως με όφελος ανά μετοχή της τάξης του 1,70 ευρώ (0,72 μέρισμα ανά μετοχή).
«Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά», δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει να διαθέσει 35.000 άδειες για παιχνιδομηχανές, γνωστές ως «φρουτάκια», διαμορφώνοντας χώρους εγκατάστασης για 820 μικρά καζίνο. Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ακόμη ένας «χορός» πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Φόρος 30%

Στο μεταξύ, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η χθεσινή είδηση σύμφωνα με την οποία η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν τη φορολόγηση (από 1/1/2013) του ΟΠΑΠ με συντελεστή 30% επί των μικτών κερδών του. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζεται ενόψει της ιδιωτικοποίησης η εκκρεμότητα που υπήρχε σε σχέση με την εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά των παιγνίων, κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκών κανόνων. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ θα στερείται περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία βέβαια θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία. Η εξέλιξη σίγουρα θα προσμετρηθεί κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Δημόσιο και τους υποψήφιους αγοραστές.

Εταιρεία - «κλειδί»
Πέρα από την υψηλή κερδοφορία του, ο ΟΠΑΠ αποτελεί στρατηγική εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την έννοια της συμβολής του στον αθλητισμό τον οποίο χρηματοδοτεί με 55 εκατ. ετησίως (εκτιμάται ότι οι ενισχύσεις θα συνεχιστούν και από το νέο καθεστώς, αφού για παράδειγμα το ποδόσφαιρο αποτελεί εμμέσως το κύριο προϊόν του οργανισμού). Αντίστοιχα, στον πολιτισμό όπου στηρίζει δράσεις ύψους 1 εκατ. το χρόνο και στο χώρο τον ΜΜΕ τον οποίο ενισχύει με 12 εκατ. ευρώ επίσης σε ετήσια βάση.

Το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σήμερα πωλεί το 29% των μετοχών υπό την κατοχή του, καρπώνεται τόσο τα έσοδα του ΟΠΑΠ όσο και τα οικονομικά οφέλη από τη φορολόγηση των εισροών της επιχείρησης.

Στο βωμό
Η σημερινή πραγματικότητα γύρω από τον ΟΠΑΠ καθιστά δεδομένες τις μακροπρόθεσμες απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο από την ολική παραχώρηση της εταιρείας σε ιδιώτες. Όπως ισχύει και με άλλα δημόσια «φιλέτα», αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι η ανάγκη των δημόσιων ταμείων για «ζεστό» χρήμα· και όχι μόνο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αφενός επιθυμεί να ικανοποιήσει τους διακαείς πόθους των Βρυξελλών για ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση τομέων οι οποίοι θεωρητικά θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία, αφετέρου θεωρεί πως με «γενναίες» αποκρατικοποιήσεις θα δελεάσει γενικότερα επίδοξους επενδυτές από το εξωτερικό στέλνοντας λίγο - πολύ το μήνυμα: «στην Ελλάδα μπορείτε να βγάλετε χρήματα».

«Δεν πουλάς, χαρίζεις»
Το γεγονός ότι η σημερινή στάση της κυβερνώσας ΝΔ έρχεται σε αντιδιαστολή με την προεκλογική της προσέγγιση αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μνημονεύει μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά: «Όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις». Αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζητήματα όπως οι οικονομικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία, η μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης για τον έλεγχο του τζόγου στη χώρα και η απώλεια της δυνατότητας ενίσχυσης κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών σκοπών.

Σωματείο «φάντασμα»
Την ίδια ώρα, σε συζητήσεις τους, εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος ασκούν κριτική στους «άφαντους» εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Σε ανάλογες αιτιάσεις απάντησε πρόσφατα ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΠΑΠ ο οποίος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου που θέλουν τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων και, ειδικότερα, αυτό που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "...φαίνεται να υπάρχουν και οι λιγότερες αντιρρήσεις ... από τους εργαζομένους...", ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΠΑΠ ΑΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι παντελώς ανυπόστατη και ως εκ τούτου κρίνεται ύποπτη, αφού προκαταλαμβάνει τη στάση των εργαζομένων. Καμία σχετική δήλωση δεν έχει γίνει από το ΔΣ του ΣΥΟΠΑΠ ΑΕ. Αντιθέτως, είναι δημόσια γνωστές οι θέσεις των υπαλλήλων της εταιρείας, καθώς και η εναντίωσή τους σε όλες τις μετοχοποιήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από προηγούμενες ανακοινώσεις και δελτία Τύπου.

Είναι ξεκάθαρη η άποψη των εργαζομένων ότι ενδεχόμενη πώληση οποιουδήποτε ποσοστού της ΟΠΑΠ ΑΕ από το κράτος είναι παράλογη και στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος, σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, επειδή

• Η παραχώρηση της δραστηριότητας της ΟΠΑΠ ΑΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο και, ειδικότερα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έκθεση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στον εθισμό.
• Δεν διασφαλίζει την ανταπόδοση στην κοινωνία από τα τυχερά παιχνίδια, που αποτελεί πάγια πολιτική της ΟΠΑΠ ΑΕ ως σήμερα.
• Μειώνει την ισχύ του μονοπωλίου που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς και την αξία των αδειών και δικαιωμάτων που έχει αγοράσει η ΟΠΑΠ ΑΕ.
• Προκαλεί πλήγμα στα μελλοντικά δημόσια έσοδα, δημιουργώντας την ανάγκη για νέα επώδυνα μέτρα.
Αντιθέτως, εφαρμόζοντας τους όρους της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ, αυξάνονται σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι η κορυφαία ελληνική επιχείρηση, πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις για να ματαιώσουν τα σχέδια αυτών που σκέφτονται να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία.

ΤΟ ΔΣ ΣΥ-ΟΠΑΠ ΑΕ»
Tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: