Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

«Ακροδεξιά ρότα» για την κυβέρνηση

Επιχείρηση «Ξένιος Δίας» (καταδικάστηκε από διεθνείς οργανανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων), αδυναμία αντιμετώπισης των ρατσιστικών δολοφονικών επιθέσεων που αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο (το θέμα απασχόλησεακόμα και τον ΟΗΕ), κατεδάφιση καταυλισμών Ρομά και μετατροπή των εγκληματικών πράξεων σε ιδιώνυμο αν αυτές διαπράττονται από μετανάστες. Αυτά είναι κάποια από τα δείγματα της κυβέρνησης και πολλοί κάνουν λόγο για «ακροδεξιά στροφή», ενώ ηαξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με το ιδιώνυμο, την κατηγορεί για «ρατσιστική διάκριση» επισημαίνοντας πως «ρίχνει νερό στο μύλο της ξενοφοβίας που προωθεί η Χρυσή Αυγή». Ενστάσεις για το ιδιώνυμο εκφράζουν και οι νομικοί.
Μιλώντας στο tvxs.gr ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, νομικός και «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» του Δήμου Αθηναίων, σημείωσε πως «προκύπτουν νομικά ερωτηματικά για την συμβατότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης».
«Υπάρχει ήδη ένα νομοθετικό πλαίσιο που περιέχει ποινικές διατάξεις για αδικήματα που συνδέονται με ορισμένες πτυχές της μετανάστευσης, αλλά η θεσμοθέτηση ιδιώνυμων πάντα εγείρει αμφιβολίες συνταγματικότητας σε ένα κράτος δικαίου», προσθέτει.
Ο Παναγιώτης Δημητράς, Διδάκτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard και εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), επισημαίνει, μιλώντας στο tvxs.gr, πως «αυτά τα μέτρα έχουν διαστάσεις που είναι αναμφισβήτητα ρατσιστικές και ακυρώνουν τις όποιες προθέσεις».

«Η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά μέτρων υποτίθεται στο όνομα της προστασίας της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου και για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της εισόδου μεταναστών χωρίς χαρτιά, όμως αυτά τα μέτρα έχουν ρατσιστικές διαστάσεις», τονίζει ο κ. Δημητράς.

«Το να θεωρείς επιβαρυντικό σε κάποιον που καταδικάζεται για ένα αδίκημα ότι έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα ή για την ακρίβεια - γιατί στην πράξη αυτό συμβαίνει- ότι την ώρα που συλλαμβάνεται δεν έχει χαρτιά» είναι ρατσιστικό, σημειώνει και εξηγεί:

«Αυτό αφορά όσους μπήκανε χωρίς χαρτιά, αυτούς που νομιμοποιήθηκαν και στη συνέχεια απονομιμοποιήθηκαν, αλλά και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι στην ουρά της Π. Ράλλη δεν έφτασαν ποτέ στο γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο βάζεις όλους αυτούς σε μια κατηγορία και άρα θεωρείς στην πραγματικότητα πως το επιβαρυντικό είναι ότι είναι αλλοδαποί. Άρα ουσιαστικά αυτό που επικαλείσαι είναι η εθνοτική τους ταυτότητα».

Παράλληλα προβλέπει ότι σε κάποια χρόνια θα έχουμε πρόβλημα με τον ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Ευρώπης για το ζήτημα του «ιδιώνυμου». «Σε λίγα χρόνια αυτήν την απόφαση θα τη βρούμε μπροστά μας με ευρωπαϊκές καταδίκες», αναφέρει.

Εξάλλου, όπως δηλώνει στο tvxs.gr, «τα ίδια όργανα μας κυνηγούσαν τόσο καιρό γιατί δεν είχαμε ως επιβαρυντικό στοιχείο σε κάποιο αδίκημα το ρατσιστικό κίνητρο».

«Αυτό δεν το είχαμε μέχρι πριν από τρία χρόνια. Υπήρξε σχετικό νομοθέτημα αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε», δηλώνει. Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για προώθηση ρύθμισης για αυστηροποίηση των ποινών στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, που ομολογουμένως είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τις υπόλοιπες αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Δημητράς σχολιάζει:

«Τι να το κάνεις αφού δεν εφαρμόζεται, καθώς πολλοί δικαστικοί, και το έχουμε δει στην πράξη, εμφορούνται από ρατσιστικές ιδέες κατά μεταναστών, Ρομά και μειονοτήτων. Υπάρχουν μόνο ορισμένοι δικαστές, και κυρίως χαμηλότερης βαθμίδας, που έχουν επικαλεστεί το άρθρο για το ρατσιστικό κίνητρο, οπότε και να το αυστηροποιήσεις τι να το κάνεις αν δεν χρησιμοποιεί κανένας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντίληψης υπενθυμίζει την υπόθεση αθώωσης του Κώστα Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι όλη η Αλήθεια».

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι αναφέρεται και στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, όπου οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως θα τον κατεδαφίσουν καθώς, όπως αναφέρουν, είναι αυθαίρετος. Οι Ρομά δηλώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα να αποχωρήσουν, αρκεί αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μείνουν οι οικογένειες και τα παιδιά στο δρόμο.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως Πρόεδρος του Α’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας Βασίλειος Οδαμπάσογλου με προσωρινή διαταγή διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την κατεδάφιση των κατοικιών 42 Ρομά στο Χαλάνδρι. (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση).

«Θέλουν να καθαρίσουν τους καταυλισμούς των Ρομά, αλλά χωρίς να τους παρέχουν αυτά που η ελληνική δικαιοσύνη προβλέπει, δηλαδή την μετεγκατάστασή τους», τονίζει ο κ. Δημητράς. «Επίσης δεν πήραν ανάλογες αποφάσεις για κάθε αυθαίρετο στο Χαλάνδρι. Και στο Χαλάνδρι υπάρχουν πολλά αυθαίρετα. Αυτές οι επιλεκτικές αποφάσεις αντικατοπτρίζουν έναν ρατσισμό, δίνουν ρατσιστικό χρώμα και ακυρώνουν την υποτιθέμενη πρόθεση της υπεράσπισης του κράτους δικαίου», αναφέρει.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι ενδεχομένως λόγω τις ανόδου της Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση, η τρικομματική κυβέρνηση, ουσιαστικά έχει εξαπολύσει σειρά ρατσιστικών μέτρων ακυρώνοντας τις όποιες προθέσεις -και οφείλει να έχει τέτοιες προθέσεις- για κράτος δικαίου», καταλήγει.

Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, σχετικά με το ιδιώνυμο, επισημαίνει ότι πρόκειται για κίνηση που επιφέρει «επίσημη ρατσιστική διάκριση εκ μέρους του κράτους έναντι των μεταναστών αυτών» και σημειώνει ότι «η ιδιότητα του μετανάστη ποινικοποιείται, την ίδια στιγμή που η παράνομη διαμονή στη χώρα δεν είναι καν ποινικό αδίκημα».

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει αυστηρότερες ποινές για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά ως προς ορισμένα βαριά εγκλήματα συνιστά επίσημη ρατσιστική διάκριση εκ μέρους του κράτους έναντι των μεταναστών αυτών. Η ιδιότητα του μετανάστη ποινικοποιείται, την ίδια στιγμή που η παράνομη διαμονή στη χώρα δεν είναι καν ποινικό αδίκημα. Η κυβέρνηση, με την υιοθέτηση ακροδεξιού τύπου ρατσιστικών διακρίσεων, συνεχίζει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και "ρίχνει νερό στο μύλο" της ξενοφοβίας που προωθεί η Χρυσή Αυγή σε βάρος των μεταναστών. Η όποια εγκληματικότητα των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά με δρακόντειες ποινικές ρυθμίσεις αμφίβολης συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως την Oδηγία 115/2008.

Στο σύγχρονο ποινικό δίκαιο μιας ευνομούμενης πολιτείας τιμωρείται η πράξη του δράστη και όχι μια εγγενής ιδιότητά του, όπως η ιδιότητα του μετανάστη, η οποία και δεν μπορεί να συνιστά απαξία αφ’ εαυτής. Όμως η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί αποσπασματικές, ρατσιστικές και κατάφωρα διακριτικές ρυθμίσεις "έκτακτης ανάγκης" σε βάρος των μεταναστών, "χαιδεύοντας" τη φασιστική επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που αφορούν την υποδοχή στην Ελλάδα των δικαιούμενων άσυλο και την επικουρική προστασία τους, ιδίως αυτών που προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: